Læsetid: 4 min.

Projekt sluser tidligere straffede ind på arbejdsmakedet

Tidligere straffede er de seneste år blevet skubbet ud af arbejdsmarkedet, fordi det flere og flere arbejdsgivere kræver en ren straffeattest. Et nyt projekt sætter fokus på problemet og hjælper unge til at komme ind på arbejdsmarkedet
18. juli 2007

Selvom man engang har nikket en springskalle og hugget en 45-knallert, kan man godt være et fint menneske. Derfor er det heller ikke rimeligt, at ungdommelig dumhed og overmod skal fastlåse tidligere straffede i en perifer skyggetilværelse uden for arbejdsmarkedet.

Det er filosofien bag projektet 'High:five Job til Unge på Kanten', hvis mål det er "at skabe job eller uddannelse til unge, der er i fare for marginalisering på grund af kriminalitet".

Projektet retter sig mod unge over hele landet mellem 15 og 25 år, og siden august er 170 unge med en blakket fortid blevet sluset ind på arbejdsmarkedet.

Ole Hessel er projektchef, og selvom det ikke er uproblematisk at få integreret tidligere straffede på arbejdsmarkedet, ser han en begyndende positiv tendens hos virksomhederne.

"Det har længe været sådan, at mange arbejdsgivere pr. automatik krævede en ren straffeattest, men nu er der flere og flere, der går ind og ser, hvad der faktisk står i attesten," fortæller han.

70 procent bliver i jobbet

Industrivirksomheden Micro-Matic i Odense er en af de 200 virksomheder, som har sagt ja til at tage imod et antal unge med en broget fortid. Og fabriksdirektør Kenneth Toftdal forstår ikke trenden med at interessere sig så meget for medarbejdernes bedrifter tidligere i livet. Han mener, at alle fortjener en ny chance.

"Vi har aldrig brugt at bede om en straffeattest, for folks fortid er jo deres egen sag. Det vil jeg ikke rode i. Hvis de synes, jeg skal vide noget, så kan de fortælle det," siger han.

I forbindelse med projekt High:five har det dog været kendt fra starten, at de unge har pletter på straffeattesten, og det har der været åbenhed om i hele virksomheden.

"Men jeg har ikke spurgt til, hvad det er, de har lavet. De unge har jo selv valgt at trække en streg i sandet, og det har vi så også,"siger Kenneth Toftdal.

De unge, som High:five ekspederer videre til virksomhederne, er som regel blevet henvist til projektet af politiet eller kriminalforsorgen, men ifølge projektchef Ole Hessel henvender et stigende antal unge sig, fordi de selv har hørt om projektet.

Når en ung kommer ind ad døren hos High:five, bliver der holdt en visitationssamtale, som skal afklare, om den unge er klar til at komme i arbejde.

"Vi kræver, at de har lagt kriminaliteten bag sig, er stoffri eller i behandling, og at de har et fast sted at bo. Og så skal de selvfølgelig være indstillede på at arbejde," forklarer Ole Hessel.

Hvis den unge er egnet til at blive sendt i arbejde, bliver der fundet en virksomhed, som matcher de krav eller opfylder de særlige behov, den unge måtte have. For at det skal blive en succes for både de unge og virksomhederne, er det vigtigt, at parternes forventninger passer til hinanden.

"På landsplan har vi hidtil kunnet fastholde 70 procent af de unge, og hvis vi skal opretholde det høje tal, er det vigtigt, at vi gør et grundigt forarbejde i hvert enkelt tilfælde," siger Ole Hessel.

Hårde odds

Hos Micro-Matic har der siden august været syv unge igennem systemet, og i dag er de fire stadig i virksomheden. Af de tre øvrige har to selv forladt stillingen, og en er blevet fyret.

"De, som har grebet chancen, er meget taknemmelige og ydmyge over for det, og det er nogle af de mest loyale medarbejdere, man kan tænke sig. Men så var der jo også dem, som ikke kunne komme op om morgenen og ikke passede deres arbejde, og dem har vi måttet tage afsked med," siger Kenneth Toftdal.

Selvom det kun er godt halvdelen af de unge, som har kunnet løfte udfordringen, opfatter både High:five og Micro-Matic resultatet som en succes.

"Du skal tænke på, at de er ude fra Vollsmose, hvor de ikke har haft en chance. Deres forældre og venner har ikke arbejde, og de har selv været rodet ind i kriminalitet. De fortjener virkelig en cadeau for, at de har truffet en beslutning om at ville ud af det, og at de så har klaret det," siger Kenneth Toftdal og tilføjer, at to af de unge, han har ansat, oven i købet snart bliver betroet mere ansvarskrævende opgaver som belønning for deres ihærdighed.

"Det bliver de jo skide stolte af. De kan pludselig se, at de er lige så gode som alle mulige andre, og det er de ikke vant til. Det var fantastisk at se deres ansigter, den dag de fik deres første lønseddel," fortæller han.

Økonomisk gevinst

For de unge, som trods visitationen ikke formår at honorere de krav, der bliver stillet ude på virksomhederne, er alt dog ikke tabt, selvom de bliver fyret eller forlader deres job. High:five bliver informeret, hvis samarbejdet afbrydes, og så bliver de unge kaldt ind til en samtale.

Ole Hessel forklarer, at der kan være flere forskellige årsager til, at samarbejdet mislykkes.

"Det kan være, at de simpelthen er havnet på en forkert hylde og er blevet sat til noget andet, end de havde regnet med, og så prøver vi at finde noget andet," forklarer han.

Men der er også tilfælde, hvor de unge ikke har kunnet indordne sig under virksomhedernes regler eller har haft en helt uacceptabel opførsel.

"Så skal vi selvfølgelig forholde os til, hvorfor det er gået galt, og så kan vi for eksempel sætte dem til at køle af i tre måneder og tænke over, hvad de egentlig vil," siger Ole Hessel.

Projektet har foreløbig fået bevilget midler af Beskæftigelsesministeriet frem til udgangen af 2009. Og Ole Hessel henviser til, at Kommunernes Landsforening har beregnet, at staten tjener 250.000 om året ved at flytte en kontanthjælpsmodtager over i erhvervslivet.

"Mange af de unge, vi har med at gøre, er altså dyrere end en almindelig kontanthjælpsmodtager. Så de har slet ikke råd til at undvære os," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her