Læsetid: 3 min.

Regeringen overvejer at droppe støtte til diktaturer

EU stopper støtten til de besatte områder. Mellemøstekspert opfordrer Danmark til i stedet at stille konkrete, men opfyldelige krav til samarbejdslandene. Tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) betegner regeringens overvejelser om at standse samarbejdet med Syrien og Iran som rent pølsesnak
11. april 2006

I går slog Danmark og resten af EU hånden af den nyvalgte palæstinensiske Hamas-regering, i morgen bør det være Syrien, Iran og andre diktatoriske regimer i Mellemøsten, der får det røde kort. Det mener Venstres udenrigsordfører, Troels Lund Poulsen, tilsyneladende med udenrigsminister Per Stig Mølles velsignelse.

"Det er på tide, at vi overvejer, om de initiativer, vi tager, f.eks. i Syrien, har tilstrækkelig gennemslagskraft," siger Troels Lund Poulsen.

Han mener, at Danmark i stedet skal satse på lande, hvor der allerede er en demokratiseringsproces i gang. "Vi burde satse på f.eks. Egypten og Jordan, hvor det er muligt at gøre noget," siger han.

I de rene diktaturer, mener Venstres ordførere, at den danske bistand skal kanaliseres til NGO'er uden om styret.

Forslaget om at slå hånden af Mellemøstens mest antidemokratiske regimer møder ingen begejstring uden for regeringskredse. Tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen er dybt forundret over regeringens udspil.

"Jeg synes, der er noget forvrøvlet pølsesnak. Mener Troels Lund Poulsen, at vi skal afbryde de diplomatiske og kommercielle forbindelser med Iran og Syrien? Skal vi nedlægge Det Danske Kulturinstitut i Damaskus? Og hvad så med Saudiarabien, skal vi heller ikke tale med den saudiske regering? Ingen af disse lande får jo bistand fra Danmark, det er de slet ikke fattige nok til. Jeg forstår simpelt hen ikke, hvad manden mener," siger Helveg og mener, at det under alle omstændigheder er det helt forkerte signal at sende de mellemøstlige befolkninger oven på Muhammed-krisen.

"Tiden er ikke lige inde til at nedtone vores forbindelser til de lande i Mellemøsten, hvor vi netop er gået i gang med at udbedre skaderne efter Muhammed-sagen," siger den tidligere udenrigsminister.

Øger radikalisering

Mellemøstekspert Lars Erslev Andersen fra Syddansk Universitet kalder regeringens udmelding for "forhastet".

"Det duer ikke, at vi måler alting i demokratisering eller ikke-demokratisering. Det er jo ikke et mål, der kan nåes i løbet af en enkelt nat," siger han.

Lars Erslev advarer også mod konsekvenserne af at slå hånden af regimer, vi ikke bryder os om: "Det vil kun øge radikaliseringen," siger han.

Troels Lund Poulsens ønske om at støtte NGO'er uden om f.eks. den syriske eller iranske regering betegner Erslev som "helt urealistisk".

"Det kan slet ikke lade sig gøre at støtte en demokratisering uden om regimerne i de her lande. Det vil de aldrig acceptere," siger han og forklarer, at noget sådant vil blive betegnet som undergravende virksomhed.

I stedet for at satse på lyndemokratisering, mener Lars Erslev Andersen, at Danmark bør stille "konkrete, men opnåelige krav til gengæld for at finansiere diverse projekter i de enkelte lande".

"Vi bør stille konkrete betingelser om, at regeringen undlader at forfølge oppositionen, sikre ytringsfriheden og god regeringsførelse", siger han.

Plads til forbedring

Lars Erslev Anderen mener afgjort, at der er plads til forbedring af den danske indsats i Mellemøsten, og fremhæver den mangeårige danske støtte til det palæstinensiske selvstyre som et grelt eksempel på, hvor få betigelser, Danmark hidtil har stillet.

"Vi har i mere end 10 år vidst, at det palæstinensiske selvstyre var dybt korrupt, og at de penge, vi gav til palæstinenserne, blev brugt efter selvstyrets forgodtbefindende. Vi har forsømt at stille tilstrækkelige krav om gennemsigtighed og krav om frihed for oppositionen," siger han:

"Det kan gøres meget bedre, end vi hidtil har gjort."

Lars Erslev Andersen opfordrer desuden Danmark og EU til at stille lige så skrappe krav til Israel som til palæstinenserne.

"Det kan ikke nytte noget, at vi kræver, at palæstinenserne anerkender Israel, uden samtidig at kræve, at Israel også anerkender palæstinensernes ret til en stat. Hvis vi ønsker en løsning på konflikten, må vi gå på to ben," siger han.

Formanden for Mellemfolkeligt Samvirke, Søren Hougaard, er også meget utilfreds med EU's - og Danmarks - beslutning om at standse støtten til de besatte områder.

"Hvis den vestlige verden vender palæstinenserne ryggen nu, er der overvejende grund til at tro, at de retter blikket mod den støtte, de kan få hos de religiøst styrede arabiske stater. Dette gør hele Vestens forsøg på at indføre vestligt demokrati i den arabiske verden til et mislykket projekt," siger han.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) har ikke ønsket at kommentere Venstres udspil.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu