Læsetid: 3 min.

Republikansk maraton

21. februar 2000

"Jeg vil kæmpe med alle mine kræfter, men det bliver en fair og uplettet dyst, en kamp om ideer."
Senator John McCain efter nederlaget til guvernør George W. Bush i South Carolina.

Ægte konservative republikanske vælgere i South Carolina sendte lørdag et umiskendeligt budskab til John McCain: Vi tror ikke på dine reformidéer og ønsker ikke at åbne partiet til vælgergrupper, som er uenige i vores grundsynspunkter.
Det er forklaringen på, at Texas-guvernør George W. Bush vandt så overbevisende en sejr i South Carolina. Hans konservative base strømmede til valgstederne i et tal, som sydstaten aldrig har set magen til og skænkede partiledelsens foretrukne præsidentkandidat en triumf langt større end forudset i meningsmålingerne. Sagt på en anden måde: Såfremt de stærkt konservative, religiøse vælgere var blevet væk, havde John McCain vundet dysten.
På lang sigt varsler denne omstændighed ikke godt for Bush' chance for at erobre Det Hvide Hus, dels fordi det religiøse højre har mistet tidligere tiders styrke som velorganiseret vælgergruppe, og dels fordi præsidentvalg bliver afgjort på midten af amerikansk politik.

Demokraternes præsidentkandidat vil snildt kunne udnytte Bush' iøjnefaldende knæfald for de 'frelste' republikanere og kalde ham en ekstremist. Samme skæbne overgik Bush Sr. i 1992 og Bob Dole i 1996.
Vicepræsident Albert Gore gned sig forståeligt i hænderne, da resultaterne løb ind fra South Carolina.
Texas-guvernørens problem er, at udfordringen fra rebellen John McCain kun kan neutraliseres ved et sving højreom, og den strategi virker bedst i delstater med overvejende konservative vælgere. Bush kan således føle sig sikker på at vinde i sydstaten Virginia den 29. februar, hvorimod opinionstal viser dødt løb med McCain i den langt mere repræsentative stat Washington i nordvestlige USA, hvor man afholder primærvalg samme dag.
På den anden side er senator McCains store handicap, at partiuafhængige og demokratiske vælgere ikke kan deltage den 7. marts i 11 staters republikanske primærvalg. I disse afgørende dyster, især i New York og Californien, vil hans establishment-fjendtlige motto ikke virke nær så appellerende som i New Hampshire og i en vis grad i South Carolina, hvor et stort flertal uafhængige og demokratiske vælgere satte kryds ud for hans navn.

Et mindre eklatant nederlag i South Carolina ville have holdt flammen igang og formentligt understøttet McCains argument, at han kan tiltrække flere vælgere fra midten end Bush, når amerikanerne skal udpege den næste præsident til november. Nu bliver det knald eller fald for senatoren, når industristaten Michigan (største by: Detroit) og Arizona afvikler deres primærvalg i morgen. Udfaldet i Arizona hersker der ingen tvivl om. McCain vinder sin hjemstat med en stor margin. Meningsmålinger giver ham 52 mod 29 procent til Bush.
I Michigan, der har 10 mio. indbyggere, står de to kandidater lige med en lille føring til McCain. Staten er mindre konservativ end South Carolina, demokrater og uafhængige kan stemme, og der er en tradition for at belønne outsidere. Den sorte politiker Jesse Jackson vandt f.eks. demokraternes valg i 1988. Hvis oprøreren John McCain ikke kan slå Bush i Michigan, går luften altså ud af ballonen. Texas-guvernøren kan derimod overleve et nederlag tirsdag. Hans store prøve var i South Carolina, hvor han partout skulle vinde.

Den overbevisende Bush-sejr i South Carolina skyldes i store træk to taktisk betonede beslutninger tager efter fiaskoen i New Hampshire. Først stjal guvernøren 'reformtitlen' fra John McCains drejebog, dernæst iværksatte Bush og hans håndgangne et hensynsløst angreb mod Arizona-senatorens image som en reformorienteret rebel.
Samme opskrift brugte Gore med stor succes mod Bill Bradley. For vicepræsidentens vedkommende gav kursskiftet pote, fordi Bradley afviste at give igen af samme skuffe. Han var jo en ny politiker, der ikke nedværdiger sig til at kaste med smuds.
Selv om krigshelten McCain er en hård negl, besluttede han også at føre en positiv kampagne, hvilket han havde lovet vælgerne fra starten. Dét til trods for, at Bush affyrede salver af 'Tomahawk-missiler' mod ham.
Lørdag aften antydede McCain og hans rådgivere, at den ensidigt erklærede våbenhvile næppe holder. De vil nu give overklassedrengen fra Texas en lærestreg, som han sent vil glemme. burch

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu