Læsetid: 2 min.

Raffarin: Ny EU-afstemning udelukket efter et nej

Når først Frankrig har talt, er beskeden urokkelig. Det siger Frankrigs premierminister, Jean-Pierre Raffarin, der hermed udelukker en 'dansk' eller 'irsk' model efter et nej ved folkeafstemningen på søndag
26. maj 2005

PARIS - Det er nu eller aldrig; der kommer ikke en ny afstemning om den europæiske forfatning i Frankrig, såfremt franskmændene sætter hælene i og siger 'non' på søndag ved folkeafstemningen. Det slog den franske premierminister Jean-Pierre Raffarin eftertrykkeligt fast i et interview med BBC World tirsdag aften.

"Frankrig vil give sin mening tilkende én gang. Der bliver ikke tale om nogen anden runde eller anden chance. Når Frankrig har talt, har landet talt - i det franske demokrati gives der ikke en sådan ting som et lille 'ja' eller et lille 'nej'. Man kan blive valgt til parlamentet med én stemmes overvægt, og man kan blive valgt som præsident med én stemmes overvægt. Det afgørende er, hvem der sejrer. Hvad enten det er 'ja' eller 'nej', kan resultatet ikke anfægtes. Det er demokrati," sagde han.

Den borgerlige premierminister er presset af historisk ringe personlig opbakning. Hele 74 procent af franskmændene mener, at han bør gå af uanset resultatet på søndag, og politiske iagttagere i de franske medier spår, at han i hvert fald efter et nej vil blive ofret af sin beskytter og partifælle præsident Jacques Chirac, uanset at Chirac tidligere har holdt hånden over ham i andre regeringskriser. Præsidenten er imidlertid også selv upopulær, og såvel de franske socialister som hans egen partiformand Nicolas Sarkozy har henholdsvis direkte forslået og antydet, at det måske ligefrem ville gavne ja-siden, hvis præsidenten ikke sagde særligt meget mere. Et uhørt forslag i et elitært og hierarkisk system som det franske, hvor præsidenten altid er den øverste politiske autoritet i vigtige regeringsspørgsmål.

Et nyt sort får i EU

Målinger har imidlertid klart vist, at det er mere effektivt for ja-siden, hvis prominente pro-europæiske socialister udtaler sig. Og de mest fremtrædende af slagsen er alle forhenværende, muligvis fordi den nuværende partiformand for Parti Socialiste (PS), Francois Hollande, generelt anses for at være lidet karismatisk eller overbevisende. Og sent tirsdag aften trådte en af slagsen, tidligere premierminister og slagen præsidentkandidat for PS fra 2002 Lionel Jospin, frem på fransk tv og talte varmt for forfatningen. Han advarede om, at Frankrig med et nej vil blive isoleret i Europa og komme i en for EU-kernelandet uvant rolle - som sort får:

"Jeg frygter, at disse nej-stemmer, der kommer fra forskellige lejre uden sammenhængende alternativer, vil isolere Frankrig og få os til at fremstå som ubegribelige over for de andre europæere. Hvad skal vi gøre med disse forskellige nej'er? Skal vi komme dem i en cocktailshaker og mixe dem og så bede præsidenten præsentere dem for vore undrende europæiske partnere," spurgte Jospin.

De seneste tre meningsmålinger bekræfter, at nej-siden atter er foran og ligger stabilt på mellem 52 og 54 procent. Samtidig er det nu kun lige under 10 procent af vælgerne, som endnu ikke har besluttet sig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her