Læsetid: 2 min.

Racerbiler og pop-kunst på ARoS

Racerbiler som kunst, amerikansk pop-kunst-pioner og den største udstilling med Michael Kvium nogensinde præger året på det århusianske kunstmuseum ARoS
6. januar 2006

Har man hang til hurtige biler, er der god grund til at besøge det århusianske kunstmuseum ARoS i 2006.

Her bliver omkring 20 biler fra Formel 1 og Le Mans -væddeløbene parkeret i en udstilling, der skal iscenesætte de hurtige biler som kunst.

På 2006-programmet, der blev præsenteret i går, er også - til museets store stolthed - den amerikanske pop art-kunstner Robert Rauschenberg samt den danske billedkunstner Michael Kvium.

Med efterårets udstilling Skulptur på Hjul skal publikum ikke forvente en traditionel biludstilling.

Der vil være fokus på æstetikken og deltaljer på bilerne f.eks. med lys, forklarede museumsdirektør Jens Erik Sørensen, der havde medbragt en fjernstyret Ferrari-model i plastic og erklærede sin beundring for de firhjulede fartdjævle.

"Det farlige ved udstillingen er, at den er lidt macho," sagde Jens Erik Sørensen, der frygter, at udstillingen bliver et farvel til det traditionelle museumspublikum - kvinder over 30 år.

Skulptur på hjul har den danske racerkører Thorkild Thyrring med på holdet, og selve iscenesættelsen er lagt i hænderne på billedhuggeren Ingvar Cronhammer, der ifølge museumsdirektøren er en inkarneret racerfan.

Ingvar Cronhammer står blandt andet bag konstruktionen af den gigantiske jernskulptur Elia, der blev indviet i 2001 i Birk ved Herning.

Museumsdirektøren håber på at kunne tiltrække flere racerlegender til byen for at se udstillingen som f.eks. den britiske racerløbslegende Sir Stirling Moss, der får en af sine biler fra 1953 med i udstillingen.

Pop art-mester sagde ja

Plastic-Ferrarien bliver skiftet ud med den ægte italienske fuldblodsvare til oktober.

Museet er meget stolt over at have fået tilsagn om en udstilling med den amerikanske popkunstner Robert Rauschenberg til ARoS. Med en stor udstilling på Metropolitan Museum of Art i New York, der skal videre til Los Angeles, var det ikke givet, at der blev tid til at lægge en udstilling forbi Århus.

Lige omkring jul modtog museet tilsagn om, at den 80-årige Rauschenberg var klar til at udstille sine værker i Århus fra maj til september. Udstillingen vil have fokus på værkerne fra de senere år, hvor der er tale om knap så poppet pop-kunst. ARoS har i forvejen værket Catch af Robert Rauschenberg.

ARoS begynder dog mere nationalt med en udstilling af danske Michael Kvium, der er kendt for at provokere med sine særprægede menneskevæsner.

Her danner over 100 Kvium-malerier den største Kvium-udstilling nogensinde. Udstillingen begynder 28. januar og løber til midten af april. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her