Læsetid: 4 min.

Regeringen fortryder au-pair smuthul

En cubansk kvinde bliver smidt ud af Danmark, selv om hun er gift med en dansk mand. Det sker til trods for, at hun har fulgt Bertel Haarders gamle råd om at finde arbejde som au-pair
6. juni 2005

I dag bliver 21-årige Yusimi Vasquez Hernandez smidt ud af Danmark, selv om hun har været gift med 53-årige Anders Olesen fra Hårup i Østjylland i mere end to et halvt år.

Yusimis eneste 'forbrydelse' er, at hun nøje har fulgt det råd, som forhenværende integrationsminister Bertel Haarder gentagne gange har givet, når almindelige leverpostejs-danskere kom i klemme i forbindelse med regeringens strammede udlændingeregler.

Inspireret af Bertel Haarders udtalelser i pressen, har Yusimi fundet en familie, der gerne vil ansætte hende som au-pair i håb om, at hun så ikke ville blive smidt ud på grund af 24-årsreglen. Men hun har fået afslag to gange, fordi regeringen i al ubemærkethed har strammet reglerne.

Haarders råd

Lad kæresten få job som au-pair pige, så skal det nok gå alt sammen, lød rådet fra Bertel Haarder ellers i Politiken den 9. juli 2004, da en 25-årig kvinde fra det danske mindretal i Tyskland opgav at få dansk pas og dermed også en plads på det danske landshold i judo.

Et dansk pas ville nemlig hindre hende i at få sin mexicanske kæreste og kommende mand til Danmark på grund af den danske udlændingelov.

"Han kan da bare blive optaget på en uddannelsesinstitution - eller hvis han har særlige kvalifikationer, og kan han finde arbejde, kan han få en arbejdstilladelse. Eller han kan få ophold som au-pair, hvis han kan finde en familie," sagde den daværende integrationsminister.

I flere kronikker har den tidligere integrationsmini-ster også opfordret dansk-udenlandske par til at bruge au-pair ordningen som en måde, hvorpå de kunne undgå at blive ramt af 24-årsreg-len og tilknytningskravet.

Men da for mange benyttede sig af muligheden for at blive au-pair, fik Integrationsministeriet travlt med at lukke den kattelem. Fra den 1. januar 2005 lukkede ministeriet for at en gift person kan få tilladelse til at være au-pair. Det samme gælder ansøgere, der ønsker at medbringe egne børn.

Stramningen skete i dybeste hemmelighed få dage før jul sidste år, og det er først kommet til offentlighedens kendskab for nylig, da den nuværende integrationsminister i Folketingets spørgetid svarede på et spørgsmål fra Det Radikale Venstres integrationsordfører Elsebeth Gerner Nielsen.

'Grotesk stramning'
Gerner Nielsen havde fået kendskab til flere sager, hvor udenlandske kvinder havde fået afslag som au-pair med henvisning til, at de har en dansk ægtefælle.

I lyset af Bertel Haarders tidligere opfordringer til at dansk-udenlandske par kunne bruge au-pair ordningen som en måde at være sammen i Danmark på, fandt Elsebeth Gerner Nielsen stramningen grotesk.

"Nu er der så nogle, der gør, som regeringen har opfordret til og kommer hertil, fordi de er gift med en dansk mand, eller de er kæreste med en dansk mand, og så arbejder de som au-pair. Alligevel så kan man konstatere, at de mennesker, der gør som ministeren har forslået, ender med at få afslag," sagde Elsebeth Gerner.

Integrationsminister Rikke Hvilshøj svarede, at hovedformålet med au-pair opholdet er, at unge udlændinge under opholdet indgår på lige fod med resten af den danske familie for på den måde at forbedre deres sproglige, faglige og kulturelle kundskaber.

"Det er hovedlinjen i praksis, at ansøgeren gives afslag, hvis ansøgeren ikke er tiltænkt en familiær status. Derfor kan personer, der er gift normalt ikke gives ophold som au-pair, og det samme gælder udlændinge, der under et au-pairophold ønsker at medbringe mindreårige børn," svarede ministeren.

Hun ønskede ikke at kommentere sin forgængers tidligere udtalelser.

"Jeg kan ikke udtale mig om, hvad undervisningsministeren i sin tid som integrationsminister har sagt eller ment, men regeringen har ikke opfordret til, at man som alternativ kan søge au-pair stillinger. Au-pair er en vej ind i Danmark lige som arbejde og studier, men det giver sig selv, at man skal opfylde de betingelser, som der er, for at få ophold, og jeg håber sandelig, at fru Elsebeth Gerner Nielsen er enig med mig i, at au-pair-ordningen er en særlig mulighed for unge, hvor man deltager i den familie, som man tager ophold hos og bliver en del af den familie. Personligt mener jeg, at det er svært at få det til at være i overensstemmelse med, at man også har en ægtefælle, og at man også har børn med. Derfor mener jeg også, at det er en naturlig afgrænsning," sagde integrationsminister Rikke Hvilshøj under debatten i Folketinget.

Tilbage sidder Anders og Yusimi og venter på at få svar på deres seneste klage til Integrationsministeriet. De kan ikke forstå, hvorfor deres ægteskab skal forhindre, at Yusimi kan arbejde som au-pair. Slet ikke fordi de indgav ansøgningen den 29. november, altså en knap en måned inden, reglerne blev strammet.

De har allerede fundet en familie, som gerne vil have Yusimi boende og passe deres fire børn i alderen 3-12 år.

Uanset, hvad der står i det næste brev fra ministeriet, har Anders og Yusimi tænkt sig at kæmpe videre.

"Jeg vil ikke bare give op og acceptere 24-årsreglen og au-pair-reglerne. Staten skal ikke blande sig i, om jeg er gift med en udlænding. Det kan jeg ikke acceptere. Det er udemokratisk og i strid med liberal familiepolitik," siger Anders Olesen.

Han og Yusimi håber på, at de trods de seneste stramninger i udlændingeloven kan finde en anden måde at undgå 24-årsreglen.

For tiden er de ved at undersøge mulighederne for, om Yusimi kan få lov til at blive i Danmark på et studieophold, hvor hun skal læse forskellige fag på VUC. En tredje udvej er, at Anders Olesen søger arbejde i et andet EU-land og derefter vender tilbage til Danmark og tager Yusimi med sig med henvisning til EU-reglerne om arbejdskraftens frie bevægelighed.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den tidligere integrationsmini-ster Bertel Haarder, lige som det heller ikke har været muligt at få en kommentar fra den nuværende integrationsminister til den konkrete sag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her