Læsetid: 2 min.

Rendell går til biddet

Der er saftige personskildringer i Ruth Rendells seneste krimi om en morder, der sætter tænderne i sine kvindelige ofre
23. februar 2006

Med kriminalromanen Rottweileren bekræfter den 76-årige forfatter Ruth Rendell endnu engang , at hun kan andet og mere end klassiske britiske detektivhistorier med kriminalinspektør Wexford som den centrale opklarer. Som da hun under pseudonymet Barbara Vine skrev psykologiske spændingsromaner, er hun denne gang på banen med en roman, der ikke har den kriminelle intrige som det allervigtigste. Det afgørende er personernes mærkelige liv og løgne.

Rottweileren udspiller sig i vore dages London med multikultur, bizarre personager og plattenslagere - og så er den alligevel så såre britisk med utallige kopper te og rundhåndede udskænknin-ger af gin og tonic.

En seriemorder er løs, og kvindeligene tårner sig op. Omdrejningspunktet for fortællingen er en lille antikvitetsbutik på Star Street, hvor enken Inez driver sin lille butik i stueetagen af den udlejningsejendom, hvis beboere sammen med kunder og ansatte i butikken udgør det mylder af skæbner, sorger og laster, der holder romanen i gang. Vi møder den guddommeligt smukke Zeinab, det yndige, tilbagestående børnehjemsbarn Will og den dovne Freddy Perfect - blandt mange andre. De første godt 100 sider handler det om at holde tungen lige i munden og læse siderne helt til bunds - ellers taber man tråden i persongalleriets vrimmel. Det er næsten for meget, og så alligevel ikke.

Tidligt i romanen introduceres vi til historien om Rottweileren, pressens morbide øgenavn til kvindemorderen, der efterlader mærker på sine

strangulerede ofre. Personerne i og omkring antikvitetsforretningen bringes tidligt ind i sagen, da politiets dør-til-dør undersøgelser nær det seneste gerningssted bringer politifolk til Inez' butik. Hurtigt opdager både læser og politi, at noget forbinder butikken og ejendommens beboere og gæster med drabene.

Det 'noget' går der så en 70-80 sider med at udfolde, og undervejs vælter de forskellige personhistorier ud af skufferne.

Ruth Rendell er umådeligt velskrivende med en finurlig evne til at sætte stemninger, antyde psykologiske profiler og sociale sammenhænge, som er sjælden for krimier. Det går langsomt - en tid måske lidt for langsomt til denne læsers smag - men ca. 100 sider inde i romanen, når morderen afsløres, tager både begivenhederne og hastigheden, med hvilken man vender siderne, fart.

Med stor indsigt

Romanen er på den måde velkomponeret og giver efterhånden lyst til at vide mere om personerne, deres motiver og tingenes sammenhæng. Undervejs garneret med litterære henvisninger, der mere end antyder, at romanen er skrevet af et dannet menneske for andre dannede mennesker. Uanset om vi er blandt gadens handlende, inde i seriemorderens hoved, blandt unge småforbrydere eller hos en svagt begavet biperson er de alle beskrevet med så stor indsigt af den 76- årige forfatterinde, at man igen og igen bliver mindet om, at det er kriminalromanhåndværk af ypperste klasse.

Ruth Rendells forfatterskab omfatter mere end 40 romaner siden debuten i 1964. Ikke alene er erfaren kvinde god at gæste - hun er i særdeleshed en fornøjelse at læse, fordi tilskæringen af personer er lige skarp, uanset om der tale om en for forfat-terinden jævnaldrende britisk gentleman eller en 16-årig småforbryder i London år 2003.

Der er altså vid og bid hos Rendell, og bogen er både velskrevet og vel oversat.

Ruth Rendell: Rottweileren. Oversat af Asta Smith-Hansen. Forlaget Forum, 332 sider, 299 kr. ISBN: 87-638-0231-7. Er udkommet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her