Læsetid: 2 min.

Radikal formand vil hæve kommuneskatten for de rige

Marianne Jelveds overordnede - partiets landsformand, Søren Bald - vil ændre partilinjen og lade de rige betale mere i kommuneskat
17. september 2005

I stedet for den forenkling af skattesystemet, som den radikale folketingsgruppe arbejder for, foreslår landsformanden indførelsen af endnu en sats.

På dagen for Det Radikale Venstres 100-års jubilæums landsmøde udfordrer landsformand, Søren Bald, sin folketingsgruppe med et skatteforslag, der ligger i direkte modstrid med den Christianborgske ambition om en forenkling.

Den nuværende proportionelle kommuneskat, hvor alle betaler det samme uanset indkomst, skal afløses af en progressiv kommunalskat, så de rige kommer til at betale mere til den kommunale kasse, lyder det fra landsformanden, der også er formand for partiets hovedbestyrelse.

"De stærke skuldre kan godt bære en anelse mere, og det er bestemt rimeligt, at man også på kommunalbe-skatningen kan sikre, at det er de mest velstillede, der beskattes hårdest," siger Søren Bald. Han ønsker desuden en langt større beskatning af fast ejendom, end det er tilfældet nu.

"Vi er nødt til at lægge en højere beskatning på værdier, der ikke kan flyttes ud af landet og i stedet sænke skatten på arbejde," siger Søren Bald.

Skatteordfører forundret

Landsformanden forslag om en progressiv kommunalskat møder dog forundring hos partiets skatteordfører Poul Erik Christensen.

"En af vores klareste ambitioner med vores skattereform er en forenkling af et meget kompliceret system. Og Søren Balds forslag trækker umiddelbart - for mig at se - i den modsatte retning," siger han.

Poul Erik Christensen vil dog ikke på forhånd afvise forslaget.

"Jeg vil lige have lejlighed til at blive ordentligt præsenteret for forslaget. Jeg kan selvfølgelig ikke udelukke, at man har fundet de vises sten," siger skatteordføreren.

SF derimod er begejstret for den radikale formands udmelding. Finansordfører Ole Sohn støtter en progressiv beskatning - også i kommunerne - for "det handler om, at de bredeste skuldre skal bære mest."

Derudover glæder han sig over, at den radikale formand tager hul på skattedebatten.

"Det handler om at få genindført retten til at diskutere hvordan velfærdssamfundet skal finansieres. Skal det være et rigidt skattestoppet kombineret med gebyrer, der vender den tunge ende ned af. Eller skal det være gennem en anden indretning af skattesystemet," siger Ole Sohn.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu