Læsetid: 3 min.

Professor i EU-ret anbefaler ændring af dommerudnævnelser

Professor i EU-ret Hjalte Rasmussen kritiserer nu justitsministeren for at udnævne dommere til internationale domstole for lukket ministerdør. DF beder ministeren om en juridisk begrundelse
27. maj 2005

Flere melder sig nu i kritikken af regeringens magt til at håndplukke danske dommere til de internationale retter, EF-Domstolen og Menneskerettighedsdomstolen.

Professor i folke- og EU-ret ved Københavns Universitet Hjalte Rasmussen er stærkt kritisk over for proceduren:

"Jeg kan ikke se nogen som helst argumenter for ikke at lade Dommerudnævnelsesrådet (DUR) screene ansøgerfeltet og indstille den eller de bedst egnede kandidater til en ledig stilling, som ved udnævnelser til danske domstole," siger han.

"Jeg har fulgt EF-domstolen siden 1971 og kendt alle de danske dommere og generaladvokater uden efter 34 år at være i stand til at levere et stærkt sagligt argument for en særbehandling af internationale dommerudnævnelser," siger Hjalte Rasmussen.

Cirka inden midten af juni skal regeringen vælge en ny dansk dommer til EF-Domstolen.

På den baggrund anbefaler Hjalte Rasmussen, at justitsminister Lene Espersen (K) snarest overlader til DUR at finde den bedst egnede danske topjurist til jobbet. Desuden bør der snarest muligt fremsættes et nyt lovforslag på området.

"Vi taler om at afskaffe en af de sidste påmindelser om, at Danmark engang var en enevældig stat," siger professor Hjalte Rasmussen.

Udemokratisk

Både International Commission of Jurists (ICJ), Europarådets rådgivende dommerkomité og højesteretsdommer Børge Dahl har kritiseret den danske kurs, som omtalt i Information i går.

Nu tilslutter også regeringens støtteparti Dansk Folkeparti sig. Partiet anser det for udemokratisk, at regeringen har magt til direkte at udpege danske dommere ved internationale domstole. Ligesom de juridiske eksperter mener partiet, at også internationale dommere bør udpeges af det uafhængige Dommerudnævnelsesråd.

Ifølge partiets retsordfører, Peter Skaarup, der også er formand for Folketingets retsudvalg, er den danske procedure i øjeblikket helt ude af trit med et demokratisk og moderne retssamfund.

"Domstolenes uafhængighed af den lovgivende og udøvende magt er et grundlæggende princip i vores demokrati," siger han til Ritzaus Bureau.

Minister: Der er forskel

Justitsministeren svarede onsdag, at der er forskel på at besætte dommerstillinger i Danmark og i udlandet:

"Ved udpegningen af danske dommere til internationale domstole gør der sig særlige forhold gældende. Det fremgår således af bemærkningerne til det lovforslag, der indeholdt bestemmelser om nedsættelse af Dommerudnævnelsesrådet, at Justitsministeriet ikke fandt, at dommerstillingerne ved Menneskerettighedsdomstolen og EF-Domstolen burde være omfattet af Dommerudnævnelsesrådets kompetence, bl.a. fordi det ikke nødvendigvis er de samme hensyn, der gør sig gældende," sagde Lene Espersen (K).

Dansk Folkeparti har nu yderligere bedt justitsministeren om en juridisk begrundelse.

Dårlig sag

Hjalte Rasmussen mener, at ministeren har en dårlig sag:

"Ministeren har bevisbyrden for, hvad det er for 'hensyn', der holder de internationale udnævnelser udenfor. Jeg kan ikke se begrundelsen i de oprindelige bemærkninger til lovforslaget," siger han, der derfor anbefaler, at bemærkningerne ændres.

Mange har tidligere kritiseret den snævre rekruttering til dommerbænkene, hvor over 95 procent af danske dommere kommer fra en stilling som embedsmand i Justitsministeriet.

Modsat har Dommerudnævnelsesrådet siden domstolsreformen i 1998 forsøgt at finde topjurister med bredere menneskelig og f.eks. erhvervsmæssig erfaring. En ændring, som Hjalte Rasmussen bifalder og meget gerne ser overført også til internationale domstole:

"Ellers kan den mistanke brede sig, at ikke kvalifikationer, men f.eks. personalemæssige hensyn afgør, hvem der forfremmes," siger Hjalte Rasmussen. "For en regering, der har ry for at tale for åbenhed og transparens, virker det mildest talt besynderligt, at dette skal foregå for lukkede døre."

Efter én standard

Også Nyt Europas Steen Gade efterlyste torsdag "én standard for udnævnelsen af dommere i Danmark og EU. Jeg efterlyser åbenhed og upartiskhed fra regeringens side," sagde han.

Peter Skaarup (DF) påpeger, at EF-Domstolen og Menneskerettighedesdomstolen tager stilling til spørgsmål af stor betydning for Danmark og danske borgere. Og det bliver endnu mere presserende at få sikret uafhængigheden i udnævnelser af dommere til EU, hvis EU-forfatningen vedtages, og domstolen i EU får mere kompetence, mener han.

Det var torsdag før redaktionens slutning ikke muligt at få en kommentar fra justitministeren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her