Læsetid: 4 min.

Rigtige russiske kvinder føder hjemme

Russiske kvinder er begyndt at vende til deres oldemødres skik med at føde hjemme
28. juni 2006

MOSKVA- 'Rada' er hunkøn af ordet 'glad'.

Det står også i forbindelse med ordet 'raduga', som betyder regnbue, og 'radost' som betyder glæde. Og den lille Rada på to måneder, som ligger der i en barnevogn, er tilsyneladende både glad og skaber åbenlys glæde hos sin mor Maja Pusjkarjova på 24, der stråler som en regnbue. I modsætning til det store flertal af små russere er Rada ikke kommet til verden på en fødeklinik, men under trygge omgivelser hjemme i Majas og hendes mand Sergej Pusjkarjovs lejlighed.

Stearinlys og musik

Det var et bevidst valg, som Sergej og Maja Pusjkarjov foretog allerede før, hun blev gravid på trods af, at mange russiske eksperter fortsat advarer imod hjemmefødsler.

"Jeg havde flere gange været på besøg på fødeklinikker, når mine veninder skulle føde, og jeg vil ikke lyde for kritisk, for mange af klinikkerne er nu om dage blevet gode, selvom man fortsat mangler hygge og ro og føler sig som patient der," fortæller Maja Pusjkarjova og tilføjer, at de russiske fødeklinikker er ved at forvandle sig fra de mekaniske fødefabrikker, de var i sovjettiden, til moderne, mere menneskelige klinikker, selvom kvinderne fortsat ligger i hobetal på samme stuer i længere tid.

"Men i dag kan vi heldigvis vælge, om vi vil føde på klinik, eller om vi vil føde hjemme. Vi valgte det sidste, fordi der kan man føde mere naturligt og trygt. På klinikkerne bryder læger og jordmødre ind i den naturlige fødeproces, og det tror jeg ikke er godt for hverken barn eller mor," siger Maja Pusjkarjova, der er uddannet lingvist med tysk og engelsk som hovedfag. Sergej Pusjkarjov er radioingeniør. De traf hinanden på en tur i bjergene ved Altaj. Han var på vej ned, hun på vej op, da der pludselig kom et uvejr, så de krøb i ly sammen. De blev gift for et år siden, og snart blev hun gravid.

Både hun og hendes mand gik til fødeforberedelser og på kurser under graviditeten, og der var en erfaren fødselslæge til stede i lejligheden under fødslen.

"De siger jo, at der er mere sikkert at føde på klinik, men i mange lande føder de fleste hjemme, og vi havde fået at vide, at alt også kunne ordnes under trygge og sikre forhold i hjemmet. Sådan blev det da også. Lægen blandede sig ikke under fødslen, men fulgte bare med i, at alt var i orden hele tiden. Vi sov stille og roligt om natten, men om morgenen gik vandet, og vi ringede til lægen, som kom klokken 11. Klokken 6 havde jeg født lille Rada og Sergej var den første til at holde hende."

Sergej Pusjkarjov var med under hele forløbet, hvilket fortsat er usædvanligt i Rusland. Og han støttede hende meget, fortæller hun. Under fødslen spillede de stille, beroligende musik, og der var tændt mange stearinlys i rummet.

Russiske traditioner

Fødslen foregik ifølge Maja Pusjkarjova i virkeligheden efter urgamle russiske traditioner ude i landsbyerne.

Hun fortæller, at kvinderne ude i landsbyerne, hvor man fik mange børn, fødte i de traditionelle 'banja'er' eller badstuer, der var selvfølgelig ingen læge til stede men en lokal klog kone, der fungerede som jordemor. Og mændene var ofte også med og "de fjernede på den måde en del af kvindens og barnets smerte."

"Vores læge siger, at det her er i fuld overensstemmelse med de gamle russiske traditioner. Jeg følte ikke smerten på samme måde, som jeg ellers ville have gjort det. Jeg tænkte på noget helt andet, var ligesom slået fra, ventede bare afslappet, indtil jeg skulle yde den sidste kraftanstrengelse. Jeg fik ingen kunstig smertestillende behandling eller bedøvelse. Det, tror jeg også, er noget skidt, for når moren ikke føler noget, så er det værre for det lille barn," mener Maja Pusjkarjova.

Det gjorde, siger hun, kun ondt til allersidst, men det er en smerte, som hun allerede helt har glemt. Og hun var forberedt på den og havde lavet gymnastik, svømning og fået massage i sauna under forberedelserne. Rada får bryst, og det går godt, fortæller Maja Pusjkarjova, og hun sover godt om natten, for den lille familie følger den russiske tradition med at svøbe barnet. Rada blev straks efter fødsel svøbt tæt og sov hurtigt, siger Pusjkarjova.

"Det giver tryghed og ro, og barnet sover godt, når vi svøber det - gør I ikke det i Danmark?" spørger hun og fortæller videre, at hun og Sergej gerne vil have mindst et barn mere, helst to.

Og præsident Putins nye tiltag med at give forholdsvis store summer i børnepenge til andengangs- og tredjegangs- fødende spiller ingen rolle her. Putin kom med det nye tiltag for nyligt i et forsøg på at rette op på den katastrofale demografiske situation i Rusland, hvor befolkningstallet for tiden falder med 400.000 om året. "De 250.000 rubler (50.000 kr - red.), som Putin vil give til de efterfølgende børn er selvfølgelig rare at have og det er et skridt fremad," siger Maja Pusjkarjova.

"Men det er ikke pengene, der skal være afgørende. Vi vil under alle omstændigheder have flere børn, og det samme gælder mange andre. Især i Moskva er det mit indtryk, at der er et udbredt ønske om at få flere børn, så befolkningssituationen skal nok rette sig op."

Maja og Sergej Pusjkarjov er nu på vej en tur ud til Volga, hvor hans familie stammer fra. Der står en vugge, som fire generationer af familien har ligget i. Den skal Rada nu have, og helst inden hun skal døbes inden ret længe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her