Læsetid: 2 min.

Regering uden Islamisk Jihad

Islamisk Jihad siger nej til at deltage i en bred koalitionsregering med Hamas, men Folkefronten til Palæstinas Befrielse er positiv
21. februar 2006

Den islamiske Hamasbevægelse indledte i går forhandlinger med andre militante fraktioner om at danne en ny palæstinensisk regering og lovede dem, at Hamas ikke ville give efter for internationalt pres og slå ned på gruppernes bevæbnede medlemmer.

Men allerede ret hurtigt stod det klart, at Islamisk Jihad ikke ønskede at sidde med ved regeringsbordet.

"Vi vil ikke deltage i en regering, men vi vil stå sammen med Hamas i modstandsprojektet for at beskytte vort folks interesser," sagde Nafez Azzam, der er en af Islamisk Jihads ledere efter samtaler med Hamas.

Forud for mødet mellem de to militante bevægelser lod Islamisk Jihad forstå, at organisationen frygtede, at en Hamas-ledet regering vil få begrænset sit politiske råderum af den midlertidige israelsk-palæstinensiske fredsaftale, som begge militante grupper nægter at anerkende.

Mens forhandlingerne stod på, gennemførte israelske soldater et angreb i byen Nablus på Vestbredden mod bevæbnede medlemmer af islamisk Jihad. To blev dræbt, herunder gruppens kommandant på Vestbredden, oplyste palæstinensiske kilder. Fire andre blev såret.

Israelsk militær angriber jævnligt Islamisk Jihad, der har sendt adskillige selvmordsbombere mod mål i Israel og også har affyret raketter ind i den jødiske stat.

Døren står åben

Efter mødet understregede Hamas, at man vil lade døren stå åben for Islamisk Jihad, hvis de på et senere tidspunkt ønsker at slutte sig til regeringen.

Hamas, der vandt en overbevisende sejr ved sidste måneds valg, sagde, at bevægelsens mål var at danne en så bred koalitionsregering som muligt. Ikke mindst fordi De Palæstinensiske Selvstyreområder står over for en alvorlig økonomisk krise, fordi Israel har besluttet at tilbageholde moms- og toldindbetalinger til en værdi af 300 millioner kroner om måneden, som er livsvigtige for Selvstyrets overlevelsesevner.

Samtidig har USA krævet, at Selvstyret tilbagebetaler et tilsvarende beløb, som de har modtaget i hjælp, og en række store lande har truet med boykot, hvis ikke Hamas lægger afstand til vold og anerkender den jødiske stat.

Under samtaler med en af de palæstinensiske fraktioner, signalerede Hamas på ny vilje til at indgå en langvarig våbenhvile, hvis Israel til gengæld trækker sig tilbage fra landområder, som det erobrede under seksdageskrigen i 1967.

Yuval Diskin, chefen for Shin Bet - Israels interne sikkerhedstjeneste - sagde, at en våbenhvile alene er uacceptabel. Diskin kaldte en Hamas-ledet stat for en langvarig "strategisk trussel".

Med en israelsk kamphelikopter cirklende over deres hoveder, mødtes en Hamas delegation med lederne for Folkefronten til Palæstinas Befrielse (PFLP), der har taget del i den mere end fem år lange palæstinensiske opstand.

Efter mødet antydede en af PFLP's topfolk, Rabah Muhana, at gruppen vil gå med i en Hamasledet regering. Han betegnede resultatet af mødet som "positivt".

Mahmoud al-Zahar, der leder Hamas parlamentariske blok så også optimistisk på chancerne for at bringe PFLP ind i koalitionen. Han lovede, at Hamas vil danne en ny regering i løbet af to uger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her