Læsetid: 3 min.

Regeringen var advaret mod at skære i energiforskning

Selvom regeringens rådgivende udvalg for energiforskning siden 2002 har anbefalet at investere i energi-teknologi, er størstedelen af midlerne skåret væk. Nu er regeringen imidlertid kommet på andre tanker. Men bruddet med en klar linie i dansk energipolitik efterlader et hul i udviklingen
16. maj 2006

Det Rådgivende Energiforskningsudvalg (REFU), der er udpeget af erhvervsminister Bendt Bendtsen, har siden 2002 opfordret regeringen til at sikre de danske interesser inden for udviklingen af energiteknologi. Det skal ske ved at tilføre flere offentlige midler til området. Men regeringen har indtil videre valgt ikke at følge anbefalingerne.

Det fortæller medlemmer af udvalget.

"Alle - undtaget regeringen - peger på, at der skal flere penge til området. Ser man på udviklingen på det her marked, så er det nu, vi skal være med. Det bekræftes af tal fra Dansk Industri, der viser, at vækstpotentialet er enormt," siger medlem af REFU, civilingeniør Søren Dyck-Madsen.

Udvalgets formand, civilingeniør og direktør for amagerforbrænding, Ulla Röttger, er enig: "Jeg synes, at det er uheldigt, at der ikke er sket noget på området. Vi er på den måde sat i stå, hvilket betyder, at vi taber terræn."

I den seneste rapport fra REFU - en strategi for forskning, udvikling og demonstration for energiområdet - hedder det blandt andet, at "de danske styrkepositioner skal udnyttes og videreudvikles, hvis ikke vi skal overhales af den internationale udvikling."

Efterfølgende gøres det klart, at der i lyset af den stigende konkurrence er behov for at tilføre offentlige midler til området. Sådan lød det også i REFUs anbefalinger til regeringen tilbage i 2002, hvor udvalget gjorde opmærksom på, at en fastholdelse af den offentlige indsats var nødvendig.

Ifølge Søren Dyck-Madsen skete det bare ikke. Derfor har dansk energiforskning oplevet en periode med tilbagegang:

"Bruddet i kontinuitet betyder, at man har fået et hul i den forskningsmæssige udvikling, som det måske tager 10-15 år at genopbygge."

Ideologisk opgør

Det var især det ideologiske sceneskift på miljøområdet, som har bedøvet regeringen i forhold til at investere i den danske udvikling af energiteknologi. Det forklarer Søren Dyck-Madsen:

"For mig at se, var det kampen mod Auken og den tidligere socialdemokratiske miljøpolitik, som der skulle gøres op med. Derfor har det siden 2001 været hårde tider for dansk energiforskning."

Ulla Röttger er enig i, at der har været tale om et opgør med den tidligere miljø- og energipolitik og efterlyser handling bag regeringens mange ord om Danmark som forskningsmæssigt foregangsland:

"Regeringen har talt meget om at opprioritere forskningen, men det er jo ikke fordi, at pengene sprøjter ud. Udvikling afhænger altså af, at vi har en politik, der vil det."

Men nu lader det til, at røgen fra det ideologiske opgør er ved at lægge sig. I hvert fald siger Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo, at man i regeringen "har lært af sine erfaringer". Han mener dog ikke, at den danske førerposition på området er truet:

"Fordi vi satte området på vågeblus, er der jo ikke sket noget. Vi kan komme stærkt igen. Og det kan ikke dokumenteres, at der skulle være nogen skade sket - vi er stadig med helt fremme."

Søren Dyck-Madsen er ikke enig i, at der ikke er mærkbare konsekvenser af det politiske skift:

"Med liberaliseringen af energimarkedet forsvandt der en del midler til forskning, udvikling og demonstration af produkter. Ved at der ikke har været en form for statslig kompensering, har det betydet, at der er forsvundet nogle af de klynger af forskere, der sad på området. De kommer ikke bare tilbage fra den ene dag til den anden."

Miljøminister Connie Hedegaard kan ikke kommentere specifikt på, hvorfor regeringen tidligere har nedprioriteret området, men siger derimod at midler til energiteknologi er med i regeringens kommende velfærdsoplæg:

"Vi gør lige nu klar til en historisk stor satsning på forskning, hvor regeringen vil tilføje ekstra ti milliarder. Det er vigtigt, at vi nu tager fat på det her område og politisk understøtter udviklingen."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu