Læsetid: 3 min.

Regeringen stener

22. oktober 2003

Venstre-vikingen Lars Løkke Rasmussen og den konservative kriger Brian Mikkelsen erklærede mandag krig mod euforiserende stoffer. Kampråbet lød, da de to ministre på et pressemøde fremlagde en handlingsplan mod narkotikamisbrug. »Det er sandt for dyden en krig,« sagde sundhedsminister Rasmussen, mens fungerende justitsminister Mikkelsen brugte den amerikansk inspirerede, aggressive betegnelse »nul tolerance« over for besiddelse af stoffer. De fremmødte journalister på Slotsholmen noterede krigsretorikken, drak danskvand og spiste blommer. Noget lignende fredsommeligt burde de borgerlige bersærkergængere også have indtaget. Ja, de to ministre burde måske endda have spist nogle potkager. Mere om det senere.

Regeringens handlingsplan har (selvfølgelig) titlen Kampen mod narko. Heri lægges der op til at videreføre den nuværende politik, men med øget vægt på straf og kontrol.
Finder politiet f.eks. en klump hash i lommen hos et ungt menneske på Roskilde Festival, skal den formastelige ikke længere slippe med en advarsel, men have en bøde. Endnu værre vil det gå de fyre, som bliver taget i at sælge ecstasy og anden smart kemi til technofester. De skal have en håndfast afklapsning med en fængselsdom. Det allerstørste rap over fingrene vil blive tildelt narkobagmændene, som regeringen vil udvide strafferammen for.
Med andre ord opsender regeringen nogle tykke, traditionelle, borgerlige røgsignaler om, at med lov skal land bygges. Problemet er bare, at den gamle vin med al sandsynlighed ikke virker effektivt mod nutidens misbrug.
Bødestraffen for besiddelse af hash vil virke latterlig på de mange, som i dag uden at være ude i et misbrug jævnligt ryger tjald. De ved af erfaring, at cannabis indtaget med måde ikke er mere skadelig end den vin, danskerne i stigende grad svælger sig i. Samtidig kriminaliserer regeringen en stor del af befolkningen. Mindst hver 10. voksne ryger ifølge officielle tal hash mindst en gang om året. Danskerne er blandt de mest hashrygende i Europa, hvilket også vil fremgå af tal fra EU’s narkotika-agentur, der bliver fremlagt i dag.

I forhold til de unge er regeringens hash-bødestraf helt skæv. Ved yderligere at kriminalisere den relativt harmløse hash undergraves unges tillid til, at myndigheder/politikere har et tidssvarende forhold til stoffer. Hvorfor skal teenagere tro på rødvins-generationens advarsler om langt skadeligere stoffer som kokain og amfetamin, når de nu overreagerer på hash?
Det stigende antal unge, som er afsporet i et misbrug af hash, vil give fingeren til bødestraffen. De er i forvejen ofte socialt isolerede i subkulturer og på kant med loven. For dem vil bøderne bare være en krigserklæring i stedet for en tiltrængt håndsrækning fra myndighederne til at komme ud af misbruget.
Øget frihedsberøvelse af pushere og bagmænd kan man selvfølgelig prøve sig frem med. Det har dog næppe nogen særlig effekt. Pengene i narko er alt for store – pushere har over for Information fortalt om dagsindtægter på 50.000 til 200.000 kroner.

I stedet for ’vi-skal-komme-efter-dig’-narkopolitik burde regeringen være mere optaget af forebyggelse. Her vil regeringen bl.a. give tilskud til, at en kommune i hver amt iværksætter brede samarbejder om at få »narkoen ud af byen«. Disse pilot-projekter kan give resultater, men da de skal finansieres af midlertidige midler, bliver der næppe tale om permanente løsninger.
I det hele skriger Kampen mod narko på nye forebyggelses-tiltag. Trods gode erfaringer fra udlandet vil regeringen end ikke lave forsøg med skadesreduktion, hvilket vil sige f.eks. etablering af fixerrum og heroinordination. Ministrene fejer sådanne tiltag af bordet som uholdbare »fingerknipsløsninger«. En af de få progressive ideer i handlingsplanen er et tilbud til narkomaner om vaccination mod smitsom leverbetændelse.

Ministrene Rasmussen og Mikkelsen formår med Kampen mod narko kun at udsende populære signaler til deres borgerlige bagland om hjul og stejle til syndere.
Minstrene og deres embedsmænd kunne i stedet
have haft gavn af at spise nogle potkager, da de udarbejdede planen. Så havde de måske slappet af og tænkt nogle visionære tanker.

hai

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu