Læsetid: 2 min.

En pris til musikken

Sonnings musikpris 2007 går til cembalisten og dirigenten Lars Ulrik Mortensen. Og dermed indtræder han i selskab med tidligere modtagere som Stravinskij, Sjostakovitj, Miles Davis Pierre Boulez og Per Nørgaard
17. juni 2006

I en gammel sketch med det svenske komikerpar Hasse og Tage dykker Hasse ind i en portion Janssons Fristelser for at finde ud af, hvad der egentlig er i retten. Og hvad møder ham i mørket? En lille mand, der rækker hånden frem og siger "Jansson".

Sådan er det også med Lars Ulrik Mortensen. At se ham arbejde ved cembaloet er som at se selve musikkens lille mærkelige væsen. Ikke noget kønt syn egentlig: vrængende, smægtende, krævende, rallende, lallende, smilende, dansende, kyssende, men der er ingen tvivl, det er sgu musikken, lige til at hilse på. Og dyk ind i hans navn, og tag det første bogstav af efternavnet, det første af mellemnavnet, det sidste af fornavnet og de to sidste af mellemnavnet, og den er der igen.

Og nu vil man give hr. Musik en pris. Den danske pris Léonie Sonnings Musikpris går i 2007 til Lars Ulrik Mortensen som musiker og dirigent. Prisen er på 600.000 kroner og er kun tre gange tidligere gået til en dansker ,siden den blev uddelt for første gang i 1959. Og de tre er Mogens Wöldike, Per Nørgaard og Mikaela Petri. Tidligere udenlandske prismodtagere er blandt andre Igor Stravinskij, Dmitrij Sjostakovitj, Miles Davis, Pierre Boulez, Krystian Zimerman, bare for at nævne nogle af de internationale berømtheder Lars Ulrik Mortensen nu stilles sammen med. Sidste år gik prisen til dirigenten John Eliot Gardiner, i år til cellisten Yo-Yo Ma.

$SUBT_ON$Stort ungt publikum

Lars Ulrik Mortensen har studeret cembalo på Det Kongelige Musikkonservatorium i København og hos Trevor Pinnock i London. Han har i en årrække været cembalist for London Baroque og for Collegium Musicum 90. I 1999 blev han musikalsk leder for Concerto Copenhagen, også kaldet CoCo. Coco er et specialensemble for tidlig musik og spiller på originalinstrumenter. Deres koncerter trækker et stort publikum, og hvad der er bemærkelsesværdigt, et stort ungt publikum. Man kan tale om klassiske rock-koncerter. Siden 2004 har Mortensen også været kunstnerlig leder for European Union Baroque Orchestra. En afgørende succes i det danske musikliv var i 2002, da Lars Ulrik Mortensen dirigerede Händels Julius Cæsar på Det Kongelige Teater. Her gik det for alvor op for det danske publikum, at barokmusikken rummer mindst lige så meget blod, sved og tårer som den mere fejrede veristiske opera. Siden har der været et samarbejde mellem teatret og Lars Ulrik Mortensen, vi slet ikke har set blomsten af endnu. Mon ikke den kommer med Rameau engang?

Lars Ulrik Mortensen har et årelangt kammermusikalsk samarbejde med blandt andre Emma Kirkby, Jaap ter Linden og John Holloway og for sin indspilning af Bachs Goldberg Variationer modtog han den franske pris Diapason d'Or.

Prisen uddeles den 2. juni 2007 ved en koncert på Det Kongelige Teater.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her