Læsetid: 5 min.

En rigtig guttermand

Du kan snyde og bedrage, men har du charme og hang til opulent rødvinsdrikkeri, kan vi lide dig.
14. april 2007

Imagepleje. Du kan snyde og bedrage, men har du charme og hang til opulent rødvinsdrikkeri, kan vi lide dig

Der er mange måder at blive en beundret og vellidt politiker på i Danmark. Man kan være visionær, arbejde hårdt og holde, hvad man lover - men vil man virkelig op i premier grand cru-klassen af politikere, skal man kunne mere end sit fadervor.

Så skal man som Anker - der, mens han var statsminister, som bekendt blev sammenlignet med en kobberfemøre, 'lille og rød og ikke en skid værd' - drikke håndbajer og gå på strømpesokker eller som Uffe være mindst lige så meget lystfisker som magtmenneske.

Eller også skal man som Peter Brixtofte drikke Chateau Léoville Las Cases til 6.000 kroner flasken på skatteborgernes regning. Jeg har desværre ikke nogen kommunalbestyrelse i ryggen til at bevilge et anstændigt vinbudget, så jeg har ikke smagt den pågældende vin, men ifølge min lokale vinpusher hører den til blandt de allerbedste på denne jord.

Peter - også ham er vi på fornavn med, sådan er det med de mest populære politikere - har drukket adskillige flasker af den vin, og selvom skatteborgerne allerede har finansieret den tidligere borgmesters mad- og vinbudget i en årrække, så mente byretsdommer Peter Garde forleden, at det slet ikke rækker, og gav ham yderligere to år på vand og brød på det offentliges regning. Hvilket fik Ekstra Bladets lederskribent til i fin overensstemmelse med folkeopinionen at udbryde:

"Sikken et spild af talent! Peter Brixtofte var utvivlsomt en af de bedst begavede, mest idérige, kreative og viljefaste politikere, Danmark har set i de seneste årtier. Det er ellers ikke et fag, der drager de skarpeste hoveder."

Nu er mangel på intelligens jo ikke nogen hindring for en strålende politisk karriere, men med Peter er det anderledes. Han er skarp, er der bred enighed om, så skarp, at Ekstra Bladet selv efter to domme for groft mandatsvig og embedsmisbrug ærgrer sig. Måske er det derfor, at avisen samme dag holder mikrofonen for ham, så han kan skyde skylden for rødvinsdrikkeriet på landets statsminister. Forklaret af Brixtofte selv på følgende skarpe måde:

"Anders Fogh har desværre den opfattelse, at jeg har medvirket til at lave en masse rygter om ham. Det har jeg ikke. Men der var så mange, der bragte rygter om ham."

- Hvilke rygter?

"Det vil jeg ikke udtale mig mere om. Det må I selv gætte jer til."

Bogholderination

Og mens vi gætter på, hvad det mon er for rygter,så giver vi ordet til juraprofessor Ditlev Tamm, der i BerlingskeTidendes Groft Sagt også forsøgte den svære kunst at relativere embedsmisbrug og groft mandatsvig:

"Men ret beset er det jo rigtigt, at den personlige berigelse kun var 'lidt rødvin'. Den var ganske vist dyr, men god smag bør vel ikke koste ekstra?"

Næh nej, god rødvin er en menneskeret - selvom domstolene altså mener noget andet -og Peter er en guttermand:

"Havde Peter Brixtofte fået lov til at fortsætte som borgmester i Farum, havde det været en mønsterkommune i dag. Tænk på, hvad den mand allerede har gjort for byen. Han fortjener at blive slået til ridder af Dannebrog," mente Kurt Andersen fra Vojens i Ekstra Bladet. Ridder blev Brixtofte dog allerede slået til i 1995, om det skyldtes hans politiske bedrifter eller hans indgående kendskab til fransk rødvin er dog uvist.

H. Fischer fra Bjæverskov var i samme avis enig med Kurt Andersen: Det er lidt småligt sådan at tælle flasker, som byretsdommer Garde gjorde:

"Med dommen over Peter Brixtofte, en af vor tids mest nytænkende politikere, fik samfundet banket det sidste søm i innovationens ligkiste. Hvad har andre politikere her til lands formået af nytænkning de sidste fem-seks år? Intet. Nej, Danmark har efterhånden udviklet sig til en initiativ-dræbende bogholderi-nation, hvor alt skal måles, vejes og kontrolleres i en uendelighed."

Peters fond

Enkelte var dog forarget, heriblandt Thomas Kaarup fra Nykøbing F.

"Hvorfor fanden skal mine skattekroner bruges til at betale for politikeres mad og drikke? De må da som os andre enten selv tage mad med eller betale for deres egen fortæring." Brixtofte til møde med madpakke og saftevandsdunk - ahh, ved du nu hvad, Thomas.

Selv tidligere radikal folketingsmand - og nuværende Farum-borger - Asger Baunsbak-Jensen mente, at Peter ikke skulle betale. Ja, Farum-borgerne burde faktisk betale Peters regning to gange. Sammen med hustruen, Lotte Baunsbak-Jensen, foreslog han i Politiken, at der blev samlet ind, så Brixtofte ikke måtte gå fra hus og hjem

"De mange, der hyldede Peter Brixtofte, spiste torsk med ham i Erhvervsforeningen, nød godt af hans indsats med Farum Park, tog på gratis pensionistrejser med ham, må træde frem nu og donere pengebeløb til en fond, der gør det muligt for Brixtofte at klare hus og hjem. Her må såvel de store firmaer som forretningsfolk i Farum og de mange borgere, som nød godt af Peter Brixtoftes indsats, i anstændighedens navn træde i karakter."

The Four Swindlers

Ikke så få psykologer, psykiatere, professorer og journalister var hurtige til efter dommen at klassificere Brixtofte som en fantast med storhedsvanvid.

Også her i bladet, hvor professor, dr. med. og chefpsykolog Jørn Beckmann distance-diagnosticerede Brixtofte og sammenlignede ham med to andre kendte kriminelle, Klaus Riskær og Kurt Thorsen:

"De er godt begavede, de er charmerende, de er gode til at manipulere andre mennesker, og så synes jeg også, man må sige, at de også er originalt tænkende og risikovillige - måske undertiden for meget, og det er så der, det går galt."

Galt gik det som bekendt, og Peter skal i fængsel - og hvad han skal give sig til der, havde Andreas Raahauge fra Aabenraa i B.T. et forslag til: "Dersom han skulle kede sig bag tremmerne, kan jeg varmt anbefale ham, at han kan benytte lejligheden til at danne en ny vokalgruppe som erstatning for den tidligere populære sanggruppe Four Jacks. Brixtoftes gruppe kan, foruden ham selv, bestå af Klaus Riskær, Kurt Thorsen og Rasmus Trads. De kan jo optræde under navnet The Four Swindlers. Deres kendingsmelodi bør være 'Vi er ikke som de andre, men noget for os selv'."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her