Læsetid: 2 min.

Retten må gå sin gang

Hensynet til samfundet og ofrene bør veje tungere end hensynet til Saddam Hussein, og derfor burde Danmark udlevere bevismateriale til den irakiske krigsforbrydertribunal, mener juraprofessor Frederik Harhoff
10. november 2006

Frederik Harhoff, du mener, at Danmark bør udlevere bevismateriale til det irakiske krigsforbrydertribunal, selvom Saddam Hussein og hans medtiltalte kan få dødsstraf, hvorfor?

"Først vil jeg sige, at vi står med to modsatrettede hensyn til to modparter i sammen retssag. På den ene side hensynet til den tiltalte, som ikke skal udsættes for dødsstraf, fordi vi det er et brud på menneskerettighederne - og på den anden side hensynet til samfundet og de mange ofre. De to hensyn er per definition uforenelige, og derfor er vi nødt til at vælge."

- Og hvorfor mener du, at man bør vælge ofrenes interesser?

"For det første for at få en så velunderbygget retssag mod Saddam og hans medtiltalte som muligt. Hvis vi tilbageholder beviser, tvinger vi irakerne til at gennemføre retssagen på et spinklere grundlag, og så bliver det ikke en fair trial. For det andet er det et problem for ofrenes retssikkerhed, hvis ikke omverdenen hjælper i den her sag - så må de i den grad føle sig svigtede. Der er enorme offerinteresser i den her sag, folk er blevet pint og plaget, og man kan ikke negligere den interesse, folk har i, at han bliver dømt på det bedste grundlag. For det tredje kæmper vi for at få lande til selv at føre den slags retssager, og når der så endelig er nogen, der gør det, er det uheldigt, at vi ikke støtter dem i det."

- Hvilke konsekvenser kan det få, at vi ikke har udleveret beviserne?

"Det vil kunne få den konsekvens, at lande som er interesserede i at holde hånden over en tiltalt, vil kunne gennemføre retssagen på skrømt ved at indføre dødsstraf. For så ved de, at der er lande, der ikke vil udlevere beviser til dem."

- Kunne irakerne ikke have skaffet bevismaterialet uden dansk hjælp?

"Måske er der bare en lille smule, som de ikke selv havde kunnet finde frem til. Eller måske ville vi spare dem for en masse tid med at finde frem til materialerne. Og i begge tilfælde bør vi under alle omstændigheder udlevere."

- Kan du forestille dig et tilfælde, hvor man ikke skal udlevere materialet?

"Hvis det bevismateriale vi har, er helt ubetydeligt, og hvor man med sikkerhed kan sige, at det ikke vil rykke noget, så synes jeg godt, man kan overveje ikke at udlevere materialet. Fordi vi på den måde kan fastholde princippet om, at vi ikke vil samarbejde med lande med dødsstraf. Men det er også det eneste tilfælde, jeg kan forestille mig. Generelt må retten gå sin gang, og derfor har vi pligt til at bistå til opklaring af forbrydelser af den karakter.

Jeg vil også gerne understrege, at man selvfølgelig først bør forsøge at få forhandlet sig frem til en løsning, før man træffer valget. Det havde været den bedste måde at gøre det på. Man kunne have sagt, at vi gerne ville hjælpe, men vi skal have tilsagn om, at den tiltalte ikke idømmes dødsstraf. Det har man gjort tidligere."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu