Læsetid: 2 min.

Radikale drømmer om Connie

Mens de konservative lægger låg på tronfølge-striden, spekulerer radikale i mulighederne for et samarbejde efter Bendtsen - Connie Hedegaard er både en styrke og en trussel, lyder vurderingen
15. marts 2007

Dumt. Sådan er reaktionen fra flere radikale kilder både på og uden for Christiansborg om den tronfølgerstrid hos de konservative, som partiets ungdomsorganisation med hjælp fra en enkelt borgmester sparkede i gang i går.

Den konservative uro om opbakningen til Bendt Bendtsen skaber tydelige paralleller til de radikale, som med debatten om Marianne Jelveds linje og lederskab lider under samme 'baglandsfnidder'. Men uroen bør få de konservative til at satse på alliancer med de radikale, lyder opfordringen fra rådmand i Århus, Peter Thyssen (R). "Selv om K og R har hver vores holdninger, bør vi stå sammen for at fastholde en demokratisk model. På de principielle spørgsmål burde vi turde bryde med vores faste alliancepartnere og gå ud med fælles standpunkter," siger han og henviser til poli-tikområder som skat, velfærd, socialpolitik, miljø og udlændinge.

På Christiansborg er den radikale lyst til at tale åbent om et fremtidigt samarbejde lille. Men K-striden giver anledning til overvejelser om at tale kontant til folk i den konservative top bekræfter en kilde i Det Radikale Venstre:

"For der kommer en tid efter både Fogh og Bendtsen, og den nuværende situation giver grobund for at tænke videre."

Connie og baglandet

Mens den almindelige vurdering er, at slagsmålet mellem de to konservative kronprinsesser, Lene Espersen og Connie Hedegaard, umiddelbart vil falde ud til Espersens fordel, er der alligevel radikalt håb om Hedegaard som ny K-formand. "Connie ville kunne tale med det radikale bagland. Hun har en profil, som matcher godt med vores," siger Peter Thyssen, som dog advarer mod personprofilers uholdbarhed.

Han deler desuden vurderingen fra Borgen, hvor flere peger på, at Hedegaard ligeså godt kan vise sig som en trussel:

"Hun tager vores borgerlige vælgere," konstaterer et radikalt medlem.

Det samme er ikke tilfældet for Lene Espersen, der er kendt for at tale om højere straffe, og som ifølge partifællen Henriette Kjærs bog 'Indtil nu' i sommeren 1998 drømte om at skabe et helt nyt og mere højreorienteret parti kaldet 'Højre' med norsk forbillede.

Den overordnede vurdering hos de radikale er, at man med Lene Espersen i spidsen for K vil se et fortsat samarbejde med Dansk Folkeparti, mens mulighederne for et samarbejde med Connie Hedegaard er langt bedre. Tidligere byrådsmedlem i Århus, Uffe Elbæk (R), har tidligere talt varmt for et R, K, S-samarbejde. Det gør han fortsat, og om end han har respekt for både Espersen og Hedegaard, vil sidstnævnte være mindre tilbøjelig til at afvise radikale, vurderer han.

"Med Connie i spidsen tegner der sig et meget interessant scenarie," siger han.

Hos de konservative gik dagen i går med flittige afvisninger af et forestående partiskifte. Men det var en tydeligt irriteret Bendt Bendtsen, der mødte den samlede presse på vej til gruppemøde:

"Det er et mediestunt - det kan vi se her. Jeg har som formand for de konservative skabt masser af resultater," sagde Bendtsen og bekræftede, at han også er leder efter et kommende valg.

Peter Thyssen opfordrer de konservative til at holde tungen lige i munden og bakke Bendtsen op. Ikke mindst for at sikre modspil til de to store partier:

"R og K må ud fra et demokratisk synspunkt kunne se fælles opgave i at stå vagt om retten til at have flere end to standpunkter."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her