Læsetid: 4 min.

Ren S-regering tak

Socialdemokraterne skal droppe ideen om et regeringssamarbejde med de radikale
12. april 2006

Den 1. april kom de radikales velfærdsudspil. Vi var mange, der troede, at der var tale om en aprilsnar. Velfærdsudspillet indeholder krav om brugerbetaling for et besøg på skadestuen eller hos egen læge. En omlægning af det SU-system vi har i dag, så de studerende, der ikke kan få økonomisk hjælp hjemmefra nu, skal optage lån. Derudover, præsenterede de radikale de gode gammelkendte borgerlige mærkesager om at lette skatten for de rigeste og så selvfølgelig afskaffe efterlønnen.

En uge senere meddelte partiet, at man nu ikke vil afvise en ren borgerlig regering. Og det kommer vel ikke bag på mange, når den politik, de radikale gerne vil gennemføre, foruden en slappere rets- og udlændingepolitik, jo mest er en ren borgerlig fordelingspolitik.

Det er blevet udlagt som et problem for Socialdemokraterne, at de radikale ønsker at kunne spille på to heste. Men lader man eftertænksomheden falde over sig, så er de radikales nye udmelding en befrielse.

De radikale ønsker en anderledes borgerlig fordelingspolitik end den, Socialdemokraterne synes er solidarisk og retfærdig. Nu hvor vi ikke længere skal tage hensyn til hinanden, men er blevet sat fri, gives S derfor alle muligheder for at komme frem med de værdier, vi står for. Vi kan bedre tydeliggøre, at det er os, der vil føre en politik, der tager hånd om de svage, modarbejder den stigende ulighed, ruster hver eneste dansker til globaliseringen, samtidig med at vi fornyer og udvikler velfærden.

I min optik er ingen grund til kun at betragte bruddet mellem S og R som en separation, vi skal derimod erklære os villige til skilsmisse. Ikke på grund af utroskab, men fordi en skilsmisse vil forbedre vores chancer for at kunne føre socialdemokratisk politik.

Der er jo intet underligt i, at de radikale vælger at forbeholde sig retten til at skifte side. Det er jo derfor, de er radikale. De radikale er jo netop både til venstreorienteret værdipolitik og liberalisme. Men det levner desværre dårligt plads til socialdemokratiske værdier som fællesskab og solidaritet, fordi den radikale drøm i højere grad er et godt samfund for de ressourcestærke - end det er det for alle andre.

På et tidspunkt vil Fogh give de radikale et tilbud om indflydelse på den borgerlige politik. Men lur mig, om ikke Fogh siger blankt nej til at imødekomme de radikales venstreorienterede værdipolitik. Og når den dag kommer, må de radikale vælge, hvad der er vigtigst for dem. Værdierne eller liberalismen. De kan ikke få begge dele hos Fogh, og derfor kan man sagtens forestille sig, at de radikale, når næste valg nærmer sig, alligevel vil være interesserede i at indgå i en regering med Socialdemokraterne.

Men jeg mener, at Socialdemokraterne allerede nu bør sige det klart, at den næste regering Danmark skal have, skal være ren socialdemokratisk. For det sidste S har brug for, er at de radikale - når valget kommer - melder ud, at nu er de parat til at indgå i en SR-regering, hvis de bare får lov til at bestemme, hvad den skal arbejde for.

Som socialdemokrat er det svært at forstå de radikales ønsker om velfærdssamfundets fremtid. De radikale støtter ikke, at velfærdssamfundet skal være universelt, men støtter i stedet for forsikringsløsninger, hvor den enkelte selv skal sørge for private forsikringer.

Vi står midt i velfærdsforhandlingerne, som - hvis der var VKR-flertal i dag - ville betyde enormt forringede muligheder for de borgere, som vi ønsker at sikre en høj velfærd. Vi kan kun glædes over, at forhandlingerne ikke kan ende med en flertals VKR-aftale.

Socialdemokraterne ønsker at give folk muligheder, at gøre fællesskabet i samfundet stærkt. Vores velfærdsmodel handler om aktivt at styrke velfærden, modvirke uligheden og tackle globaliseringen. Vi ønsker, at alle danskere skal have maksimal indflydelse på deres eget liv. Men vi tror, den positive udvikling fremmes bedre, når man satser på positiv ansporing og reelle muligheder, end når folk blot trues på velfærden og skal frygte pisken.

Selvfølgelig håber jeg på, at de radikale efter næste valg vil være støtteparti for en S-regering. Men jeg mener ikke længere, vi skal arbejde for en SR-regering efter næste valg.

Vælgerne er mobile som aldrig før. Når vælgerne to gange i træk kan give højrefløjen flertal i Danmark, så skyldes det netop, at vælgerne er så mobile. De giver ikke troskabsløfter overfor enkelte partier - det kan S vel om nogen tale med om. Men netop den mobilitet, der er i vælgermassen, gør, at det ikke er en naturlov, at det skulle være umuligt, at der vil komme et rødt flertal senere.

En kommende valgkamp skal handle om værdier, og det skal være tydeligt for vælgerne, hvorfor de får et bedre samfund, når de stemmer på Socialdemokraterne. En kommende valgkamp skal ikke handle om, hvor de radikale får mest indflydelse.

Om de radikale kommer ind i en VKR-regering eller bliver støtteparti for en VK- regering, er op til vælgerne og Fogh. Om de radikale kommer i en SR-regering, eller bliver støtteparti for en S-regering, er op til vælgerne og S. Det er ikke længere op til de radikale, om de kommer med i Danmarks næste regering.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu