Læsetid: 3 min.

Ret vinder over politik

22. oktober 1998

Det måtte komme. Først var det handelen, så var det finanserne, og nu er det efterhånden juraen, der er blevet global.
Senest har to spanske dommere begæret den tidligere diktator i Chile, General Augusto Pinochet, udleveret fra Storbritannien, hvor han ligger og ømmer sig efter en rygoperation. De britiske myndigheder tilbageholder ham foreløbig, og den endelige beslutning om udlevering til Spanien ligger hos justits- og indenrigsminister Jack Straw.
Fra forskelligt hold - især den politiske højrefløj naturligvis - har der været stærk kritik af tilbageholdelsen. Et opgør med Pinochets arv er ene og alene en sag for chilenerne selv, hedder det. Men den holdning ignorerer den udvikling mod internationalisering af det retlige opgør efter forbrydelser mod menneskerettighederne, massakrer og andre uhyrligheder, som efterhånden har været undervejs længe.
Så meget endda, at resultatet er blevet Den Internationale Krigsforbryderdomstol, som er under ratificering, og som er en udløber af FN's krigsforbryderdomstol for ex-Jugoslavien og Rwanda.

SAGEN om Pinochet er særlig, fordi den er hyllet ind i storpolitik. Ender den med, at Pinochet bliver udleveret til Spanien, vil den også blive set som et eksempel på den britiske etiske udenrigspolitik, som udenrigsminister Robin Cook fremførte, da New Labour kom til magten sidste år.
Indtil videre tyder udviklingen den vej. Det er svært at se, hvordan Storbritannien vil kunne sige nej til en udleveringsanmodning fra Spanien. Ingen myndigheder tilbageholder folk uden at være bare nogenlunde sikre på, at der er basis for at gøre det. Og da slet ikke i en så højprofilssag som den, der nu omgærder Hr. Pinochet.
I og med at de britiske myndigheder har tilbageholdt den tidligere diktator, har de også implicit erkendt, at der er basis for at retsforfølge ham i Spanien.
Det vil være en diplomatisk fadæse af rang, hvis det ender med, at han får lov til frit at rejse hjem til Chile. Og vil for øvrigt formodentlig føre til et erstatningskrav mod de britiske myndigheder for ulovlig tilbageholdelse.
Det vil også være en blodtud til Spanien. For et nej til en anmodning om udlevering ville indebære en nærmest nedladende afvisning af holdbarheden i den spanske sag og dermed i virkeligheden det spanske justitssystem som sådan. I en tid, hvor det retlige samarbejde mellem EU-landene stadigt forstærkes, ville det mildt sagt ikke se pænt ud.
For alle eventualiteters skyld forbereder chilenere i Storbritannien dog deres egne retssager her i landet i tilfælde af, at den spanske udleveringssag falder på gulvet.

JUSTITSMINISTER Jack Straw og hans medarbejdere henholder sig strengt til, at sagen er juridisk - ikke politisk. Men det forekommer unægtelig utroligt, at en beslutning om tilbageholdelse af en person som Augusto Pinochet skulle være foretaget af den person, der tilfældigvis var vagthavende fredag nat hos Metropolitan Police i London. Det er svært at tro, at beslutningen om at brase ind på Pinochets hospitalsværelse midt om natten er taget uden, at den har været oppe at vende på højere politisk plan.
Under alle omstændigheder har briterne skullet foretage et valg - ikke bare mellem en etisk og en uetisk politik, men også mellem enten at assistere det retlige system i et EU-partnerland eller at hjælpe regeringen i et venligtsindet latinamerikansk land.
Briterne valgte den europæiske retsorden. Chiles regering, derimod, fik en lang næse.

DE CHILENSKE indvendinger om, at Pinochet rejste på diplomatpas - for øvrigt til et land, som chilenere ikke behøver visum for at besøge - og derfor var beskyttet af immunitet, blev affejet. Hvilket i øvrigt er indlysende, eftersom Pinochet ikke er chilensk diplomat akkrediteret i London.
En anden - og vigtigere - ven af Storbritannien har tilsyneladende også fået den kolde skulder. De britiske medier er fulde af påstande - dog uden kildeangivelser - om, at den amerikanske regering forsøger at presse Storbritannien til at lade være med at udlevere Pinochet til retsforfølgelse.
Amerikanerne er angiveligt bange for, at der under en retssag vil dukke yderligere usmagelige detaljer op om deres egen involvering i kuppet i 1973 og den efterfølgende hårdhændede jagt på Pinochets politiske modstandere, systemkritikere og andre med holdninger, der ikke lige svarede til Pinochets egne.
Det politiske pres fra Chile - og åbenbart også USA - et hårdt. Og det vil vise sig, om Storbritannien står imod. Indtil videre er det et godt tegn, at justitsminister Jack Straw hævder, at sagen vil blive afgjort på basis af jura. Holder han det løfte, vil Storbritannien for en gangs skyld have ladet international ret trække det lange strå i den evindelige konflikt mellem politik og jura.beb

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her