Læsetid: 2 min.

Regeringen vil spare 185 mio. kr. på kontanthjælp om året

Op mod 15.000 danskere vil miste deres kontanthjælp, fordi regeringen finansierer integrationsplan med årlige kontanthjælps-besparelser på 185 millioner
13. oktober 2005

Det skal kunne betale sig at arbejde.

Under den overskrift lægger regeringen op til årlige besparelser på kontanthjælpen på i alt 185 millioner kroner.

Det betyder, at op mod 15.000 modtagere vil få frataget deres hjælp hvert år fra 2007, hvis man sætter en gennemsnitlig overførselsydelse på 12.000 kroner.

Det viser et notat om økonomien i integrationsforliget fra Beskæftigelsesministeriet.

Notatet omhandler finansieringen af integrationsaftalen 'En ny chance til alle', der blev indgået mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne.

De mange millioner skal komme fra unge kontanthjælpsmodtagere, som i stedet skal i job eller påbegynde en uddannelse, mens ægtepar på kontanthjælp får frataget den enes indkomst, hvis ikke modtageren har arbejdet mere end 300 timer i de sidste to år.

De radikales udlændingeordfører, Elsebeth Gerner Nielsen, kalder aftalen for "den største velfærdsreform i denne regerings tid."

"Man tager en masse millioner fra dem, der i forvejen har mindst, men kan komme igennem med det, fordi det primært rammer folk med anden etnisk baggrund end dansk," siger Elsebeth Gerner Nielsen.

Rimeligt at trække i hjælp

Men den køber beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) ikke.

"Finansieringen står på to ben. For det første sparer man på kontanthjælpsudbetalingerne ved, at flere arbejder de 300 timer, der sikrer, at de ikke trækkes i kontanthjælp, og resten står ikke reelt til rådighed og er derfor ikke berettiget til at modtage offentlige midler," siger han.

Claus Hjort Frederiksen (V) finder det rimeligt, at visse grupper kan trækkes i kontanthjælp.

"Det er vel ganske rimeligt, fordi forudsætningen for, at man er berettiget til offentlig hjælp, er, at man tager imod anvist arbejde og selv er aktiv søgende," siger han.

Rystet

Næstformand i socialrådgiverforeningen Bettina Post er rystet over regeringens finansiering af integrationsindsatsen.

"Desværre overrasker det mig ikke, for det ligger meget godt i tråd med den stil, regeringen har ført siden dag et. Man ser på kontanthjælpsmodtagere som snydere og snyltere, der bare skal have økonomisk straf. Det er det eneste middel, regeringen anvender," siger hun.

SF's formand, Villy Søvndal, beskylder regeringen for at være hyklere, når de taler for et mere lige samfund.

"65.000 har allerede oplevet konsekvenserne af nedsatte satser. Nu lægger man så mange tusinde oveni. Vi er på vej mod at skabe en økonomisk underklasse i rekordfart," siger han.

S: Ikke vores ansvar

Socialdemokraternes integrationsordfører, Anne Marie Meldgaard, understreger, at selv om Socialdemokraterne er med i integrationsforliget, er de ikke med i finansieringen.

"Jeg regner med, at de forskellige initiativer, der er indeholdt i forliget, bevirker, at folk kommer i arbejde i stedet for at blive trukket i kontanthjælp. Hvordan regeringen så vil finde de 185 millioner om året, er deres egen hovedpine," siger Anne Marie Meldgaard.

Hun regner med, at det slet ikke bliver nødvendigt at trække folk i kontanthjælp.

"Det her handler ikke om at straffe nogen som helst. Det handler tværtimod om at skubbe bag på en adfærdsændring hos de grupper, der ikke har været aktivt søgende," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her