Læsetid: 1 min.

Professor fyret for Atatürk-kritik

24. november 2006

*Det har kostet en tyrkisk professor jobbet, at han offentligt har kritiseret landets grundlægger. I tyrkiske skoler lærer børnene, at nationens grundlægger, Mustafa Kemal Atatürk, er alle tiders største tyrker, og at det er ham, man skal takke for, at Tyrkiet i dag er et moderne og demokratisk land. I hver eneste skolegård står der en statue af ham, og på hvert eneste offentlige kontor hænger hans billede, og siden Atatürks død i 1938 er hans tanker og ideer om sekularisme og vesternisering blevet kanoniseret til en hel ideologi. Kemalismen hedder den, og den er ikke ret meget til debat.

Alligevel sagde professor Atilla Yayla under et debatmøde i Izmir forleden, at "kemalismen står mere for tilbageskridt end fremskridt", og senere sagde han, at i fremtiden "vil de spørge os, hvorfor den mands billeder og statuer er alle vegne".

Det fik tilhørere til at udvandre i protest, bemærkningerne blev kaldt "rædselsvækkende", og sagen har vakt opmærksomhed i hele landet. Udtalelserne har også ført til, at professoren er blevet fyret fra Gazi- universitetet, men det har ikke fået ham til at klappe i.

"Jeg har lavet en akademisk analyse," siger han til dagbladet Hürriyet.

"Alt hvad jeg har sagt falder inden for ytringsfriheden. Mit job er at tale, tænke og skrive. Jeg burde skamme mig, hvis jeg ikke lavede den slags analyser."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her