Læsetid: 2 min.

Punktum for lsd-opgør

11. maj 2005

De sprængte sind har mistet et talerør. Gunnar Sandvei er død.

Gunnar Sandvei var hovedpersonen i lsd-affæren, som læsere af dette blad vil kunne huske 20 år tilbage. Det er på sin vis afslutningen på en af de mest bizarre medicinske skandaler i nyere dansk historie. Over 400 danske, psykiatriske patienter blev misbrugt i et lægeligt eksperiment, der skulle vise, at det kunstigt frembragte hallucinogen lsd kunne kurere deres psykiske lidelser uden nogen form for ledsagende terapi. Resultatet blev skæbnesvangert for mange af patienterne. Nogle begik selvmord, andre blev fikseret i livslange traumer eller dødsoplevelser.

Gårdejer Gunnar Sandvei fra Als stod frem som den, der rejste sagen ved domstolene og i offentligheden. Som ung studerende ved Landbohøjskolen kom han i 1962 i behandling for en vaskemani. På Frederiksberg Hospital fik han lsd i et glas vand uden sin viden eller accept. Det bragte ham ud i en martrende dødsoplevelse, der kom til at præge ham resten af livet.

CIA og russerne

Sandvei bragte sagen for domstolene, der afviste hans påstande om ulovlige medicinske forsøg. Via Information blev sagen rejst i offentligheden, så Folketinget i 1986 vedtog en særlov, der gav 154 overlevende patienter oprejsning, erstatning og tilbud om efterbehandling.

Stoffet blev opdaget ved et tilfælde i 1943, mens schweizeren Albert Hofmann arbejdede med udtræk fra svampen meldrøje. Amerikanske forskere fik nys om sagen, og snart udfoldedes et drama med et plot så fordækt som nogen agentroman. Lanceringen af lsd blev led i en storstilet CIA-operation om mind control under den kolde krig. CIA troede, at russerne brugte lsd til såkaldt hjernevask.

Gennem hemmelige CIA-fonde blev vestlige psykiatere betalt for at afprøve stoffets virkning på den menneskelige psyke hos tusinder af intetanende fængselsfanger, soldater, bordelkunder og patienter, inden det blev sendt til massetest hos 1960'ernes syretrippende blomsterbørn.

En gruppe danske læger fangede især CIA's interesse, fordi de med vilje gav patienterne lsd uden den forberedelse eller psykoterapi, som ellers var påkrævet. Da noget lignende senere blev afsløret i Canada, lykkedes det en patientgruppe den danske særlov i hånden at få erstatning for de ulovlige CIA-eksperimenter.

Gunnar Sandvei og hans familie betalte en høj pris for lægernes overgreb. Eksperimenterne i kælderen efterlod nogle dybe sår, der forstørredes af Sandveis krænkede retsfølelse og gjorde ham til en indædt systemkritiker.

Med loyal hjælp fra pensioneret overlæge Gustav Hansen gennemgik han en række efterbehandlinger, men rask blev han aldrig.

I sidste uge kom en amerikansk psykiater til Danmark for at hjælpe den tidligere lsd-patient. Sandvei kaldte besøget "den sidste mulighed", men også den glippede. To dage efter konsultationen sov Gunnar Sandvei ind i sit hjem i Holte. Han blev 66 år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Radioprogram om LSD-forsøgene blev sendt i denne uge: http://www.dr.dk/p1/hjernekassen-pa-p1/hjernekassen-pa-p1-68

Genudsendes lørdagen efter...

Maj-Britt Kent Hansen

Ja, to gange om lørdagen, men kan også høres via linket.