Læsetid: 4 min.

I Putins lomme

Det er ikke godt at vide, hvad Putin har sagt under middagen i Finland i aftes, hvor EU's ledere var ude i den helt store balancegang og ikke turde sige den russiske præsident et par borgerlige ord. Grovhederne handler ikke kun om meget upassende bemærkninger, men også om benhård politik. Moskva har klart demonstreret over for ikke blot sine nærmeste naboer, men også Vesteuropa, at man er villig til at bruge gassen og olien som politisk våben. Og Moskva gør det effektivt og uden at ryste på hænderne. Det gælder også USA, som netop har fået at vide, at de ikke får del i de enorme energimængder fra det store Shtokman-felt. De vil i stedet komme Europa til gode. Men heller ikke Europa føler sig sikker på de russiske leverancer. Så trods de kritiske bemærkninger er Putin nu igen tilbage i Kreml med det lange strå. Et strå, som olie og gas og dermed magt strømmer igennem. Putin har gennem hele sin regeringstid været meget bevidst om, at den, der sidder på oliekilderne, også sidder på magten. Han kan klappe sig roligt på lommen - den indeholder både strå, gysser og EU.PD
21. oktober 2006

EU TØRSTER efter store og sikre energileverancer uanset energibesparelser og alternative energikilder. Rusland er i stand til at levere og har brug for indtægterne fra sin største handelspartner. I dag leverer Rusland 50 procent af Europas gasforbrug og 30 procent af olien. Ergo må de to parter finde frem til en fornuftig aftale. Det ved begge godt.

Men som det uformelle EU-Rusland topmøde i Finland i går viste, så er der forhindringer undervejs. EU har en række kritikpunkter i forhold til den russiske præsident Putins politik.

Det gælder de mere og mere tydelige autoritære tendenser, undertrykkelsen af medier, ngo'ere, mordet på journalisten Anna Politkovskaja og presset mod det lille naboland Georgien.

EU og Vesten som helhed ser med stor skepsis på, at den russiske stat tilsyneladende helt overtager kontrollen med energisektoren og presser både private russiske og udenlandske firmaer ud. EU kræver, at Rusland lader vestlige firmaer få adgang til at investere i de russiske olie- og gasforekomster. Rusland hævder til gengæld vredt og med god grund, at en række vesteuropæiske lande, f. eks. England, sætter hindringer op for russiske virksomheder.

Moskvas brutale fremfærd over for Georgien og især forfølgelse af etniske georgiere i Rusland er endnu et stridspunkt, som blev diskuteret på topmødet i går. Det samme gjaldt Tjetjenien.

PÅ DEN ANDEN anden side er de russiske ledere mere og mere irriterede over det, som de betragter som Vestens indblanding i interne anliggender og evindelige kritik. "Vi er ikke modstandere af udenlandske investorer, kun at man behandler os som en banarepublik," blev en russisk miljøvagthund forleden citeret for at sige her i avisen. Og det kan han selvfølgelig have ret i, men problemet er blot, at Rusland nogle gange opfører sig som en bananrepublik.

Det erkendte den russiske historiker og kommentator Andrej Borisov da også forleden, da han i anledning af den vestlige kritik af demokratiets tilstand samtidig med, at Rusland sidder i en stærk oliesikret magtposition, sagde: "Rusland kan nu puste sig op og slå sig for brystet, men det er en position, som kun små, nervøse og hysteriske stater indtager, når de vil påpege noget. Jeg tror også, at det er gået op for vores regering og ledelse, at sådan gør man ikke." Ifølge Borisov er det alt sammen politiske svinkeærinder op til de egentlige forhandlinger om olie og gas, som det hele drejer sig om.

Problemet er også, at Putin - og med ham Rusland - har udviklet sig til en ikke blot pragmatisk og benhård spiller på den internationale arena, men også til en meget selvsikker og til tider meget grov modspiller.

Den russiske præsident er berygtet for ikke at kunne kontrollere sin vrede og for at eksplodere i grovheder. Som da han inviterede en kritisk fransk journalist til Moskva for at blive omskåret. Eller som da han i denne uge satte den besøgende israelske premierminister Ehud Olmert i forlegenhed med ordene: "Hils Deres præsident, han har virkelig overrasket os. Et rigtigt mandfolk, vi vidste ikke, at han kan klare hele 10 kvinder."

En hentydning til, at den israelske præsident anklages for voldtægt og sexchikane.

DET ER IKKE godt at vide, hvad Putin har sagt under middagen i Finland i aftes, hvor EU's ledere var ude i den helt store balancegang og ikke turde sige den russiske præsident et par borgerlige ord.

Grovhederne handler ikke kun om meget upassende bemærkninger, men også om benhård politik.

Moskva har klart demonstreret over for ikke blot sine nærmeste naboer, men også Vesteuropa, at man er villig til at bruge gassen og olien som politisk våben. Og Moskva gør det effektivt og uden at ryste på hænderne. Det gælder også USA, som netop har fået at vide, at de ikke får del i de enorme energimængder fra det store Shtokman-felt. De vil i stedet komme Europa til gode. Men heller ikke Europa føler sig sikker på de russiske leverancer. Det sendte kuldegysninger igennem både Ukraine og EU, da Rusland sidste nytår lukkede for hanerne til Ukraine for at presse priserne op og banke Ukraine på plads. Og energivåbnet bliver brugt til at banke en kile ind mellem Tyskland og en række andre EU-lande ved dels at lave en rørledning til Tyskland uden om Polen og Baltikum, dels at tilbyde Tyskland store leverancer uden om en fælles aftale med EU. Tyskland takkede dog nej til det sidste og gik i stedet sammen med Frankrig om at opfordre Rusland til at ratificere den tidligere indgåede energiaftale med hele EU. Men kilen var alligevel på plads, og det var tyskerne, der manede til ro og sammen med Frankrig foreslog en pragmatisk tilgang under topmødet.

Så trods de kritiske bemærkninger er Putin nu igen tilbage i Kreml med det lange strå. Et strå, som olie og gas og dermed magt strømmer igennem. Putin har gennem hele sin regeringstid været meget bevidst om, at den, der sidder på oliekilderne, også sidder på magten. Han kan klappe sig roligt på lommen - den indeholder både strå, gysser og EU.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her