Læsetid: 3 min.

Rigtig sur kommissær

En af de særlig stærke i Bruxelles, den tyske kommissær Günter Verheugen, kom i går med en overraskende alvorlig opsang til EU's bureaukrater. Kommissærenes vigtigste opgave er efterhånden blot at kontrollere et apparat, siger Verheugen.
6. oktober 2006

BRUXELLES - Han er en af EU-Kommissionens mest magtfulde medlemmer, den tyske industrikommissær, Günter Verheugen. Han har været kommissær i syv år nu og er en af Kommisionens næstformand, men det er ikke eneste grund til, at han er en magtfuld mand.

Når Verheugen tager ordet, bliver der lyttet. Hans tilhørere kan nemlig også høre Tyskland tale, og industrien er lige ved siden af.

Lyttet blev der også i går - eller rettere læst, da Verheugen i et interview med avisen Süddeutsche Zeitung kom med en overraskende udiplomatisk opsang til euro-kraterne:

"Der er en løbende magtkamp mellem kommissærer og højtstående embedsmænd," siger han om sin egen forvaltning.

"Kommissærerne skal passe helvedes meget på, at de vigtige spørgsmål bliver besluttet i deres ugentlige møde, i stedet for at embedsfolkene afklarer dem indbyrdes," siger han.

Et eksempel er en beslutning om brug af ukrudtsgift: Kommissærerne havde end ikke hørt om sagen, indtil embedsfolkene indbyrdes kom op at skændes om den. Ifølge Verheugen var det så vigtigt et spørgsmål, at det under alle omstændigheder burde have været på kommissærernes bord fra begyndelsen.

Det er ikke kutyme, at kommissærer taler så klart et sprog, når de taler om deres egen forvaltning. Så da muligheden bød sig, blev Kommissionens talsmand straks udspurgt om Verheugens udtalelser.

Kreativ spænding

"EU er ved at forandre sig. Der er behov for en kreativ spænding mellem dem, der driver tingene fremad og dem, der skal tilpasse sig," sagde talsmanden, Johannes Laitenberger.

Han ville ikke blive meget mere konkret og understregede, at embedsmændene var meget kompetente. Dermed undgik talsmanden elegant at gentage noget, Verheugen allerede havde sagt:

"Udviklingen i de sidste årtier har givet embedsfolkene så megen magt, at den vigtigste politiske opgave for de 25 kommissærer nu er at kontrollere apparatet. Og nogle gange går kontrollen over apparatet tabt," siger Verheugen i avisen Süddeutsche. Indimellem er der endda tilfælde, hvor embedsmænd i kontakten til medlemslandene fremstiller "deres personlige synspunkter som Kommissionens holdning. Det er det sande bureaukrati-problem," siger Verheugen.

Verheugen vil ikke have mere politisk kontrol, han vil have en hel ny, politisk kultur i Kommissionen. Det betyder blandt andet, at kommissærerne - og ikke de øverste embedsmænd - skal være ansvarlige for penge og afregninger, for personalet og for organisationen.

"I Tyskland er det en selvfølge, at en minister kan vælge eller udveksle en departementschef eller afdelingsleder, men det går ikke i Kommissionen. Men når noget går galt, er det altid kommissæren, der skal lægge hovedet på blokken," siger Verheugen.

"Min tese er, at alt i alt er der for meget, der bliver besluttet af embedsmænd," siger han. Verheugen kræver færre ledere og et bedre samarbejde mellem Kommissionens forskellige afdelinger.

Forfatningsideer

Samtidig foreslår han, at Kommissionens formand selv skal sammensætte sin Kommission, i stedet for at hvert medlemsland sender en kommissær. Spørgsmålet bliver akut fra 2009, når der kan forudses trængsel om magten, fordi det er vedtaget, at der skal være færre kommissærer end medlemslande.

Og Verheugen kommer også straks med nogle tanker til en ny forfatning - som for hans skyld godt må kaldes traktat: Den skal være bedre end Nice-traktaten, og den skal indeholde alle de dele af forfatningen, der fremmer mere EU-integration. Efter hans markante udbrud i Süddeutsche kunne der godt tilføjes endnu et krav: Der skal være et reelt, demokratisk ansvar.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu