Læsetid: 3 min.

Rifbjerg - hit med opskriften

11. maj 2005

Kære Klaus Rifbjerg

Det ville være så befriende, hvis du forholdt dig konkret til de tv-serier, du så heftigt kritiserer (Information den 6. maj) i stedet for til din konspirationsteori om, at vi forfattere får proppet en fiks og færdig, godt gennemprøvet model, som vi værsgo har at skrive efter, ellers er det ud!, ned i halsen.

Det forholder sig faktisk sådan, at Peter Thorsboe som hovedforfatter fik fuldstændig frihed til at udvikle og skrive Rejseholdet, hvor jeg i øvrigt medvirkede som episodeforfatter på en række afsnit. Den samme frihed og suverænitet har vi på Ørnen, som vi har udviklet og skriver sammen. Hvis du ikke kan li tv-serierne, så er det os, du skal skyde på.

Jeg har svært ved at set det angribelige i, at man skriver om det, man brænder for at undersøge: Hvorfor handler mennesker under pres, som de gør? Hvad er det for et menneske, der står bag uhyrlighederne? Hvordan kan et menneske i totalt indre kaos rejse frem mod måske at blive i stand til at rumme sine egne modsætninger? Lider man selv af det, man bekæmper?

Eller temaer som: Kvindehandel, misbrug af børn, den rige verdens udbytning af de fattige lande, terror, økonomisk kriminalitet. Og hvilken rolle spiller vi, Danmark, i disse sammenhænge?

Publikum er med

Tv-serier handler ikke nødvendigvis kun om vores "fælles afgrundsdybe kedsommelighed", men om mange andre væsentlige ting, som du måske ikke synes stritter nok eller spejler vores angst for døden.

For mig stritter ovenstående temaer rigeligt, og døden og mennesket er hele tiden til stede. Både på den ene og den anden måde. Hvis det er mainstream, så er jeg stolt af at være mainstream. Selvom jeg egentlig synes ordet mainstream er åndssvagt, fordi det udvander hele kunstbegrebet.

Jeg er også både glad for og stolt af, at der sidder et publikum, der gider se det vi laver og som forholder sig til dét, som du så venligt kalder "et formskåret fællesportræt", og hvad du ellers får revet af dig i skyndingen.

Jeg har svært ved at forestille mig forfatteren, der kaster sig ud fra 10-metervippen mens han/hun skriver for derefter at håbe på, at ingen gider læse/se resultatet. Rent faktisk kan tv-serien bringe nogle emner på banen, som det ellers er så bekvemt og ufarligt at springe over i avislæsningen. Det er efter min mening et temmelig højrøvet synspunkt, at hvis noget når ud til folk, så er det noget skidt. Det må du da osse, om nogen, selv kunne skrive under på.

Tak, for resten, for dine tårer på vores vegne over at vi må klæde os i panser og plade for at kunne udholde at skrive på trods af frygten for kritikken. Men du behøver ikke at græde, hverken våde eller tørre tårer. Vi har det fint og skænker det ikke en tanke om det nu kan betale sig, det vi skriver, eller om tv-anmelderne kan lide det. Når kritik er konstruktiv er det en gave - ellers noget man må trække på skuldrene af - for det er vel heller ikke kritikkerne, vi skal tækkes?

Ej heller skeler vi til seertallene, selvom både du og andre har brugt det meste af foråret på mere end at antyde, at netop det var tilfældet.

Naturligvis sidder der nogen i TV-Byen og ser på tallene. Det er en del af deres job, ligesom det også er forlagsdirektørens job at vurdere om en udgivelse kan interessere læserne - altså sælges. Og lur mig om ikke også film- og pladeproducenterne og galleriejerne gør sig deres overvejelser.

Men derfra og så til at forestille sig at kunstnerne også gør det, er ikke kun en grov nedvurdering af mig og mine kollegaer, men af samtlige kunstnere, der får deres ting ud over rampen. Dig selv inklusiv.

Til slut vil jeg lige spørge dig om noget: Du skriver, at du ville ønske, at der også blev lavet dramatik, hvor man ikke kunne det hele udenad på forhånd. Det lyder som om, du har en opskrift på det vi laver.

Så var det jeg tænkte på, om du ikke ville sende mig den opskrift, for vi skal sgu' forfra, hver gang vi begynder på et nyt afsnit. Forfra med tema, research, historie, leve sig ind i karaktererne, finde ud af hvordan vi fortæller historien med spejlinger, scenerækkefølge og dialog. Så det ville være en stor hjælp.

På forhånd tak.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu