Læsetid: 3 min.

Pulp Fiction

Der er berygtede zombier og kannibaler på menuen i de første film fra nyt dvd-selskab
14. juli 2006

Another World Entertainment hedder et nyt, dansk dvd-selskab, som udsender, hvad man kan kalde alternative filmklassikere på dvd. De tre første titler, der også er første film i hver deres serie, er allerede ude i butikkerne, og man levnes ikke megen tvivl om, hvad AWE interesserer sig for: Kannibaler, zombier og mystiske mordere. Som tidligere inkarneret splatterfan fryder man sig.

70'erne og de tidlige 80'ere var en frugtbar tid for den italienske filmbranche, der brugte mange kræfter på, på sin egen perverterede facon, at gå den amerikanske genrefilm i bedene. Instruktører som Mario Bava, Dario Argento, Lucio Fulci, Umberto Lenzi, Sergio Leone og Ruggero Deodato legede med konventionerne og tilførte dem ny, ofte brutal og skrækindjagende energi.

Sans for det absurde

Hvor Leone genopfandt den mest amerikanske af alle genrer med sine på én gang kyniske og dybt sentimentale spaghettiwesterns, tog Fulci, Argento, Lenzi og Deodato fat i mere spekulative genrer. En af de film, som AWE nu udsender på dvd, er Fulcis mesterlige zombiefilm The Beyond, der på dansk kom til at hedde Rædslernes hotel (1981).

I modsætning til sin amerikanske kollega George Romero, der med sine zombiefilm bedrev samfundskritik, tænkte Fulci stort set kun på at skræmme sit publikum. Og det var han god til. Faktisk var hans første zombiefilm, Zombie 2, en uofficiel efterfølger til Romeros Night of the Living Dead (1968) og - ligesom så mange andre af tidens italienske film - et bevidst forsøg på at slå plat på amerikanernes succes.

Rædslernes hotel er en stemningsfuld, uhyggelig og meget blodig film, der også viser instruktørens sans for det surrealistiske og absurde, hvilket medvirker til at hæve filmen langt over andre af tidens horror- og splatterfilm. Så skidt med handlingen, skuespillet, der ikke er voldsomt troværdigt, og den engelske eftersynkronisering, der er helt i skoven.

Pseudodokumentarisme

Ruggero Deodatos Kannibalmassakren (1980) - Cannibal Holocaust på engelsk - er den første film i AWE's kannibalserie og en af de mest berygtede film i den spekulationsbølge, som ramte alverdens biografer i 70'erne. Filmen er angiveligt en kritik af den populære, pseudodokumentariske mondo-genre, hvor dyremishandling, henrettelser, religiøse ritualer, operationer og ulykker filmes og vises - ofte iscenesat med skuespillere og special effects - for at chokere og provokere et sensationshungrende publikum. En forløber for vor tids reality-tv.

I Kannibalmassakren, der ved premieren blev forbudt i flere lande, følger man en amerikansk universitetsprofessors forsøg på at finde ud af, hvad der er sket med et filmhold, som drog ind i den sydamerikanske jungle for at filme primitive stammefolk. Han finder kun en håndfuld filmruller, der viser, hvordan filmholdet har iscenesat den ene forfærdelighed efter den anden på de indfødtes bekostning, og hvordan de til sidst måtte betale med deres liv.

Sex og vold

Mondo-kritikken klinger lidt hult, men Kannibalmassakren er stadig en ubehagelig film, der blander mere eller mindre overbevisende splattereffekter med virkelige aflivninger af skildpadder og aber. Det er ikke for svage maver og indimellem ret realistisk, men man undrer sig alligevel over, at de italienske myndigheder dengang tilbageholdt Deodato, fordi de troede, at han havde dræbt filmholdet i filmen.

Den sidste af AWE's første tre film er Duccio Tessaris Dødens puslespil, en italiensk thriller også kaldet giallo efter de pulphæfter med gult omslag, genren tog sit udgangspunkt i. Giallo er en sleazy genre fuld af sex og vold, og i den sammenhæng er Dødens puslespil en forholdsvis tam affære. Den handler om en mand med hukommelsestab, som forsøger at finde ud af, hvem og hvad han er.

Når nu en instruktør som Dario Argento har dyrket giallo så ivrigt og fremragende gennem så mange år, forekommer det en smule mærkeligt, at AWE ikke indleder det udmærkede initiativ med en af hans klassikere. Det kan også ærgre, selv om det vel er et spørgsmål om penge, at selskabet ikke forsyner dvd'erne med lidt mere ekstramateriale. Den til Rædslernes hotel og Kannibalmassakren medfølgende booklet, hvor genre og instruktør sættes ind i en sammenhæng, er rimeligt informativ, men også lidt sjusket skrevet og redigeret.

www.anotherworldent.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her