Læsetid: 3 min.

Racistiske drab spreder frygt i Rusland

Stribevis af overfald og drab på ikke-russere vækker stigende bekymring. Myndigheder beskyldes for ikke at gøre nok for at bekæmpe den nationalistiske og racistiske vold
10. april 2006

En stribe af mord og overfald på mørklødede udlændinge og kaukasiske russiske statsborgere i Rusland har i den senere tid hensat ikke blot udlændinge, men også de fleste russere i en tilstand af væmmelse og frygt. Opgørelser viser, at alene i 2004 blev 44 dræbt på grund af etnisk had, og problemet er stigende.

Inden for en uge er først kulturministeren for den russiske Kaukasus-republik Karbadino-Balkarija blevet gennemtævet i Moskva af en formodet gruppe skinheads, så blev en russisk tv-journalist af aserbajdsjansk oprindelse overfaldet ligeledes i Moskva, og derpå blev en 19-årig studerende fra Senegal forleden brutalt skudt ned og dræbt i Sankt Petersborg med et gevær, der havde hagekorset på skæftet.

'Hvem bliver de næste'

"Tidligere blev afrikanske studerende banket, så blev de stukket ihjel med knive, nu skyder de dem simpelthen," sagde Senegals ambassadør Muntaga Diollo ved en mindehøjtidelighed for den dræbte student i Sankt Petersborg her i weekenden.

Ambassadøren sagde desuden, at fremmedhadet i Rusland er blevet et dybt alvorligt problem, og han forlangte en tilbundsgående efterforskning af mordet.

"I det aktuelle tilfælde er det os (afrikanere, red.) der er ofrene, men de største ofre er russerne, som bor her. Lige nu er det os, de dræber, men hvem vil de begynde at slå ihjel i morgen," spurgte ambassadøren og tilføjede, at Senegal endnu ikke vil advare sine studerende imod at rejse til Rusland, for landet har fortsat tillid til de russiske myndigheder.

Det er der imidlertid mange andre, der ikke har. De afrikanske studerende i Sankt Petersborg og flere andre racisme-ramte byer, som Moskva og Voronezj, har sluttet sig sammen i selvhjælpsgrupper, fordi de ikke mener, at det russiske politi og myndighederne gør noget for at beskytte dem og bekæmpe racehadet og den ekstreme nationalisme.

Vage myndigheder

Myndighederne har da også været meget vage i kampen.

Der er således en tydelig modvilje mod i det hele taget at indrømme, at der er tale om racisme, fremmedhad og ekstrem nationalisme. Mange af de tydeligt racistiske overfald og drab i de senere år er blevet efterforsket og straffet efter paragraffen om "hooliganisme", som giver langt mildere domme end racisme og opfordring til racehad. Mordet på den ni-årige pige Khursjeda Sultonova fra Sankt Petersborg blev således takseret til fem års fængsel.

En række nationalistiske og neo-nazistiske organisationer får fortsat lov til at virke og for eksempel lade deres hjemmesider opfordre til: "Dræb dem alle!" eller "Dræb en til!", uden at der bliver grebet ind. Mange eksperter advarer nu kraftigt imod den stigende og mere og mere voldelige nationalisme og fremmedhad i et land, hvor ikke-russere udgør en meget stor del af befolkningen og i et land, hvis befolkningstal er dramatisk faldende, mens behovet for arbejdskraft er drastisk stigende. Alene i Moskva er der mindst tre millioner legale og illegale indvandrere af ikke-russisk herkomst, og mange frygter, at der vil opstå blodige opgør mellem dem og de russiske nationalister.

Spekulation

Medlem af parlamentets overhus Ljudmila Narusova slog forleden alarm og sagde, at myndighederne nu må skabe en atmosfære at total afstandtagen fra enhver form for fremmedhad.

Officielt har myndighederne med præsident Putin i spidsen gang på gang kaldt til kamp mod racisme, fascisme, fremmedhad og for tolerance. Og en helt frisk meningsmåling fra VTSIOM-instituttet viser, at et meget stort flertal af befolkningen kraftigt fordømmer racehad og fascistiske tendenser. Ordet "fascisme" har en meget dårlig klang i et land, som mistede 30 millioner mennesker under Den Store Fædrelandskrig. Men kritikere og oppositionspolitikere anklager 'nogen' i landets ledelse for at spekulere i fremmedhadet og bevidst fremprovokere både fascistoide grupperinger og modbevægelser imod dem for at fjerne opmærksomheden fra regimets egne fejl. Det gælder for eksempel den tidligere præsidentkandidat og kendte demokratiske politiker Irina Khakamada. Forleden fyrede hun følgende svada af imod myndighederne:

"Man får en klar fornemmelse af, at nogen har fordel af det her. Ikke fordel af selve nationalismen og fremmedhadet, men af kampen imod det. Det er nødvendigt for dem for at flytte folks protestenergi over i kampen mod fremmedhadet. Og selve fremmedhaderne bliver sendt over i kampen mod de liberale demokrater og vestlige spioner. Den seriøse politik er i dag forvandlet til en farce, hvori den vigtigste negative helt er en nationalist og fremmedhader, og den vigtigste positive helt er repræsentanten for (Putins støtteparti, red.) Et Forenet Rusland, som bekæmper fremmedhadet."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her