Læsetid: 3 min.

Regnskabets time

20. september 1999

Det ville være et forrædderi overfor FN's idealer at afslutte dette århundrede og årtusinde med at tolerere straffrihed for de skyldige i grove krænkelser af menneskerettighederne på Timor... De ansvarlige skal stilles til regnskab og jeg anbefaler derfor nedsættelsen af en international undersøgelseskommission.

Mary Robinson,
FN's højkommissær for menneskerettigheder,
i en tale til Sikkerhedsrådet 16. september 1999

Vil de øverst ansvarlige for forbrydelser mod menneskeheden begået på Vest- og Østtimor i denne måned mon en dag blive stillet for en domstol og straffet?
Man kan betvivle det. Måske nogle små fisk vil blive fanget og ofret på vegne af højtstående indonesiske militærofficerer i Dili og Jakarta. Mere skal man nok ikke regne med.
Uanset hvem der er præsident - B.J. Habibie eller Sukarnoputri - vil Indonesien kæmpe med næb og klør mod oprettelsen af en særlig krigsforbryderdomstol for Timor i stil med tribunalerne for Rwanda og eks-Jugoslavien. Kommandolinien går nemlig fra de 13 militsgrupper og hærofficerer på Østtimor direkte til forsvarsministeriet og de væbnede styrkers hovedkvarter i Jakarta. Her sidder general Wiranto, der håber på at blive Sukarnoputris vicepræsident, og én af hans underordnede, oberstløjtnant Yahyat Sudrajad, hvem vi vender tilbage til om et øjeblik.

Det internationale samfund har også god grund til at frygte en skarp nationalistisk reaktion fra dele af Indonesiens befolkning.
Venskabet mellem Vesten, især USA, og Indonesien kan bryde sammen, ikke mindst hvis det lykkes muslimske ledere i øriget at animere de troende til kamp mod det kristne Vesten. Den FN-bemyndigede sikkerhedsstyrke på Østtimor vil komme til at arbejde under meget farlige og vanskelige vilkår, dersom vestmagterne gør alvor af deres ønske om at retsforfølge de ansvarlige for folkemordet på Østtimor.
Hertil kan føjes en hel forudsigelig modstand fra Indonesiens asiatiske nabolande. Det gælder Sydøstasien såvel som stormagten Kina. Japan vil også være forsigtig med at træde Indonesien over fødderne.
Tokyo har end ikke tilbudt soldater til FN-styrken, kun et par millioner dollar.

Altså, et deprimerende billede her i de sidste måneder af et århundrede, der vil blive husket som folkedrabets tidsalder. Men vil Østtimor vitterligt blive glemt så hurtigt? Ikke hvis det står til generalsekretær Kofi Annan, højkommissær Mary Robinson og tre ud af de fem faste medlemmer i FN's sikkerhedsråd.
"FN-pagtens mål er mere end nogensinde at beskytte individers rettigheder fremfor dem, der krænker dem," skriver Annan i The Economist fra sidste uge. "Hvis stater ved, at grænser ikke kan tjene som skalkeskjul for deres forbryderiske adfærd - at Sikkerhedsrådet vil gøre alt for at hindre de værste forbrydelser mod menneskeheden - vil de vælge en anden kurs for at undgå følgerne."
I Sikkerhedsrådets resolution 1264 om Østtimor hedder det, at "personer, der har krænket menneskerettighederne, vil blive holdt ansvarlige." Rådet har altså allerede lagt op til en undersøgelse, og ifølge Informations kilder vil Annan snart fremlægge et forslag til, hvordan de ansvarlige kan blive retsforfulgt. "De får ikke lov til at slippe. Spørgsmålet er blot, om Annan vil foreslå en domstol eller et andet instrument," siger den britiske FN-talsmand Andrew Lloyd.
Højkommissær Mary Robinson, Irlands forhenværende præsident, er endnu mere opsat på at følge denne sag helt til dørs.
I sidste uge foreslog hun de 53 medlemmer af FN's menneskerettighedskommission at indkalde til en ekstraordinær samling om Østtimor. Resultatet af afstemningen foreligger ikke endnu.
Herudover agter Robinson at nedsætte en kommission eller udpege en "special rapporteur", der med tilladelse fra Indonesien skal undersøge krænkelserne på Øst- og Vesttimor. Præsident Habibie har tilkendegivet sin støtte.

Vil Kina og Rusland forsøge at stoppe disse initiativer med et veto i Sikkerhedsrådet? Det ville være skandaløst.
For nogle dage siden citerede avisen South China Morning Post Tomas Goncalves, en tidligere militsleder på Østtimor, for følgende: På et møde med militsen i februar beordrede oberstløjtnant Sudrajad udrensningen af alle uafhængighedsledere, deres børn og børnebørn. I marts gav den indonesisk udpegede guvernør på Østtimor, Abilio Soares, ordre til at myrde alle præster og nonner. Goncalves taler fra sit eksil på den portugisiske ø Macau.
Verden bør lytte. burch

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her