Læsetid: 3 min.

Racismen har gode kår i Europa

Racistiske ytringer og forbrydelser bliver stadigt mere udbredt over hele Europa. Politi og politikere er foruroligende passive
27. juli 2006

BRUXELLES - Racisme, xenofobi og højreekstremisme er på vej frem i Europa. Det viser en omfattende undersøgelse, der konkluderer, at muslimer i stigende grad bliver udsat for diskrimination og fordomme.

Undersøgelsen er foretaget af NGO'er i 20 forskellige EU-lande, og den kritiserer regeringerne for at have mistet interessen for at bekæmpe racisme. De politiske reaktioner på diverse terrorangreb har gjort hverdagen sværere for etniske minoriteter, lyder det.

Rapporten er udarbejdet af European Network Against Racism, og den har i 2005 dokumenteret "et stigende antal racistiske ytringer og en betydelig stigning i antallet af ekstremistiske og højreorienterede racistiske ytringer". Derudover understreger rapporten, at der er en tendens til "øget tolerance over for diskriminerende opførsel især over for indvandrere og muslimer", og at "den manglende politiske vilje til at fokusere på racisme er til tider både åbenlys og foruroligende".

Den nye og skrappere britiske immigrations- og sikkerhedspolitik, der fulgte efter terrorangrebene mod London sidste år, har for eksempel bidraget til et mere racistisk klima.

"Immigrationslovgivningen og -politikken har skabt et klima, som efterfølgende er blevet tolket af befolkningen som en blåstempling af racisme over for indvandrere," står der i rapporten.

Afslag på asyl

Frankrigs indvandrerpolitik bliver beskrevet som værende "i hjertet af institutionel racisme". I Tyskland fik næsten 15.000 flygtninge afslag på deres asylansøgninger mod kun 577 i 1998.

Antiterror-aktioner har benyttet sig af race-profilering, og det har påvirket etniske minoriteter vidt og bredt, sådan som stereotyper nu engang har for vane at gøre. I rapporten lyder det:

"Siden januar 2005 har politiet i Holland haft ret til at forlange at se bevis for folks identitet. I Storbritannien rapporteres der også om en uforholdsmæssig stigning i antallet af 'stop og undersøg'-aktioner mod etniske og religiøse minoritetsgrupper. Og muslimske kvinder blev uforholdsmæssigt hårdt ramt, da borgmesteren i Treviso (Italien) i 2004 gjorde det forbudt at have tildækket sit ansigt inden for byens grænser."

Overalt i Europa har forskerne fundet beviser på, at politiet ikke har levet op til kravene om at undersøge og forhindre racistiske forbrydelser.

"Nogle gange bliver racistiske forbrydelser slet ikke taget alvorligt," står der i rapporten, hvori det tilføjes, at politiet er "tilbageholdende med at registrere en forbrydelse som sådan, hvilket bliver understreget i afsnittene om Ungarn og Litauen. I nogle tilfælde opdager politiet slet ikke, at forbrydelserne har et racistisk aspekt, men behandler det i stedet som hooliganisme."

Endnu mere bekymrende er den voksende politiske ekstremisme.

"En stigning i højrefløjs-ekstremisme og andre former for nationalisme er tydelig i flere forskellige lande, blandt andre Danmark, Sverige, Tyskland, Letland, Malta og Slovakiet," lyder det.

"Brugen af internettet til at sprede kriminelle racistiske holdninger og propaganda er særligt bekymrende, eftersom internetkriminalitet sjældent bliver registreret, og der er store juridiske vanskeligheder forbundet med det."

Dramatisk stigning

En lang række grupper er ofre for racisme, lige fra europæiske jøder til romaer. En særskilt rapport om islamofobi har registreret en dramatisk stigning af racisme rettet mod muslimer i Frankrig i de senere år.

Rapporten sammenfatter det således:

"Den stigende intolerance og diskrimination over for muslimer er steget i løbet af det seneste år, og de underliggende islamofobiske røster har påvirket europæiske muslimers liv såvel offentligt som privat.

Rapporten citerer en undersøgelse foretaget af Institute of Race Relations, der skriver, at anti-terrorlovgivning i overvældende grad er blevet brugt over for muslimer.

"Ud af hundredvis af anholdelser er kun ganske få blevet dømt den dag i dag. Stigningen i antallet af asiater, der er blevet stoppet og undersøgt, har med 28 procent været uforholdsmæssig stor i England og Wales. I London var der en 40 procents stigning i antallet af gennemsøgte asiater - den største stigning nogensinde for alle grupper. I Storbritannien har asiater nu 2,5 gange så stor risiko for at blive stoppet og undersøgt som hvide," hedder det i rapporten.

"Op mod en tredjedel muslimer siger, at de eller deres familiemedlemmer har været ofre for fjendtligheder. Overfald, brandstiftelse og anden vold ser ud til at have toppet umiddelbart efter terrorangrebene (i London, red.), men de er forblevet høje lige siden."

(c) The Independent og Information

Oversat af Anders Haahr Rasmussen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu