Læsetid: 2 min.

Presset på Usbekistan stiger

Usbekistans regering opskriver antallet af dræbte til 169 ved uroligheder i sidste uge, men oppositionen siger, at mange flere omkom
18. maj 2005

Usbekistans regering indrømmede i går, at mange flere omkom under urolighederne i byen Andisjan i sidste uge end tidligere oplyst. Regeringen meddelte, at 169 personer omkom under sikkerhedssoldaters blodige nedkæmpning af et oprør i byen. Tidligere havde regeringen oplyst, at 30 omkom.

Men de officielle dødstal ligger dog stadig langt under de tal, som oppositionen i Usbekistan og uafhængige menneskeretsgrupper er kommet frem til. De siger, at op mod 750 personer, heraf mange civile, omkom ved sammenstødene i sidste uge.

"Vi har gennemført en hus-til-hus-undersøgelse, og den viser, at 745 mennesker omkom," siger Nigara Hidojatova fra oppositionspartiet Det Uafhængige Bondeparti.

Øjenvidner siger, at langt de fleste omkom, da sikkerhedssoldater åbnede ild mod en gruppe, der havde stormet det lokale fængsel i Andisjan og besat flere offentlige bygninger.

Samtidig sagde Usbekistans rigsadvokat, Rashid Kadirov, på en pressekonference, at ingen civile var blevet dræbt under nedkæmpelsen af oprøret.

"Ikke én eneste civil person blev dræbt af regeringsstyrker i Andisjan," sagde han og tilføjede: "Det er absolut absurde påstande, at soldater åbnede ild mod fredelige demonstranter."

Han sagde, at tre kvinder og to børn var blevet dræbt af oprørere, som ifølge myndighederne havde taget over 50 gidsler.

Kritik fra udlandet

Uroen i Andisjan og den østlige del af Usbekistan blev tirsdag i stadig kraftigere vendinger kritiseret af udlandet. Landets enevældige præsident, Islam Karimov, og hans regering blev kritiseret fra flere hold.

Karimov, en leder fra sovjettiden, indkasserede hård kritik fra USA på grund af skyderiet. USA anser ellers Karimov som en allieret i kampen mod terror.

Det amerikanske udenrigsministeriums talsmand, Richard Boucher, sagde sent mandag aften, at den amerikanske regering er meget bekymret over forlydender om regeringssoldaternes vold.

"Vi har tilskyndet og forsætter med at tilskynde den usbekiske regering til at vise beherskelse, og vi fremhæver, at vold ikke leder til stabilitet på lang sigt," sagde Richard Boucher.

Kommentarerne følger lige i hælene på en kommentar, som den britiske udenrigsminister, Jack Straw, kom med for to dage siden. Da kaldte Straw volden i Andisjan for en klar overtrædelse af menneskerettighederne, og han fordømte den påståede nedskydning af civile.

FN har også bedt om beherskelse af militæret ovenpå volden, mens Frankrig har anmodet om at starte en dialog med landet. Den schweiziske regering har sagt, at den vil overveje, om landet vil forsætte sin udviklingsstøtte til Tasjkent.

Også EU tilskynder de usbekiske myndigheder til at stoppe de militære indgreb. Men EU afviser indtil videre at tage stilling til, hvorvidt de militære indgreb får betydning for forholdet mellem Usbekistan og EU.

I en af de første offentlige demonstrationer efter uroen i sidste uge samledes 15 tilhængere fra Det Uafhængige Bondeparti foran den amerikanske ambassade mandag: "USA er også at bebrejde for situationen her i Usbekistan, fordi de støttede og stadig støtter det usbekiske regime," sagde en organisator, Akhtam Sjaimadanov.

Selv om menneskerettighedsgrupper længe har anklaget den usbekiske regering for at bruge systematisk totur på politistationer og i fængslerne, har vestlig kritik være begrænset, da Usbekistan ses som en af USA's allierede i kampen mod terror.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her