Læsetid: 3 min.

Radikal åbning til Helle Thorning

Hvis socialdemokraterne vil acceptere de radikales krav, kan R pege på Helle Thorning-Schmidt som statsministerkandidat, mener central R-ordfører. Flere gruppemedlemmer opfordrer Jelved til at udstikke en klar kurs over for fremtidige samarbejdspartnere
18. juli 2006

Statsministerposten er ikke det centrale for de radikale. Hvis socialdemokraterne kan imødekomme radikale krav, bør Det Radikale Venstre kunne lægge stemmer til en socialdemokratisk statsminister. Sådan lyder den kontante udmelding fra den radikale arbejdsmarkedsordfører, Elisabeth Geday.

"For mig er det ikke afgørende, at Jelved bliver statsminister. Vores politik er det afgørende, og jeg sætter noget madding ud først og fremmest i forhold til Socialdemokraterne," siger hun og nævner fire klare krav:

Ny uddannelsespolitik, afskaffelse af 24-årsreglen samt en skatte og afgiftsreform.

"Hvis Socialdemokraterne kan give flertallet, har vi mulighed for at udføre vores politik. Hvis ikke, er vi fortsat i opposition. Jeg ved, hvor svært det er for Socialdemokraterne at acceptere en radikal statsminister, så det bør ikke være den post, det kommer an på," siger Elisabeth Geday og afviser dermed ikke, at Helle Thorning-Schmidt kan bliver statsminister med radikal opbakning.

Vælgerne usikre

Flere gruppemedlemmer peger på, at profileringen af Marianne Jelved er utilstrækkelig. Den skal kombineres af klare politiske temaer, der peger frem mod samarbejdsmuligheder efter et valg.

"Vi skal allerede tidligt formulere vores valgkamps-temaer, som bliver udslagsgivende for, hvem vi samarbejder med. Vi skal tage skridtet, der peger frem, og den timing skal vi diskutere i gruppen," siger boligordfører Charlotte Fischer.

Mens partiformand Marianne Jelved fortsat afviser spekulationer om, hvem partiet kan danne regering med og fastholdende peger på sig selv som statsministerkandidat, så har flere radikale medlemmer indset det fornuftige i at åbne sig mod fremtidige samarbejder.

"Min nervøsitet går på, at vælgerne frygter, hvad vores stemmer vil blive brugt til. Når vi profilerer Jelved så stærkt, kan det skabe tvivl om, hvorvidt vi vil i regering eller sørge for at få vores politik gennemført. Det kan skabe usikkerhed, hvis nogle tror, at en stemme på os er en stemme på Fogh," siger hun.

Charlotte Fischer afviser kategorisk at åbne for spekulationer om en anden statsministerkandidat, men hun medgiver, at klare valg-kampstemaer vil være med til at give vælgerne et praj om, hvorhen vinden blæser i forhold til fremtidige samarbejder.

"Ja, det er klart, men det skal også ske med henblik på at sætte gang i en debat om, hvor andre partier kan byde ind på vores politik," siger hun.

Strid om Vestager

Debatten om, hvilken retning de radikale skal gå, fik endnu engang ben at gå på, da Naser Khader i weekenden gik imod partiformanden, der selv har peget på næstformand Margrethe Vestager som sin naturlige arvtager.

"Det er svært at lære ret meget af Socialdemokraterne, men måske skulle vi tage den idé til os med urafstemning i forhold til den næste leder," foreslog han i P1 programmet Politisk Sommer.

Naser Khader har tidligere truet med at forlade partiet, hvis Vestager blev formand, og hans udmelding kom blot tre uger efter, at Jelved i selv samme program klart gav udtryk for, at hun ser Marianne Vestager som sin efterfølger.

Information har talt med en række radikale medlemmer, der ikke ønsker at deltage i debatten om partiets næste formand.

Morten Østergaard, medlem af partiets ledelse, mener ikke, at diskussionen om hverken partiets linje eller ny formand er på sin plads.

"Vi har allerede lanceret vores klare områder: skole, skat og udlændinge. Jeg mener, at debatten om partiets linje hører hjemme på partiets nærtforestående sommergruppemøde," siger han og har ikke umiddelbart meget til over for forlaget om en urafstemning.

"Jeg har svært ved at se pointen i det," siger Morten Østergaard.

Flere i partiets bagland har dog også afvist at kopiere Socialdemokraternes strategi og tage medlemmerne med på råd i udnævnelsen, men Charlotte Fischer er mindre kategorisk.

"Grundlæggende synes jeg ikke, at tiden nu er til den store diskussion om, hvordan man skal finde en afløser og slet ikke hvem. Men jeg vil ikke på forhånd afvise, at en urafstemning kan være en løsning," siger hun.

Elisabeth Geday er ikke i tvivl:

"Margrethe Vestager er rutineret og meget kompetent. Selvfølgelig er hun den naturlige arvtager," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her