Læsetid: 3 min.

Alle har ret til en billig bolig

Det er absolut muligt at bygge boliger til 5.000 kr. om måneden, men kun hvis der er kommunal vilje
29. september 2005

Efter sigende deltog Columbus engang i et selskab, hvor de deltagende såede tvivl om det fantastiske i den opdagelse, Columbus havde gjort nogle år forinden. Alle kunne da tage et skib og sejle vestover, mente de. Som svar tog Columbus et æg, og bad de tilstedeværende om at få ægget til at stå på højkant.

Resultatet er nok de fleste velbekendt; Ingen kom på den ide, ud over Columbus selv, at man kunne trykke bunden af ægget fladt. Uden i øvrigt at ville drage paralleller mellem Columbus og mig selv, er der en iøjnefaldende sammenfald med de kommentarer mit boligudspil har fået af mine politiske modstandere og de kommentarer, Columbus mødte.

De har alle haft travlt med at skyde det ned i stedet for at deltage i en konstruktiv debat om, hvordan vi løser Københavns boligproblem. Den 19. september havde jeg inviteret byggebranchen til en stor konference om mit boligudspil. Kan det lade sig gøre at bygge 5.000 boliger på 85-100 kvm til maks. 5.000 kroner om måneden? Jeg havde inviteret byggebranchen, ledende arkitekter, førende boligøkonomer og formænd fra flere boligselskaber, over 50 i alt, til at give konstruktive, men også kritiske blikke på min boligvision.

Budskabet fra de mange eksperter var klart: Det er absolut muligt at bygge boliger til 5.000 kroner. Men der var også enighed om, at projektet kun kan lykkes, hvis der er kommunal vilje. Det vil der være med mig på overborgmesterkontoret.

Eksperter bekræfter
Beboere i Hillerød, Køge og Malmö ved allerede, at man kan bo godt og billigt i varieret boligbyggeri. Her har boligselskaber bygget boliger, hvor omkostningerne er holdt på et minimum, mens der er taget hånd om arkitektur og materialevalg. De store besparelser kommer blandt andet fra en nyindustrialisering af boligbyggeriet.

Det er lang tid siden, at Henry Ford opdagede, at biler kunne bygges på samlebånd. Men først nu er boligbranchen begyndt at efterligne metoderne mere systematisk. Biler bliver ikke samlet hos bilforhandleren. På samme måde er de nye lejligheder næsten færdige, når de ankommer til byggepladsen: Køkken, bad og elinstallationer er færdiginstalleret i kæmpe byggehaller og skal blot tilsluttes forsyningsnettet.

På denne baggrund anslog en ekspert ved boligkonferencen, at byggeomkostningerne kan reduceres med 15 procent i forhold til den almene byggepris. Konferencen drejede sig også om mangfoldighed. Belært af tidligere byggerier er alle klar over, at det aldrig må være et mål alene at bygge billigt. Der findes utallige eksempler på almene boliger, der var billige at bygge, men i dag forslummer. Det duer ikke.

Min boligplan forudsætter blandede ejerformer i de nye bebyggelser. Der skal altså være plads til både ejerandels- og lejelejligheder. Det er et væsentligt element i forebyggelsen af nye ghettodannelser. Vi skal ikke bare undgå resurseløse kvarterer, hvor alting forslummer. Vi skal også begrænse den slags rigmandsghettoer, der er opstået i visse områder langs havnen. Mange af Københavns boliger er genstand for spekulation på grund af den store efterspørgsel. Det må ikke ske for de nye billige boliger.

Derfor må opgaven lægges i hænderne på non-profit organisation, f.eks. en nyoprettet boligfond, som alene har til formål at skabe billigere boliger i København. Fonden skal være bygherre og igangsætter, og stå for salg af ejerlejligheder og for udleje af lejeboliger, og skulle der opstå overskud i fonden, skal det anvendes til gavn for gode boligforhold i København eller til opførelse af nye billige boliger.

Om mit forslag om 5.000 billige boliger vitterligt er et Columbusæg, vil jeg lade være op til andre at vurdere. Men sandt er det, at vi nu har Danmarks førende boligeksperters ord på, at min plan er mulig. Det er forståeligt, at andre politikere har prøvet, og fortsat vil prøve på at skyde min plan ned.

Sagen er, at jeg ikke alene kan bygge boliger til 5.000 kr. Jeg har visionerne. Jeg har samlet de stærkeste kræfter inden for boligbranchen og bedt dem hjælpe med at konkretisere mine boligvisioner. Nu har de samtykket: Med mig i overborgmesterkontoret får København 5.000 nye boliger til maks. 5.000 kr. om måneden.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu