Læsetid: 4 min.

Radikalt bagland satser på en VKR-regering

Radikale er ved at opgive håbet om en ny SR-regering ved næste valg
24. marts 2006

Det Radikale Venstre står i øjeblikket i et dilemma, som formentlig vil forstærkes i de kommende år:

På den ene side har de radikale fået flotte valg og står godt i meningsmålingerne. En fremgang, der er opnået på baggrund af en hård, konfrontatorisk linje i opposition og en gradvis svækkelse af Socialdemokraterne.

På den anden side har de radikale i store træk været sat uden for indflydelse siden magtskiftet i 2001, og sulten er ved at melde sig. Men håbet om, at Socialdemokraterne kan genvinde styrken og en ny SR-regering realiseres efter næste valg, svinder i øjeblikket.

Mens S ligger på et historisk dårligt niveau, har flere af de seneste meningsmålinger vist et VKR-flertal. Et flertal, der vil afstedkomme et pres fra flere sider for at udnytte, hvis det holder frem til næste valg. I øjeblikket skubber både erhvervsliv og konservative kredse på for, at VK-regeringen frigør sig fra det tætte parløb med Dansk Folkeparti.

Nu rører det radikale bagland også på sig. Hvis Dansk Folkepartis indflydelse skal minimeres, er det nødvendigt at udnytte muligheden for at samarbejde med de borgerlige partier, lyder budskabet fra flere af de radikale græsrødder.

Radikale i tænkeboks

Palle Fløe, kredsformand i Sønderborg, forklarer, at mange radikale i øjeblikket er "gået i tænkeboks":

"Uenighederne mellem Venstre og de radikale er slet ikke så voldsomme. Jeg har altid ment, at man skal arbejde sammen der, hvor man kan få reel indflydelse. Selvfølgelig skal vi profilere os skarpt, men det er lidt uheldigt, at der er kommet en hadsk stemning mellem de radikale og regeringen. Jeg tror ikke, at Socialdemokraterne er regeringsdueligt i øjeblikket, og det vil nok vare nogle år," siger Palle Fløe, der godt kan acceptere en VKR-regering, hvis det medfører politisk indflydelse og gode ministerposter.

Lars Larsen, kredsformand i Haderslev, betegner en VKR-regering som "en mulighed" efter næste valg.

"Opgaven er at søge indflydelse. Det afgørende er, hvor mange indrømmelser, vi kan få Venstre til at levere," siger han.

Også i Horsens fremhæver kredsformand Hans Hansen, at indflydelsen er afgørende. Derfor kan det blive "interessant" at gå ind i en VKR-regering, siger han:

"Hvis radikale kunne få gennemført en stor del af politikken, og indrømmelserne er tilstrækkelige store, synes jeg, at man skulle gøre det. Der er nogle hårde knuder, som ikke kan løses mellem Socialdemokraterne og de radikale," siger han.

De radikale bør være mere "fleksible og flydende" i forhold til hvem, man samarbejder og går i regering med, mener Hans Hansen:

"Det virker som om, Marianne Jelved slet ikke har overvejet det. Jeg synes nok, at hun er lidt for bastant og kontant - at hvis der ikke er samarbejde med Socialdemokraterne, er der ikke samarbejde med nogen. Jeg tror ikke, at den holdning er så tidssvarende. Der vil gå en hel del år, før Socialdemokraterne vil vokse sig store igen, hvis de overhovedet gør det," siger han.

Heller ikke Bendt H. Risdal, kredsformand i Vesthimmerland, tror på, at SR inden for en overskuelig fremtid kan samle flertal bag sig til at gå i regering.

"Socialdemokraterne er så opslugt af indre vanskeligheder. De mangler rent ud sagt en lederfigur. Så den mulighed står ikke åben. Og radikale har jo altid gerne ville være, der hvor indflydelsen er," siger han.

Om end de radikale på Christiansborg spiller rollen som Foghs stærkeste modstandere, har der længe været en løsrivelsesproces i gang mellem Socialdemokraterne og de radikale.

Jelved i soloridt

For at undgå slingrekurs og tab af troværdighed er Helle Thorning-Schmidt nødt til at afvise ethvert radikalt krav om ændringer i skattestoppet eller udlændingepolitikken.

Omvendt viser Marianne Jelveds attitude i forhold til statsministeren, at hun føler sig styrket i sin solokurs. En attitude, der nok kan give vind i sejlene hos de radikale - men som ikke bringer SR til magten.

Thorkild K. Maabjerg, kredsformand i Odense, vurderer, at mange radikale ikke kan forestille sig et tæt regeringssamarbejde med VK på grund af Dansk Folkepartis indflydelse.

"Men politik handler om at få udrettet noget, og det vil være trist, hvis man skal spejde ud mod en gold periode, hvor man overhovedet ingen indflydelse har. Hvis valgresultatet bliver anderledes, bør man tænke sig rigtigt godt om og være fordomsfri for at komme i gang igen," siger han.

En del af meldingerne fra det radikale bagland harmonerer med de tanker, som landsformand Søren Bald, EU-parlamentariker Anders Samuelsen og folketingsmedlem Naser Khader tidligere har givet udtryk for. I det seneste radikale partiblad opfordrer Khader således til at søge indflydelse gennem samarbejde med VK.

"Jeg vil hellere hindre Dansk Folkepartis indflydelse end at stå på sidelinjen. Det har jeg ment i mange år. Vi må ind og lave damage control. Nogle gange er man nødt til at give køb på noget for at hindre større skader," siger han.

Et gennemgående træk i overvejelserne i det radikale bagland er, hvordan man etablerer et tættere forhold til de konservative. For nyligt fremhævede den tidligere radikale landsformand Asger Baunsbak-Jensen i en kronik, at en KR-regering er eneste vej ud af de "fortvivlende parlamentariske forhold".

Tanken om et KR-samarbejde er ikke fjern for græsrødderne:

"Vi ligger mere på linje med de konservative. Men så længe Fogh står i spidsen for Venstre, kan vi ikke gå i regering med VK," siger kredsformand Aksel Appel, Lejre. Hans håb er, at S bliver store igen, men tror ikke, at det er "umiddelbart forestående".

Peder Bo, kredsformand i Svendborg, sætter sin lid til, at utilfredsheden vil vokse blandt de konservative - så K og R får lettere ved at samarbejde:

"Venstre har bevæget sig langt ud på højrefløjen og underlagt sig Dansk Folkepartis politik. Når de konservative bliver tilstrækkelig trætte af at blive bokset rundt af Anders Fogh og Pia Kjærsgaard, kan det være, at de opdager en varm plet på midten," siger han.

Helle Ib er journalist tilknyttet Dagbladenes Bureau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her