Læsetid: 2 min.

'En ret livlig og livsglad pige...'

Næsten 100 danskere har oplevet psykiske lidelser, som kan sættes i forbindelse med medicin mod bumser
26. marts 2007

"Jeg er i dag 25 år og har problemer med depression. Første gang jeg oplevede dette, var da jeg modtog behandling for akne (bumser, red.) som 16-årig. Jeg blev behandlet et halvt år og oplevede efter højst en måneds tid en kæmpe nedtur, hvor jeg forsøgte at begå selvmord. Før dette havde jeg aldrig haft problemer med den slags, jeg var faktisk en ret livlig og livsglad pige..."

Sådan skrev en ung kvinde i sommeren 2006 til Forbrugerrådet om bumsemidlet Roaccutan, som markedsføres af den multinationale medicinalgigant Roche.

Kvindens barske oplevelser med Roaccutan er langt fra enestående: Fra USA, Europa og mange andre lande er der de sidste mange år kommet lignende beretninger, der sætter bumsekuren i forbindelse med svære depressioner, selvmordsforsøg og selvmord.

"Jeg føler, at mit liv er mere eller mindre ødelagt, og jeg føler, at jeg er blevet invalideret af et præparat, som jeg helt sikkert IKKE ville have brugt, hvis jeg havde vidst, at der var den slags bivirkninger", slutter kvinden sit brev.

Manglede advarsler

Roaccutan må kun udskrives af en hudlæge, en såkaldt dermatolog.

Men i den vejledning, som Dansk dermatologisk Selskab har udgivet i 1995, og som stadig findes på selskabets hjemmeside, står der ikke ét ord om depressioner. Tværtimod er omtalen af Roaccutan hovedsagelig positiv: "Behandling i 4-6 måneder vil ofte gavne selv de sværeste former for akne", får man at vide.

Hvis den unge kvinde - eller hudlægen - i dag havde studeret det såkaldte pro-duktresumé, som Roche har udarbejdet om Roaccutan, ville de have set, at depressioner faktisk er registreret, om end som en ualmindelig bivirkning:

"Depression, forværret depression, aggresive tendenser, angst og humørforandringer" karakteriseres således som en "sjælden" bivirkning, mens "abnorm adfærd, psykotisk sygdom, selvmordstanker, selvmordsforsøg, selvmord" karakteriseres som "meget sjælden".

Meget sjælden betyder, at færre end én ud af 10.000 patienter oplever bivirkningen.

Flere med bivirkninger

Da Forbrugerrådets blad Tænk i foråret 2003 skrev om bumsemidlet, modtog bladet på få måneder tilbagemelding fra 73 danske patienter, hvoraf langt over halvdelen på egen krop havde oplevet psykiske lidelser oven på en bumsekur.

Med ét slag betød det, at antallet af danske patienter med psykiske lidelser, der kunne sættes i sammenhæng med bumsekuren, blev næsten fordoblet.

Hidtil havde Lægemiddelstyrelsen antaget, at ud af de knap 54.000 danskere, der i perioden 1996-2002 fik en recept på bumsemidlet, havde 'kun' "mere end 40" fået psykiske problemer.

Ifølge Lægemiddelstyrelsens statistik er forbruget af Roaccutan siden 2003, hvor bumsemidlet første gang blev omtalt i Information og Tænk, dykket fra knap 8.901 recepter til 6.685 i 2005.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her