Læsetid: 3 min.

Ramt af skam

Er det Strindberg anno 2005? Overbevisende dobbeltportræt af den svenske thrillerforfatter Karin Alvegen
24. november 2005

En bogtitel kan sagtens være både træffende og dækkende, selv om den er ultrakort. Det er tilfældet med den 40-årige svensker Karin Alvtegens nye roman Skam, der på suveræn vis fortæller historien om to vidt forskellige kvinder, hvis skæbner vi følger i en række parallelforløb, hvor sporene dog krydser hinanden hen mod slutningen. På én gang overraskende og naturligt.

Singlekvinden Monika er udadtil et vellykket menneske, der har indrettet sig "fornuftigt" i tilværelsen. Hun har gjort karriere som cheflæge på en privatklinik og er både dygtig og ambitiøs.

Men bag den nydelige facade lurer skizofrenien. Hun er aldrig kommet sig over tabet af sin bror, der for en snes år siden døde i en alder af blot 17 år, og hendes forhold til moderen er traumatisk. De to ser for det meste hinanden ved den dybt savnede Lasses gravsted, og moderen forsømmer ingen lejlighed til at pirke til datterens skyldfølelse. Og der er noget at pirke til, for Monika optrådte handlingslammet ved den ulykke, der førte til broderens pludselige død.

Et nyt dødsfald slår uventet ned, netop som Monika tager de første famlende skridt til at lukke en mand ind i sit liv, og skeletterne i skabet fortsætter nu med øget styrke deres danse macabre. Savnet og skammen - begge centrale temaer i Alvtegens forfatterskab - bliver kombineret med så stærke skyldfølelser, at Monika ryger ud på et sidespor og begynder at formøble grundlaget for sin tilværelse, sin karriere, sin anseelse og hovedparten af sine jordiske værdier. Hun gør det netop på grund af sin monstrøse skyldfølelse - og det er i den forbindelse tankevækkende, at Karin Alvtegens debutroman fra 1998 (der endnu ikke er kommet på dansk) hed Skuld.

Penetrerende skam

For den næsten 20 år ældre Maj-Britt er det dysfunktionelle aspekt betydeligt mere synligt for omverdenen. Hun har ikke bevæget sig uden for sin lejlighed i mere end 30 år og er blevet så overvægtig, at hun må sove siddende for ikke at risikere at blive kvalt af sin egen kolossale vægt. Hun er med årene blevet både bitter og ondskabsfuld og lader sin galde gå ud over de udsendte hjemmehjælpere, som hurtigt får nok af den krævende kæmpe og afløser hinanden i svingdørs-tempo. Indtil der en skønne dag dukker en pige op, der ikke sådan lader sig kyse. Hun hedder Ellinor, og fordi hun ikke stikker op for bollemælk, kommer hun til at spille en vigtig rolle - både for Maj-Britt og for Monika, skal det vise sig. Og i kulissen, eller rettere i fængslet, lurer en tredje kvinde, en barn- og ungdomsveninde til Maj-Britt, buret inde på langtid for en mordbrand med en uhyggelig baggrund.

Der er med andre ord tale om en psykologisk thriller om mennesker, der er ramt af en skamfølelse så stor, at den slår dem med stumhed og kan true dem på deres eksistens. Og skammen går som sædvanligt hånd i hånd med sorg, skyld og svigt.

Karin Alvtegen imponerede os sidste år med Bedrag, en penetrerende beretning om den glædesløse generation, de forjagede 'moderne' svenskere, der med forfatterens egne ord synes grebet af en uforklarlig rastløshed og en fuldstændig mangel på evnen til at standse op og glæde sig over de mål, de allerede har nået, præget som de er af en frygt for, at noget skal gå deres næse forbi.

Nu har hun med Skam igen skrevet en sjælsrystende historie om nutidsmenneskets følelsesmæssige fattigdom og ensomhed - og hun har gjort det med stor empati og overbevisende kunstnerisk sikkerhed. Empatien smitter for øvrigt af på hendes figurer, navnlig på omtalte Ellinor og åbner således - midt i al tragikken - en kattelem af optimisme eller i hvert fald håb.

Det er Strindberg anno 2005, kunne man fristes til at sige. Også Karin Alvtegen synger den sørgelige vise om, at "det är synd om människorna", og hun gør det med sin egen smukke stemme. Skrive-genet har hun for øvrigt ikke fra fremmede. Hun er blevet inspireret af sin grandtante Astrid Lindgren, som også på det menneskelige plan har stået som et forbillede for hende.

Karin Alvtegen: Skam, roman, oversat af Nina Bolt, 288 s., 285 kr., Tiderne Skifter. ISBN 87-7973-146-5

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu