Læsetid: 3 min.

Min radio forstår mig

I en verden fyldt med uretfærdige forældre, dramatiske forelskelser, konstant dårlig lektiesamvittighed og dødssyge fritidsjob er Det Elektriske Barometer alt
21. august 2006

Tændte stearinlys, urtete, varme tæpper og teenager- tungsind er ikke et krav for at værdsætte Det Elektriske Barometer. Men det hjælper. Det kunne i hvert fald virke som om, at P3's flade søndag aften, for mange er en ventil for unge mennesker i en hverdag, der generelt finder deres melankoli overdrevet. Denne anmeldelse skal ikke gøre sig til dommer over om teenageres tanker og reaktionsmønstre er melodramatiske - slet ikke når skribenten selv har en STILLE-t-shirt liggende hjemme dybt inde i skabet.

Man må blot konstatere, at Det Elektriske Barometer spiller en stor rolle for mange teenagere, der føler sig misforstået og utilpasset. Her kan de forsvinde ind i indierock-scenens til tider dystre tekstunivers og lytte til breve fra andre, der har det ligesom dem. Og her er der ingen, der

dømmer. Værten læser op af de mange breve og mail, der sendes ind til redaktionen hver uge. Tanker om kærlighed, had, venskab, troskab og tab. Digte om misforståethed, utilpassethed, fortvivlelse, afmagt og vrede. Følelser som det nogle gange kan virke, som om kun Thom Yorke, Radioheads forsanger, forstår denne aften, og hans nummer "Hallowdown Hill" fra solopladen The Eraser er én af ugens testere.

Sidste søndag måtte Public Søndags Carsten Holm tage over for værten på Barometeret, Maria Bernhard, der lå syg med influenza. Det betød, at der denne søndag ikke var højtlæsning fra breve. De bedste breve bliver belønnet med programmets vartegn: STILLE-t-shirten. Lytterne bliver taget seriøst af redaktionen. Her er ingen arrogance eller overbærenhed. Kun lydhørhed, og det betyder alt i en teenagers verden. Bare at få lov til at svælge.

Musikalsk interessant

Sidste søndag var lydtapetet dækket af bl.a. Built to Spill, Wolfkin, Oceana Da Cruz, Peaches, The Dears og Oh No Ono. Alle er ukendte band, hvis man blot er passiv forbruger af P3. Det Elektriske Barometer har ligesom de fleste af DR' s faste programmer, holdt sommerferie, og i den periode har teenagere været tvunget til at sætte følelseslivet på stand by -eller de kunne gå ind på dr.dk eller tænde for DAB-radioen og lytte til DR Barometer. Her er der tanker og musik døgnet rundt, og de seneste torsdage har der været genudsendelser af Det Elektriske Barometer, der til november fylder 20 år - 20 år med stor forandring på P3's sendeflade.

Nu er Beat og andre gode rockprogrammer væk, og Det Elektriske Barometer og Public Søndag er groft sagt de sidste steder på P3, der er musikalsk interessante. Hvis barometeret ikke eksisterede, og vi var overladt til P3's playlisteudvalgs undervurdering af lytterne, så sad vi tilbage med et dybt forudsigeligt og fattigt musikudbud på landets mest populære radiokanal. Barometeret sætter en ære i at give nye danske band en chance. Ofte tester de helt ukendte bands, og mange nu kendte navne har startet karrieren som testere: Nephew, Kashmir, Figurines og Mew. DR havde på et tidspunkt havde forrykte planer om at lukke Det Elektriske Barometer. Det er en ventil, og man lulles ind og finder et sted, hvor det er ok at være trist eller melankolsk uden nogen umiddelbar grund. En ulykkelig forelskelse, et dødsfald, et kæresteforhold, ville ikke være det samme uden Det Elektriske Barometer og Thom Yorke, der sang: "For a minute there I lost my self".

Det Elektriske Barometer, P3, søndag kl. 21 www.dr.dk/barometer

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu