Læsetid: 2 min.

Pyntning af offentlige rum

Et berygtet kors fra fortiden har det med at vise sin profil de mest uventede steder - så måske bør man holde øje med VM-fodbolden på toppen af Berlins tv-tårn...
12. april 2006

BERKLIN - Tyskerne er ikke et overfladisk folkefærd. Når de gør noget, så gør de det med grundighed. Tag nu for eksempel den tyske by Görlitz, der ligger i Sachsen. Egentlig er det en dobbeltby ved navn Görlitz-Zgorzelec, idet den ligger lige op ad den polske grænse. Byen ville gerne være europæisk kulturhovedstad i 2010, og det gjorde den meget ud af, hvor den kunne komme til det.

Men i begyndelsen af april, lige inden afgørelsen skal falde, melder et bysbarn en af byens brostensbelagte gader til politiet. Der befinder sig nemlig et en halv meter stort hagekors lavet af granit midt i gaden. I slutningen af 2005 var nogle håndværkere sat til at lave noget vejarbejde her af kommunen, og en eller flere af dem har tilsyneladende gået rundt med en mosaik-kunstner i maven, for ned blev lagt 25 mørke brosten i hagekorsfacon.

Ikke noget med drengestreger og spraymaling her. Brosten ved man, hvor man har. Görlitz' borgere har så i månedsvis vadet hen over det ellers i Tyskland forfatningsfjendtlige og forbudte symbol uden rigtig at gøre noget ved sagen. Først forleden meldte en af dem den skændede gade til politiet.

"Det er en katastrofe," sagde overborgmester Joachim Paulicks . "Og så lige nu, hvor vi gerne vil være kulturhovedstad".

Pokkers uheldigt. Hagekorset af brosten er blevet brækket op og fjernet, og der ledes efter de ukendte håndværkere. En del af Sachsens borgere har formentlig ikke fundet vejdekorationen særlig anstødelig. Ved valget i september 2004 fik det nynazistiske parti NPD ni pct.

Hagekors af lærketræer

Denne særlige måde at dekorere det offentlige rum på er set før i efterkrigstidens Tyskland. I 2000 tog en fotograf et billede fra et fly over en skov ved byen Zernikow, 110 km nordøst for Berlin. Midt i de grønne fyrretræer så man et 60 x 60 meter stort hagekors. Det var lavet af gule lærketræer og var kun synligt i få uger om foråret og om efteråret, når lærketræerne stod i andre farver end fyrretræerne.

En lokal havde plantet træerne i 1930'erne, og indtil begyndelsen af 1990'erne var der kun yderst sparsom flytrafik over området, så træerne var glemt indtil da. Træerne blev i øvrigt fældet, efter at tyske medier bragte billedet.

I øjeblikket skal kuglen på Berlins vartegn, Fernsehturm på Alexanderplatz males om - som en fodbold i anledning af det forestående VM. Derfor dekorerer 20 professionelle bjergbestigere kuglen, så den bliver til en hvid fodbold med pink felter. De fleste piger mellem tre og 10 år er begejstrede over farvevalget. Men fodboldglade mænd skæver lidt forlegne op til den fesne fodbold 204 m over jorden.

Fernsehturm blev bygget i DDR i 1969, og når solen skinner i kuglen, kommer et tydeligt kors til syne. Et symbol, man ikke brød sig om i DDR. Til glæde for os berlinere står Fernsehturm der endnu. Men måske man skulle til at holde et vågent øje med de der bjergbestigere og deres fodboldprojekt. For hvad bliver det næste?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu