Læsetid: 3 min.

Pressen, politikere og politiet

Vejen til et overvågningssamfund er brolagt med redskaber
8. september 2006

Hvad har de gang i på TV-Avisen? Selvfølgelig er det en stor sag, når Politiets Efterretnings Tjeneste optrevler, hvad der muligvis vist sig at være et terroristisk komplot, men alligevel; ekstraudsendelser om dagen og kl. 18.30 udvidet til en time.

En times konstant tomgang og køren i ring med pligtopfyldende og i stigende grad fortvivlede medarbejdere, der af indlysende grunde ikke kunne fortælle, hvad der foregik i det lukkede retsmøde, og var henvist til deres egne gætterier og gadeinterviews med tilfældige forbipasserende i Volsmose, der sjovt nok allesammen var overbevist om, at de anholdte var pæne og ordentlige unge mænd, som aldrig ville finde på at smide med bomber.

Til sammenligning kunne TV2- Nyhederne kl. 19 klare dækningen af sagen på 12 1/2 minut. Og det er just ikke, fordi de ellers plejer at holde sig tilbage, når der er rav i den. Eller holde sig tilbage fra at sætte rav i den.

Overvågning hjælper ikke

TV-Avisen var naturligvis ikke alene om at gå grassat. Der var god hjælp at hente hos tjenstvillige politikere, der straks som f.eks. Helle Thorning-Schmidt begyndte at tale om, at man måske skulle se på, om PET har behov for yderligere redskaber i deres kamp mod terrorisme. Dette i parantes bemærket i en situation, hvor de eksisterende redskaber just har vist sig at føre til anholdelse, og absolut ingen indenfor politiet har ytret ønske om yderligere beføjelser. At justitsminister Lene Espersen, som formodentligt er bedre informeret om sagen end os andre, kalder den henholdsvis den mest alvorlige i hendes ministertid (TV-Avisen), og den mest alvorlige nogensinde (TV2) kan efter temperament få én til at stå op og sove af rædsel eller undre sig over, hvad det i grunden var, Blekingegadesagen handlede om. I hvert fald handlede den selvfølgelig ikke om muslimer. Muslimer var dårligt nok opfundet som roden til alt ondt dengang. Men betyder det her nu, at vi skal lade f.eks. Glostrup-sagen sive ud i glemselen stille og roligt? Kl. 21 samme aften havde TV-Avisen fået en virkelig kreativ og nyskabende tanke. Gud ved, hvad Pia Kjærsgaard mener om denne her sag? Skulle vi ikke tage at invitere hende i studiet? Sjovt nok kunne hun overtales, og hun mente også helt overraskende, at politiet skulle have flere redskaber. I`m Jack's complete lack of surprise, som Edward Norton siger i Fightclub.

Jeg er begyndt at få en allergisk reaktion overfor ordet redskaber. I forvejen har politiet i forbindelse med regeringens terrorpakke fra oktober 2005 fået en række udvidede beføjelser, m.h.t. telefonaflysning, og indhentning af personoplysninger fra f.eks. flyselskaber og offentlige myndigheder. De yderligere redskaber, som Dansk Folkeparti ønsker indført, handler bl.a. om øget videoovervågning i det offentlige rum, scanning af al kommunikation i et bestemt område, og udvisning af folk med 'demokratifjendtlig adfærd'. Den slags kaldes et overvågningssamfund, og det findes der masser af eksempler på i verden. Det er f.eks. helt almindeligt i mange af de arabiske stater, som flere af de nu anholdte kommer fra. Det har ikke ført til mindre terror i de pågældende lande. Hvis jeg nu skal sige det forsigtigt. Det er mig ufatteligt, hvorfor Dansk Folkeparti, som trods alt udspringer af et parti, som ville minimere statens indflydelse, er endt med at gå ind for en politistat.

Benene solidt plantet på jorden

Det er samfundsmæssigt meget interessant, at fornuftens stemme i denne her sag kommer fra efterretningstjenesten og politiet selv. Ganske vist tydeligst udtrykt af en nu forhenværende chefkriminal-inspektør i PET, Hans Jørgen Bonnichsen, som taktfuld giver udtryk for, at han godt forstår, at som han siger, "politikere har behov for at vise beslutsomhed". Han ved, hvad han taler om, for han er selv lokalpolitiker for Venstre i Hillerød. Ud fra sit mangeårige arbejde inden for efterretningsjenesten advarer han med stor saglighed mod at begrænse borgernes frihed endnu mere, end det er sket med terrorpakken. I DRs Profilen mindede han om, at hvis vi laver nationen om til en politistat, så har terroristerne allerede vundet: "Respekt er noget, der skabes gennem handlinger," sagde han, og i programmets temmeligt uskønne scenografi kunne man se, at han også i fysisk forstand var det, hans udtalelser så klart viste - en mand med begge ben solidt plantet på jorden. Kan vi ikke få lidt flere af dem? - Meget gerne i de redigerende funktioner.

P.S. Topmålet var alligevel starthistorien på TVA onsdag: "FOGH HJEMME".

Gudskelov. Så kan vi sove roligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her