Læsetid: 3 min.

Reklamer uden filter

19. august 2006

Jo sværere det bliver at trænge igennem forbrugernes reklamefiltre, jo mere kreativ bliver reklamebranchen. Produktplacering er en af de strategier, der skal gennemtrænge forbrugernes parader, men kritikere kalder metoden uetisk

Det er ikke et tilfælde, når Carrie fra Sex and the City skriver dagbog på en bærbar Mac. Det er det heller ikke, når hovedpersonen i Steven Spielbergs The Terminal sætter tænderne i en Whopper-Burger. Eller når en af personerne i Nikolaj og Julie taler begejstret om sin Opel.

Det er alt sammen eksempler på produktplacering, en markedsføringsstrategi, der vinder heftigt frem i disse år.

David Junge fra reklamebureauet MediaWorks - det første reklamebureau herhjemme, der har specialiseret sig i placere sponsor-produkter i spillefilm og tv-serier - formulerer filosofien bag markedsføringen således:

"Hvis du kan få Anja Pihl til at køre med DSB, er det mere effektivt, end når dukken Harry gør det."

"Folk er jo blevet ekstremt dygtige til at sortere reklamer fra i dag, og derfor er reklamerne også blevet mindre effektive. I takt med at flere og flere annoncører råber højere og højere, bliver befolkningen efterhånden døv over for budskaberne," siger han.

Alternative strategier

Ifølge David Junge halveres værdien af tv-reklamerne hvert femte år, og det er den udvikling, som har fået virksomhederne til at se sig om efter alternative markedsføringsstrategier.

"Hvis du skal have folk til at reagere i forhold til en reklame, så bliver den nødt til at have en emotionel forankring. Filmfolk er bedre til at få folk til at føle noget, end reklamefolk er, og derfor er effekten af produktplacering større end traditionelle tv-spots," siger han:

"Når du sætter dig ind ibiografernes halvmørke, har du ikke det samme filter på, hvorimod du godt er klar over, at der er nogen, der er ved at sælge dig noget, når du ser et 30 sekunders tv-spot".

Men netop derfor er produktplacering en uetisk form for markedsføring, lyder det fra flere kritikere af fænomenet. Ifølge jurist i Forbrugerrådet Anette Høyrup er produktplacering at betragte som skjult reklame.

"Almindelig reklame kan du vælge til og fra. Produktplacering bliver bare presset ned i halsen på dig," siger hun.

"I dag er vi vant til at reklamer kommer mellem programmerne, og så kan man slukke for fjernsynet, eller man kan gå ud og lave kaffe. Men produktplacering er skjult reklame, der kan ske når som helst og hvor som helst, uden at man har paraderne oppe. Det er en sørgelig udvikling, hvis vi skal til at have amerikanske tilstande herhjemme med slam-tv og reklamer overalt."

Anette Høyer frygter desuden, at virksomhederne kan få indflydelse på de programmer, de har fået plantet produkter i.

"Man kan bygge en film op om et nyt tøjfirma eller en ny biltype, så forbrugerne i virkeligheden bliver vidner til massiv reklamering, selv om de tror, der er tale om et almindeligt program," siger hun.

David Junge erkender, at produktplaceringer ikke bør optræde i udsendelser, uden at der på forhånd er gjort opmærksom på det. Men han afviser, at der skulle være tale om skjult reklame. Det er bare en udvikling, vi som forbrugere skal vænne os til.

"Det er jo også en uddannelsesproces for forbrugerne. I de amerikanske film, der bliver sendt herhjemme, er produktplacering jo allerede en realitet. Så at tro, man kan beskytte danske forbrugere imod det, er illusorisk. Derfor er løsningen ikke at forbyde det, men at være ærlige omkring, at det er der, og gøre opmærksom på det fra starten," siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu