Læsetid: 2 min.

Regeringer skal undersøge CIA-mistanker

Nu er det op til de europæiske regeringer at finde sandheden om CIA-mistankerne. Det var i går budskabet fra både Europarådet og EU's justitskommissær Frattini
28. juni 2006

BRUXELLES - Alle EU-lande skal lave en undersøgelse for at finde 'sandheden' i mistankerne om CIA's hemmelige fanger. Det sagde EU's justitskommissær, Franco Frattini i går, efter Europarådet havde vedtaget en undersøgelserapport om sagen.

Frattini vil gå så langt som at "lægge politisk pres" på ministrene i EU-landene, så de laver en sådan undersøgelse, sagde han under et pressemøde i går efter at have overværet debat og afstemning om Europarådets rapport.

Selve rapportens indhold har været fremme tidligere. Rapportøren, den schweiziske liberale Dick Marty, mener, at de europæiske regeringer har set den anden vej, når den amerikanske efterretningstjeneste har arbejdet på deres territorier. Men i går vedtog flertallet i den parlamentariske forsamling, at de europæiske lande skal gennemføre uafhængige undersøgelser af påstandene - et krav, der altså støttes af EU-Kommissionen.

"Regeringen burde nedsætte en komite, der undersøger, hvad der er sket, hvilke fly der er landet i danske lufthavne, og om der har været fanger ombord," siger Rune Lund fra Enhedslisten.

Dansk suverænitet

"Det er vigtigt, at den danske regering har fuld suverænitet over dansk territorium. Og det er danske lufthavne og det danske luftrum," siger Lund. For at forebygge burde der fremover være en oversigt over CIA-fly, så de danske myndigheder kan kræve kontrol af dem, foreslår han.

"Frattini var meget klar i sin tale: Nu er det op til landene at bruge alle deres instrumenter," siger Rune Lund, hvis parti har fulgt CIA-mistankerne tæt, blandt andet gennem talrige spørgsmål til ministre.

Hanne Severinsen fra Venstre er formand for den danske gruppe i Europarådet, og hun synes, at det er "udmærket, at lave en undersøgelseskommission."

Men Pia Christmas-Møller fra de konservative stemte blankt til rapporten.

"Jeg synes, at formuleringerne var for bombastiske og fordømmende," sagde hun. "Så voldsomme ord kræver en bedre bevisstilling". Alligevel stemte hun ikke direkte imod rapporten, fordi hun vil anerkende Europarådets vigtige opgave med at "sætte fingeren på ømme punkter."

I modsætning til Europarådets generalsekretær har den parlamentariske forsamling ingen juridiske midler til at tvinge medlemslandene til at stå skoleret og levere beviser, om de måtte have krænket menneskerettighederne. Nu skal landene selv frembringe beviser, "der holder i retten," siger Franco Frattini.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra udenrigsministeren.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu