Læsetid: 3 min.

Rapport: Forkort basisuddannelser på RUC og AAU

Ny rapport om sociologiuddannelserne konkluderer, at RUC og AAU bør halvere deres basisuddannelser. Det vil skabe mere sammenhæng på studiet og en klarere faglig identitet. Vrøvl, mener rektorerne
14. juni 2007

Hvis man skal opnå en klar faglig identitet og et samlet struktureret forløb på en uddannelse, så er der brug for tid. Derfor anbefaler en ny rapport fra Danmarks Evalueringsinstitut, at Roskilde Universitetscenter (RUC) og Aalborg Universitet (AAU) halverer deres basisuddannelser og flytter de sparede semestre op på overbygningen. Man har analyseret sociologiuddannelserne på Københavns Universitet (KU), AAU og RUC, og konklusionen er klar: "Både ansatte og studerende fortæller, at man har brug for mere tid til at skabe et fokuseret fagligt indhold, et godt fagligt miljø og en større sammenhæng på uddannelserne," siger Nicolaj Ejler, der er underdirektør i Rambøll og har været med til at lave rapporten.

Roskilde

På RUC har man to basisår, inden man begynder på sin overbygning. Og den fordeling er ikke optimal, mener Nicolaj Ejler:

"RUC kan vinde meget og skabe en klart bedre uddannelse ved at tage et år mere i brug på overbygningen."

Men det er helt misforstået, mener rektor på RUC, Poul Holm: "Det er en rigtig dårlig idé. Skal man læse socialvidenskab på RUC, får man først en bred samfundsvidenskabelig indsigt, og siden sker der en gradvis specialisering, og det ved vi, at de studerende er glade for,"siger han og tilføjer:

"Det virker som om, man i rapporten tænker meget gammeldags og snævert fagligt, og så er det klart, at man kommer frem til, at KU er det bedste. Men Danmark har næppe brug for fem ens uddannelser," siger Poul Holm, der mener, at hele tankegangen bag undersøgelsen er forkert:

"Hvis man har den opfattelse, at basis er to år, der går fra den faglig fordybelse, så er det klart, at rapportens konklusion er negativt. Men det er en fejl at tænke på basis som en afsluttet uddannelse - det er en indgang til det videre studie. Desuden kan de studerende vælge fag, der leder hen mod deres overbygning."

Til det siger Nicolaj Ejler:

"Det er rigtigt, at der er valgfag. Men det er ikke alle, der tager dem, og det er et selvstændigt problem, for så skal man også bruge tid på at udligne forskelle. Det er endnu en grund til, at det er bedre med ét basisår," siger han.

Aalborg

På AAU har man kun et enkelt basisår - men også her lyder anbefalingen, at man halverer:

"I Aalborg har man set sig nødsaget til at inddrage 7. semester til sociologi, selv om man egentlig er færdig som bachelor efter 6. semester. Hvis man flyttede det andet basissemester over på sociologi, ville man derfor få et samlet og bedre struktureret forløb," siger Nicolaj Ejler.

Rektor på Aalborg Universitet, Finn Kjærsdam, afviser at skære ned på basisåret, men er dog klar til at lave nogle ændringer:

"Det er muligt, at man kan lave en ordning, hvor halvdelen af basisuddannelsen er bred i form af forelæsninger, der generelt fører de studerende ind i samfundsfag, mens projektarbejdet retter sig specifikt mod eksempelvis sociologi. Sådan gør vi eksempelvis på ingeniøruddannelsen," siger Finn Kjærsdam.

Bologna

Rapportens konklusioner hænger også sammen med det internationale Bologna-samarbejde. Her anbefaler man en såkaldt '3 + 2'-ordning. Det vil sige tre år på bachelor-uddannelsen, som skal kunne bruges i sig selv, og to år på kandidatuddannelsen for de, der vil læse videre. Også her passer basisuddannelserne dårligt ind, mener Nicolaj Ejler:

"Når man på RUC bruger to år på basis, har man ikke et afsluttet forløb efter bachelorgraden. Det samme gælder med et 7. semester i Aalborg. Så ved at afkorte basis, kan man i højere grad imødekomme kravene fra Bologna-processen," siger han.

Rektor Poul Holm er klar til at tilpasse sit universitet til Bologna-aftalen: "Men ikke ud fra en forudsætning om, at basis er problemet - det er snarere løsningen. Alle universiteter har en udfordring i at erhvervstilpasse bacheloruddannelserne. Men netop på grund af den brede basisuddannelse vil jeg mene, at vi står bedre end de fleste. Det er noget af det, der efterspørges," siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu