Læsetid: 3 min.

Regeringen vil tage milliarder fra lejere

Regeringen vil have fingre i nogle af de milliarder af kroner, som er indbetalt af lejere i socialt boligbyggeri. Men regeringen møder modstand fra egne rækker, og boligselskaber taler om øget ulighed
13. oktober 2006

Regeringen prøver for tiden at få grønt lys til at overføre 3,1 milliarder kroner - indbetalt af lejere i socialt boligbyggeri - til statskassen. Men borgerlige borgmestre advarer om, at regeringens politik kan føre til flere nedslidte, almene boliger, og boligordførere over en bred kam ønsker beløbet sat ned.

Regeringen lægger i sit finanslovsforslag op til over de næste fire år at tage 3,1 mia. kr. fra Landsbyggefonden, som får sine midler fra lejere i almene boliger. Direktør for Boligselskabernes Landsforening (BL), Gert Nielsen, siger:

"I en situation hvor finansminister Thor Pedersen taler om at købe den halve verden, så virker det helt malplaceret, at netop vores beboere, som ofte er ressourcesvage, skal betale til statskassen. Fordelingspolitisk er det hamrende uretfærdigt, og det vil øge uligheden i samfundet."

Et embedsmandsudvalg fremlagde tidligere i år rapporten Den almene sektors fremtid, hvoraf fremgår, at hvis regeringen fortsætter med at tage penge ud af Landsbyggefonden, vil det gå ud over tiltrængte renoveringer.

"Vi vil få endnu flere forarmede beboere og en endnu mere nedslidt boligmasse. Det vil gøre det endnu sværere for os at konkurrere med ejerboliger, hvor der i disse år sker en masse forbedringer," siger Gert Nielsen.

Socialminister Eva Kjer Hansen (V) har de almene boliger i sit ressort. Over for Information lægger hun vægt på, at de 3,1 mia. kr. fra Landsbyggefonden er "en budgetteknisk fremskrivning", og at det ikke nødvendigvis bliver det endelige beløb. Hun mener dog, at det er fuldt berettiget at tage penge fra Landsbyggefonden, da staten bruger pengene til at støtte nybyggeri. Om BL's modstand siger hun:

"Det er asocialt ikke at ville bruge penge på nybyggeri, for det går ud over nogle af de dårligst stillede, når der ikke er boliger nok."

Protest fra bagland

Både konservative og Venstre-folk i kommunerne er skeptiske over for at trække penge ud af Landsbyggefonden. Den konservative borgmester i Høje-Taastrup vest for København, Michael Ziegler, er direkte imod at tage penge ud af fonden. Formand for Kommunernes Landsforening Erik Fabrin (V) har tidligere sagt, at der ikke er penge nok til renovering, "hvis staten fortsætter med at trække penge ud af Landsbyggefonden".

Næstformand for de konservative og borgmester på Frederiksberg, Mads Lebech, siger:

"Jeg kan ikke sige, om der bliver taget for mange penge ud, men det er meget vigtigt, at der er penge nok i fonden til, at man kan modernisere almene boliger, så man undgår forslumring," siger Lebech.

S er vendt rundt

Siden 2002 er der blevet overført 8 mia. kr. fra Landsbyggefonden til statskassen for at finansiere nybyggeri. Politisk er det senest sket med opbakning fra regeringspartierne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre. Dansk Folkepartis boligordfører, Anita Knakkergaard, vil ikke blande sig i finanslovsforhandlingerne, men siger dog om de 3,1 mia. kr.:

"For mig at se er det rigtigt mange penge, og jeg er sådan set enig med BL i, at så mange penge til nybyggeri vil gå ud over renoveringsarbejde."

Den radikale boligordfører Charlotte Fischer ønsker, at der bliver taget færre penge ud af Landsbyggefonden til nybyggeri, men siger samtidig:

"Det vil være meningsløst ikke at tage penge fra fonden til nybyggeri, for den almene sektor skal ikke være en statisk størrelse, som kun varetager de nuværende lejeres interesser. Nybyggeri skal ikke kun være statens ansvar."

Socialdemokraterne røg tidligere på ugen ud af forhandlinger om de almene boliger, idet partiet ikke vil være med til tage penge fra Landsbyggefonden. Formand Helle Thorning-Schmidt mener, at lejerne også skal mærke til boligfesten, og at det derfor er urimeligt at tage penge netop fra dem.

Kjer Hansen mener, at S har skiftet mening.

"Socialdemokraterne er vendt 180 grader i forhold til at tage penge fra Landsbyggefonden til nybyggeri, idet de selv lagde op til det kort før valget i 2001. Ved at skelne så meget mellem penge til nybyggeri og renovering, lægger S op til en kunstig opdeling, hvor man kun tilgodeser de nuværende lejere," siger Kjer Hansen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her