Læsetid: 3 min.

Prostitutionsdebat sætter V under fornyet internt pres

Flere gruppemedlemmer fra Venstre kræver, at partiet følger oppo-sitionens forslag om at forlænge beskyttelses-perioden for prosti-tuerede, der har været udsat for kvindehandel. Et nyt opgør i Venstre er på vej
10. juni 2006

Det er ikke mere end en uge siden, at Venstres kulturordfører Ellen Trane Nørby fik drøje hug for at gå ud og sige, at regeringen og dermed Venstre burde udvide beskyttelsesperioden for kvinder, der har været udsat for kvindehandel i sexindustrien.

"Tåbeligt forslag," lød det klare svar fra flere politikere i Venstres top.

Ifølge en række Venstrefolk som Information har talt med blev Ellen Trane Nørby helt usagligt sablet ned for sit synspunkt.

"Ellen blev beskyldt for ikke at vide, hvad hun talte om. Det er det sidste, man kan beskylde hende for i denne her sammenhæng. Ellen ved meget om kvindehandel. Men de var virkelig ude efter hende," siger en Venstrepolitiker, som sad med ved gruppemødet.

Uenig med partilinje

Venstres ledelse gjorde det meget klart, at en udvidelse fra 15 til 30 dage var alt, hvad regeringen kunne strække sig på området, også selvom en ekspertgruppe i EU anbefaler en tre måneders beskyttelsesperiode. En pointe, som integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) har slået fast fra Folketingets talerstol.

Fredag den 2. juni var oppositionens forslag om en beskyttelsesperiode på tre måneder til anden behandling, men ingen af regeringspartiernes medlemmer stemte for.

En situation, som meget vel kan nå at ændre sig - præcis som det skete, da flere Venstrefolk stemte for oppositionens forslag om kunstig befrugtning til lesbiske og enlige kvinder.

En lille håndfuld Venstrefolk med Ellen Trane Nørby i spidsen er fortsat uenig med partiets linje.

"Det er vigtigt, at vi nu får udvidet den generelle beskyttelse for kvinderne til mere, end den er i dag. Vi skal følge EU's anbefaling om de tre måneder. Vi har nemlig en forhåbning om, at tre måneder kan skabe en tillid til kvinderne, så flere af dem vil vidne mod deres bagmænd," siger Ellen Trane Nørby.

Større pusterum

Hun bliver bakket op af partifællen Michael Aastrup Jensen, der er medlem af Folketingets retsudvalg.

"De her kvinder har tydeligvis brug for et større pusterum, end vi giver dem i dag. I det hele taget er jeg helt enig med Ellen i, at kvindehandel er et kæmpe stort problem, som vi må gøre alt for at stoppe. Jeg ved godt, at det ikke er alle i Venstre, der deler den opfattelse," siger Michael Aastrup Jensen.

Også Marion Pedersen (V) stiller sig kritisk overfor partiets officielle politik på området. 30 dage er slet ikke nok, hvis et offer for menneskehandel skal få tillid til det danske politi og dermed komme med afsløringer, der kan optrevle det komplicerede netværk.

"Nu skal vi have en debat i partiet om det her spørgsmål, men jeg vil gerne slå fast, at jeg ikke er ikke kommet ind i Folketinget for at være stemmekvæg for regeringen. Jeg har mine synspunkter, og i denne her sag er jeg slet ikke i tvivl om, at tre måneders beskyttelse vil være det bedste. Både for det sociale arbejde med kvinderne, men også for den opklaringsmæssige side," siger Marion Pedersen.

Partiets miljøordfører Eyvind Vesselbo har endnu ikke taget til stilling, men han påpeger, at alt "er i spil" i forhold til beskyttelsesperiodens længde.

"Jeg vil slet ikke afvise, at man kan ændre længden fra de nuværende 30 dage til tre måneder. Men det kræver, at vi får nogle flere ekspertvurderinger. Men det er et meget vigtigt emne, som kræver handling her og nu," siger Vesselbo.

Daglig leder af Reden - Stop Kvindehandel samt antropolog i Rigspolitiets afdeling for kvindehandel anbefaler begge, at Danmark indfører tre måneders reglen.

"En tre måneders beskyttelsesperiode er bedst for kvinderne. Primært fordi 15 dage gør det svært for de sociale organisationer at arbejde og nå ind til kvinderne. Men en udvidelse vil desuden medføre, at flere kvinder måske vil tale om bagmændene," siger Marie Bang Nielsen, antropolog i Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC).

Trine Lund-Jensen fra være-stedet Reden på Vesterbro i København er helt enig.

"Vi vover faktisk ikke at sende de her kvinder hjem efter 15 dage i Danmark (ændret til 30 dage, red.) Derfor arbejder vi meget kraftigt på at få ændret det tidsrum, som kvinderne kan være i Danmark. Vi vil gerne have det ændret til tre måneder. Vi vover ikke, at sende dem tilbage i kløerne på deres bagmænd, men den danske udlændingelov tvinger os til at gøre det," siger Trine Lund-Jensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her