Læsetid: 2 min.

Radikalt bagland efterlyser skærpet udlændinge-politik

Flere i det radikale bagland plæderer nu for en tilslutning til 24-års- reglen. Partiets integrationsordfører afviser og henviser til EU's øvre grænse på 21 år
8. juni 2006

Den omstridte 24-års-regel er endnu engang til debat hos de radikale. Partiets amtsformand i Nordjylland, Peter Hvid Jensen, mener, at tiden er inde til et skifte i den officielle radikale politik.

"Jeg har fået det indtryk, at 24-års-reglen ikke nødvendigvis er i modstrid med internationale konventioner, og så synes jeg, at situationen er anderledes. Så bør vi overveje, om vi ikke kan give os på det punkt," siger han.

Som rektor for Dronninglund Gymnasium i Nordjylland tager Peter Hvid Jensen udgangspunkt i de problemer, nogle uddannelsesinstitutioner efter hans udsagn oplever med indvandrerpiger, der efter studentereksamen ikke kommer videre i uddannelsessystemet, fordi de skal giftes. Det kan 24-års- reglen, som partiet officielt er imod, afhjælpe, mener Peter Hvid Jensen.

"Det er træls at høre eksempler på, at unge piger må afbryde deres uddannelse, fordi de skal giftes. Jeg så gerne, at vi hjalp pigerne til at blive lidt ældre, før de træffer beslutning om ægteskab. Langt de fleste bliver jo 24 år, og med alderen sikrer man desuden et mere stabilt familieliv," siger han.

Tiden afhjælper

Den radikale landsformand, Søren Bald, peger ligeledes på, at 24-års-reglen overkommes ved 'et vist antal fødselsdage'.

"En afskaffelse af reglen er efter min mening hverken nummer et, to eller tre på listen over vores mærkesager. Det afgørende er en klar afstandstagen til tilknytningskravet og statsborgerskabsreglerne, som gør det nærmest håbløst for folk med dårlige boglige forudsætninger at få statsborgerskab," siger han.

Partiets kandidat i Sønderborgkredsen, Bjarke Larsen, mener, at 24-års-reglen har en positiv om end begrænset effekt.

"Og den regel vokser man sig fra. Jeg er ikke i tvivl om, at 24-års-reglen har hjulpet nogle. De er blevet ældre og får mod til at sætte sig op mod patriarkalske fædre og mødre," siger han.

Bjarke Larsen understreger samtidig, at regeringen har brugt 24-års--reglen som en sovepude, fordi man har svigtet den holdningsbearbejdelse, der skal sikre forståelse for modstanden mod tvangsægteskaber.

Partiets integrationsordfører, Elsebeth Gerner Nielsen, efterlyser beviser for påstanden om, at pigerne holdes uden for uddannelsessystemet. Hun peger på, at de officielle tal fra Danmarks Statistik viser en fremgang i andelen af kvinder med anden etnisk baggrund, der tager en videregående uddannelse.

"Der er ingen undersøgelser, der viser, at 24-års-reglen har haft en negativ indvirkning på uddannelsesmønstret. Jeg hører derimod om, at nogle unge afbryder deres uddannelse for at være sammen med den ægtefælle, som de ikke må tage med til Danmark," siger hun. Integrationsordføreren mener derfor, at partiet skal stå fast på den nuværende linje, der er i overensstemmelse med gældende EU-regler, som sætter en øvre grænse på 21 år.

"Hvis vi vil af med vores EU-forbehold, må vi følge disse regler. Det er desuden vedtaget af partiets hovedbestyrelse," påpeger Elsebeth Gerner Nielsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her