Læsetid: 1 min.

Regeringen lemper krav til gruppeeksamen

Det skal fortsat være muligt at skrive projekter i grupper uden at sætte navn på de enkelte afsnit, viser den ny eksamensbekendtgørelse
18. januar 2006

Regeringen er på et mildt tilbagetog i afskaffelsen af gruppeeksamen. De studerende skal alligevel fortsat have lov at gå til eksamen i et projekt uden at skulle angive, hvem der er ansvarlig for de enkelte dele af opgaven. Blot må opgaven ikke lægges til grund for en særskilt karakter, fremgår det af den nye bekendtgørelse.

"I de sidste uger er der opstået en frygt for, hvad de nye regler vil betyde for de studerendes muligheder for at benytte gruppe- og projektarbejdet i fremtiden. Den frygt har givet os anledning til at præcisere bekendtgørelsen, så nu håber jeg, at alle forestillinger om, at regeringen er ude på at afskaffe projekt- og gruppearbejdet på universiteterne, forsvinder," siger videnskabsminister, Helge Sander (V).

Men det håb kan vise sig at blive gjort til skamme i den høringsproces, der nu er indledt. Formand for Rektorkollegiet, Jens Oddershede mener fortsat, at universiteterne bliver styret i en urimelig grad.

"Ændringen er god nok, men grundlæggende er der fortsat en stor detailstyring, som tyder på en mistillid til universiteternes evne til selv at kunne tilrettelægge eksamensformerne. Om bekendtgørelsen stadig vil være problematisk for selve gruppearbejdet, har vi brug for at tænke nærmere over," siger han.

Regeringen fastholder, at mundtlige eksaminer fra nu af skal foregå individuelt, men åbner altså muligheden for, at projekter lavet i en gruppe indirekte kan indgå i den samlede vurdering ved en efterfølgende individuel eksamination.

Den socialdemokratiske forskningsordfører, Rasmus Prehn, byder ændringen velkommen, men han mener fortsat, at regeringen ignorerer egne principper om decentralisering og universiteternes frie valg.

"Denne beskedne indrømmelse ændrer ikke på, at man fuldstændig fratager de studerende og universiteterne frit valg i forhold til at vurdere, hvilken eksamensform, der passer dem bedst," siger han.

Høringsfasen løber frem til den 16. februar.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu