Læsetid: 3 min.

Regeringen afskaffer gruppe-eksamen

Regeringen har besluttet, at studerende fremover kun må gå alene til eksamen
30. november 2005

Det er slut med at gå til eksamen i grupper. Regeringen har bestemt, at alle eksamener fremover er individuelle, så de studerende får en individuel bedømmelse.

"Eksamensbeviset tilhører den enkelte, og derfor skal det afspejle den enkeltes viden og kompetence," lyder begrundelsen fra undervisningsminister Bertel Haarder.

De studerende vil fortsat kunne arbejde i grupper om større projekter, men vil bagefter skulle eksamineres hver for sig. Undtaget fra bestemmelsen om individuel eksamen vil være særlige tilfælde som korsang og uddannelsen til industritekniker.

På folkeskoleområdet blev gruppeprøverne afskaffet ved en bekendtgørelse i sommer, mens man på gymnasieområdet allerede har udfaset dem i forbindelse med en ny gymnasiereform. Nu fjernes ordningen også på øvrige uddannelser.

Formand for universitetsrektorerne Jens Oddershede fra Syddansk Universitet kalder ordningen for rimelig.

"Det er vigtigt, at den enkelte står til ansvar for sit eget produkt. For os er det afgørende, at man fortsat må arbejde i grupper med rapporter og projekter, og det lyder, som om forslaget tager højde for det," siger han, men understreger, at han ikke mener, at der har været noget problem i, at de studerende går til gruppeeksamen.

Allerede af regeringsgrundlaget fra februar i år fremgik det, at regeringen havde tænkt sig at gøre det af med de kollektive eksamener. Det førte til underskriftsindsamlinger blandt folkeskoleelever og lærere, hvor mere end 42.000 skrev under på en protest mod forslaget.

'Ideologisk makværk'

Alle ministerier, der har uddannelse som en del af deres ressort, vil nu gennemgå reglerne for prøveformerne på deres respektive uddannelsesområder. Senest i 2007 skal gruppeprøver være erstattet med individuelle prøver.

I Danmarks Lærerforening er formand Anders Bondo Christensen meget kritisk over for regeringens beslutning. En gang ideologisk makværk, lyder hans bedømmelse. Han mener, at gruppeeksamener har klare fordele.

"I en gruppeeksamen har man eleverne inde meget længere tid. I for eksempel fysik-kemi laver eleverne forsøg i to timer, og dermed får lærer og censor et helt andet kendskab til, hvad de kan, i stedet for 20 minutters overhøring," siger Anders Bondo Christensen, der personligt har givet en elev 10 og en anden seks, selv om de var til eksamen sammen.

"Man kan altså sagtens sikre en individuel bedømmelse i en gruppeeksamen," pointerer han.

Folkeskolens gruppeeksamener blev afskaffet allerede i sommer, og nu kommer turen altså også til seminarierne. Det vil gøre det endnu dyrere at afvikle eksamen på seminarierne. Samtidig mener Anders Bondo Christensen, at gruppeeksamen er en vigtig del af forberedelsen til at blive lærer.

"Når lærere kommer ud fra seminariet, skal de kunne samarbejde og arbejde i team," siger han.

Erhvervsliv er skeptisk

Ifølge fagbladet Folkeskolen vil individuelle eksamener betyde, at en femtedel af lærerressourcerne på seminarierne vil gå til at afholde eksamen. Regeringens begrundelse for at afskaffe gruppeeksamen er blandt andet, at erhvervslivet har brug for individuelle karakterer for de studerende. Men individuelle eksamener står ikke øverst på ønskelisten hos erhvervsorganisationen Dansk Handel & Service, hvis medlemmer er blandt de største aftagere af akademisk arbejdskraft.

"Vi synes, det er sært, at man afskaffer de kollektive eksamener, hvor man jo også hidtil har fået en individuel bedømmelse," siger chefkonsulent Jannik Linnemann.

Dansk Handel & Service er med på, at der er plads til forbedringer af de nuværende eksamensformer, men finder det drastisk helt at afskaffe muligheden for gruppeeksamener.

"Ude i de videnstunge virksomheder sidder man heller ikke i sin egen munkecelle og bliver testet. Her er det almindeligt, at man afleverer kollektivt og bliver testet sammen," siger Jannik Linnemann, der mener, at gruppeeksamener giver sociale og interpersonelle kompetencer, hvor man prøver sin egen faglighed af mod andres.

Dansk Handel & Service frygter desuden, at det bliver dyrt for universiteterne at gå over til individuelle eksamener.

"Vi risikerer, at universiteterne begynder at afholde færre eksamener, fordi det bliver for dyrt for dem," siger Jannik Linnemann, der finder det paradoksalt, hvis regeringen vil lægge ekstra økonomiske byrder på universiteterne i en tid, hvor Globaliseringsrådet netop fremhæver vigtigheden af at hæve kvaliteten på de lange uddannelser.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu