Læsetid: 3 min.

Prikkerne over i´erne

Der findes talrige røverhistorier om Christianiaflagets symboler og oprindelse. Nu står manden bag det berømte logo frem og fortæller den sande og jordnære historie
27. juni 2005

Den røde farve refererer til socialisme, og de tre gule prikker symboliserer tro, håb og kærlighed. Eller er det frihed, lighed og broderskab? Nej, den sande historie er meget mere enkel og jordnær. Det fortæller Paul Tempels - og hvis nogen ved det, er det ham. For det er Paul Tempels, der har designet christianitternes berømte logo, som i dag kan ses overalt. Designet og designet er måske så meget sagt, for det hele var sådan set en tilfældighed:

"Der findes mange tilblivelseshistorier med forskellige bud på, hvad prikkerne og farverne symboliserer. Men sandheden er, at det var de eneste to malerbøtter, der var noget i. Og hvis der havde været mest i den gule bøtte, var det sikkert blevet omvendt. Eller hvis der havde været en blå. Så var flaget blevet blåt," fortæller han. Historien har aldrig været på tryk før - men nu synes Paul Tempels, at sandheden om logoet skal frem.

Navneskilt

Det var i efteråret 1971 - Christiania var netop opstået, og hollænderen Paul Tempels havde sammen med sin danske kæreste fundet sig en lejlighed i Fredens Ark på Christiania. Hver dag så de en blå sightseeingbus med nysgerrige turister holde uden for deres hjem.

"De holdt dér hver dag og kiggede ind. Så jeg og min hollandske ven, Herman, blev enige om, at vi ville lave et navneskilt til Christiania. Så vi gik over til det, der hedder Mælkebøtten i dag. Der fandt vi en gammel dør og en bøtte med lidt vaniljegul maling og en større med rød. Vi brugte selvfølgelig den store til baggrundsfarve og skrev Christiania med den gule. Men bogstaverne var blevet lidt tynde, så vi malede de tre prikker over de tre i'erne større. Skiltet blev sat fast på flagstangen på Fredens Ark," fortæller Paul Tempels. Der stod den imidlertid ikke længe:

"Der var nogle finner, som havde noget nationaldag. Så de drak sig fulde og kom til at køre ind i flagstangen, så skiltet hang skævt. Så blev det flyttet op til Tinghuset," hvilket vil sige mere centralt på Christiania.

"Dengang var der en masse planer om, at vi skulle lave vores egen lille stat. Jeg skulle være informationsminister, for jeg havde sat nogle opslagstavler op. Det gad jeg nu i grunden ikke. Men der skulle laves et flag - og så foreslog jeg de tre prikker fra skiltet - og vi lavede vi en aftale om, at sådan skulle det være. Men kort efter udbrød der gulsot i Fredens Ark, og vi måtte flytte på grund af smittefaren. Min kone lider af sukkersyge, og det er en farlig kombination. Jeg hørte ikke mere til det - og jeg troede egentlig, at det var gået i sig selv. Men halvandet år efter dukkede det pludselig op," fortæller Paul Tempels, som i dag bor i Nivå, hvor han er folkeskolelærer og far til tre.

$SUBT_ON$Det passer

Det er den sande historie om Christianias logo. Farverne er valgt tilfældigt og prikkerne symboliserer intet andet end prikkerne over i'erne.

Man kan tro på historien eller lade være. Paul Tempels har ingen klare beviser:

"Det har jeg ikke. Jo, min hollandske ven kan bevidne det. Og der er vist blevet bragt et foto af skiltet i en avis, der hedder Tokyo News."

Og skulle der komme flere og påstå, at de er står bag det udbredte logo, vil det ikke ryste ikke Paul Tempels:

"Det ville da være morsomt - det kunne vi nok få en aften til at gå med."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her