Læsetid: 1 min.

Premierminister advarer demonstranter

Ungarns omstridte premier-minister, Ferenc Gyurcsany, afviser at træde tilbage og vil slå ned på demonstranter i Budapest
21. september 2006

Efter flere dages voldsom uro i Budapests gader lovede den stærkt kritiserede ungarske premierminister, Ferenc Gyurcsany, i går at skabe ro og orden og slå ned på de uromagere, som de seneste nætter har haft sammenstød med politiet.

"Vi har ingen tålmodighed med dem," sagde premierministeren ved et regeringsmøde efter nye uroligheder natten til i går.

"Regeringen vil med fast hånd følge den eneste mulige vej og gennemføre politiske reformer for at sikre udvikling og økonomisk stabilitet," hed det på mødet, som var åbent for pressen.

Gyurcsanys udtalelser kom, efter at gaderne i Budapest natten til i går atter havde været centrum for sammenstød mellem politi og demonstranter. Urolighederne var dog ikke så voldsomme som natten til tirsdag, hvor 150 mennesker kom til skade.

De fleste var gået hjem

Sammenstødene skete, efter at en mindre fraktion var brudt ud af en større fredelig demonstration mod Ferenc Gyurcsany, der søndag erkendte, at han har løjet for vælgerne "morgen, middag og aften" for at genvinde magten ved forårets parlamentsvalg.

Udbrydergruppen smed blandt andet brosten mod politiet, der svarede igen med tåregas og en vandkanon.

Det anslås, at op mod 10.000 demonstrerede i hovedstadens gader. Langt hovedparten af deltagerne i den store demonstration var gået hjem, inden urolighederne brød ud. Mange ungarere er rystede over de natlige uroligheder, der er de værste i landet siden 1984.

Gyurcsany har trods demonstrationer nægtet at gå af, men iagttagere mener, at han får svært ved at ride stormen af. Især efter, at også oppositionen nu har krævet hans afgang.

Ungarsk politi sagde onsdag, at langt de fleste demonstranter har været fredelige, men at en lille gruppe fodboldbøller har overtaget kontrollen med demonstrationerne mod premierministeren og er gået målettet efter konfrontationer med politiet.

Flere end 200 blevet kvæstet under uroen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu