Læsetid: 2 min.

Professor: Chefredaktører bør tage en kollegial samtale

Morgenavisernes chefredaktører kastede mudder på hinanden i Informations gennemgang de tre store morgenavisers dækning af Muhammed-sagen fredag. Det viser, at tiden nu er kommet til en 'kollegial samtale', siger professor i medieledelse
6. marts 2006

De tre morgenavisers ageren i Muhammed-sagen viser et behov for, at Politikens Tøger Seidenfaden, Berlingske Tidendes Niels Lunde og Jyllands-Postens Carsten Juste sætter sig ned sammen. De skal have en kollegial samtale om, hvad det kræver at lede et medie i en globaliseret verden, hvor lokale nyheder er globale. Og det betyder, at de må lægge deres stridigheder bag sig. Det mener rektor for Journalisthøjskolen, Kim Minke, og professor i medieledelse på Copenhagen Business School, Anker Brink Lund.

Det er de andre chefredaktører, der har svigtet deres ansvar i Muhammed-sagen, mente chefredaktørerne i fredagens Information. Carsten Juste anklagede Niels Lunde og Tøger Seidenfaden for ikke at støtte op om ytringsfriheden. Niels Lunde beskyldte Tøger Seidenfaden for at bedrive politik og Carsten Juste for ikke at kunne tåle kritik. Tøger Seidenfaden mente, at Berlingske forsøger at tækkes deres læsere for meget, og at Carsten Juste ikke formår at abstrahere fra selv at være historien.

"Når tre så kloge mennesker, når til så vidt forskellige konklusioner, vidner det om, at det bare er langskud, der lander et vilkårligt sted. Det er det, der er det irriterende," siger Kim Minke.

Forskning og dialog

Anker Brink Lund efterlyser selvkritik og selvreflektion i medierne:

"Hvad ligger der i kvalificeret medieledelse i den globale kulturkamp? Det bør man sætte sig ned og forsøge at finde ud af. Lad os finde ud af, hvad vi har gang i, når vi laver aviser og smider dem på nettet," siger Anker Brink Lund. Han forudsiger, at hvis ikke medierne selv tager sig sammen og tager initiativer, bliver det gjort af myndighederne.

"Jeg har grund til at formode, at enten EU eller andre vil hjælpe dem med det, hvis de ikke gør det selv," siger han.

Han anklager samtidig medierne for ikke at have viljen til at undersøge problemet til bunds:

"Medierne kræver undersøgelser af alle andre, men bryder sig ikke om selv at blive undersøgt," siger Anker Brink Lund

Kim Minke tror ikke på direkte regulering fra myndighederne:

"Jeg tvivler på, at den politiske beslutningsmaskine i EU eller FN kan nå frem til noget på den front," siger Kim Minke.

Men han er enig med Anker Brink Lund så langt, at der er behov for konstruktiv dialog:

"Man bør sætte sig ned og få en klar fornemmelse af, hvad det betyder, at det lokale altid er globalt og omvendt. Det ser man tydeligt i de tre redaktørers kommentarer til hinanden og deres skænderier med statsministeren og Pia Kjærsgaard."

Så længe det er en reflekteret holdning, har hverken Kim Minke eller Anker Brink Lund bemærkninger, hvis det viser sig, at man kommer frem til, at alt er godt, som det er.

"Det her kræver en eller anden form for overvejelse. Så kan det godt være, at konsekvensen er, at man fastholder sine positioner. Men hvis ingen sætter sig ned og lærer af det, er det nærmest uprofessionelt," siger Anker Brink Lund.

Det synspunkt bakker Kim Minke op:

"Jeg vil foreslå, at man, når sindene er faldet lidt til ro, sætter sig ned og får mellemregningerne konkretiseret og erfaringerne klarlagt. Så kan det sagtens være, at man finder ud af, at intet bør gøres," siger han.

Se undersøgelsen på blog.information.dk/medielandskabet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her