Læsetid: 3 min.

Ikke råd til at optage flere lande

Der er lagt op til stort hundeslagsmål en gang til, når EU i dag og i morgen forhandler om budgetrammen for de kommende syv år. Det britiske formandskab har fremlagt et spare-budget, men det er slet ikke nok til at få et udvidet EU til at fungere, siger Kommissionen
15. december 2005

BRUXELLES - Der er ikke råd til et fælles EU, hvis dette forslag bliver vedtaget. Og der bliver slet ikke råd til at udvide mere. Forslaget skal være fair for alle lande, og der er "simpelthen ikke nok" på bordet nu. EU-Kommissionens formand, Jose Barroso, var i går overraskende markant i sine udmeldinger om det seneste udkast til EU's budget for 2007-2013, som EU's stats- og regeringschefer skal forhandle på plads i dag og i morgen.

Forhandlingerne brød sammen i juni, dengang stod striden mest mellem Storbritannien og Frankrig. Nu kom det britiske EU-formandskab med et nyt forslag, der efter briternes egen beskrivelse ikke gør tingene værre for de 15 gamle vesteuropæiske medlemslande. Til gengæld bliver der skåret på tilskuddet til de nye medlemslande i Østeuropa. Det har vakt furore blandt de nye medlemslande. "Det britiske forslag beskytter dem, som hidtil har nydt godt af EU-kasserne, deriblandt de franske landmænd og til dels briterne selv," kommenterede det store polske dagblad Rzeczpospolita sidste uge. I de forgangne dage gik der rygter om, at Polen, der er det største af de nye lande, havde sendt en forhandler til London for at sikre ekstra tilskud på en milliard euro - 7,5 milliarder kroner - til de fattigste områder i Polen.

Det lader til at være lykkedes: Polen har fået ekstra støtte til sine - og EU's - fem fattigste regioner, ligesom også Ungarn og Tjekkiet, de næststørste af de nye lande, har fået lidt ekstra.

Men selv om briterne i dette forslag har givet flere penge til de nye lande østpå, er det slet ikke nok til at få et udvidet EU til at fungere, hævder Kommissionens formand, Jose Barroso. Briternes budgetforslag er næsten en femtedel mindre end det, Kommissionen havde regnet sig frem til.

Yderligere udvidelse kan derfor slet ikke komme på tale, mener Barroso: "De foreslåede nedskæringer vil gøre det umuligt at tage initiativer til at optage Rumænien og Bulgarien i EU," sagde han under et pressemøde i går.

Rabatter

Mens der bliver skåret på udgifterne til de nye lande, står det helt store stridsemne stadig om især briternes rabat, når det gælder om at bidrage til EU-kassen. Briterne har siden 80'erne fået rabat på indbetalingerne, og det vil de nødig af med, selv om de er villige til at give lidt mere. Samtidig har de i udkastet også givet Tyskland, Sverige og Holland rabatter. Disse lande, også kendt som 'spare-banden', betaler alle mere til EU, end de får tilbage i landbrugsstøtte og andre EU-ydelser.

Der var også løfte om forskellige støtteordninger til en række andre af de gamle EU-lande, dog ikke til Danmark. Heller ikke Frankrig får noget forærende, til gengæld stiller det britiske forslag ingen krav om afskaffelse af landbrugsstøtten. Det er gavnligt for både Danmark og Frankrig, hvor henholdsvis 77 og 73 procent af pengene, der kommer fra Bruxelles, går direkte til landbrugsstøtteordninger.

Modstand

På trods af indrømmelserne til Polen og Ungarn truede den polske premierminister, Kazimierz Marcinkiewicz, i går med at nedlægge veto, hvis ikke budgettet bliver forbedret, oplyser Ritzau.

Og også fra EU-Parlamentet kan der ventes modstand, varsler Anne E. Jensen, Venstre, der er medlem af parlamentets særlige udvalg for det kommende syv-års-budget.

"Det kan ikke udelukkes, at Parlamentet siger nej," varsler Anne E. Jensen. Fordi Parlamentet kan blokere budgettet, skal både de 25 lande og Parlamentets krav stilles tilfreds. Og Parlamentet ser gerne et større budget.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu